Hoppa till innehållet
Tillbaka

Kan både jag och min hustru stå som ägare till bostadsrätten trots att jag har uppskov?

Fråga

För tre år sedan sålde jag och min hustru vårt hus som jag ägt sedan 1996. Vi gjorde en vinst som användes till att finansiera köpet av en ny bostadsrätt. Jag beskattade inte vinsten utan fick ett uppskov med 571 450 kr. På grund av uppskovet blev jag ensam ägare till bostadsrätten. Eftersom jag drabbats av en stroke vill jag att min hustru och jag står båda som ägare till bostadsrätten. Går det att göra även om jag har uppskov?

Svar

Ja, du kan överlåta halva bostadsrätten till din hustru även om du har uppskov. Dock ska uppskovet vid en överlåtelse återföras till beskattning. Vid bostadsöverlåtelse ska 22/30 (73,3 %) av vinsten beskattas. Skattesatsen är 30 %. Det innebär att av ditt uppskov om 571 450 kr ska 419 063 kr (73,3 %) tas upp till beskattning. Kapitalvinstskatten för hela fastigheten är 125 719 kr men eftersom du endast ska överlåta halva bostadsrätten behöver du bara återföra halva uppskovsbeloppet, vilket innebär att du ska betala 62 859 kr i kapitalvinstskatt.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden