Hoppa till innehållet

Äktenskapsförord

Som gift delar man allt – livet, bekymmer, saker och pengar. Men vad gör man om det kanske finns ett fritidshus som ska stanna i den enes släkt vad som än händer? Eller om någon av er har byggt upp ett eget företag som ni inte vill dela med er av vid en eventuell separation?

Dokument online

 • Enkelt och prisvärt

 • Skriv först, betala sen

 • 1 195 kr

Boka tid med jurist

 • Personlig rådgivning

 • Expertkunskap

 • Från 4 490 kr

Kan vi skriva ett äktenskapsförord på själva?

Med vår digitala tjänst kan ni enkelt skriva äktenskapsförordet själva. Ni börjar med att skapa ett konto och betalar först för dokumentet när ni har slutfört alla steg. Ert avtal sparas sedan på ”Mina sidor”. Tänk på att det måste vara underskrivet av er båda och registrerat hos Skatteverket för att vara giltigt. Skatteverket gör ingen kontroll av innehållet.

Fördelar med att skriva äktenskapsförord online:

 • Billigare. Dokumentet är redan utformat av jurist, vilket gör det mer kostnadseffektivt för er.

 • Snabbare. Ni kan skriva det när som helst, när det passar er.

 • Smidigare. Äktenskapsförordet är självinstruerande och du kan fylla i det på egen hand.

Självklart kan du även välja att träffa en jurist om ni känner att ni behöver mer hjälp. Ni väljer om ni vill träffa jurist via videomöte eller på kontor, det som är enklast för er.

Vad kostar hjälp med jurist?

Väljer ni att ta hjälp av en jurist ingår en timmes rådgivning samt upprättande av ett äktenskapsförord i det fasta priset. Hjälp utöver det debiteras enligt löpande timtaxa* exempelvis vid behov av extra möten, bevittning av dokumentet eller ytterligare åtgärder vid komplexa situationer. Kostnadsuppskattning ges av jurist vid mötet.

 • Utgångspris för ett äktenskapsförord med jurist är 4 490 kr*.

 • Ordinarie timtaxa för tillkommande arbete är 2 250 kr*.

* Priserna gäller på kontor som ägs av Familjens Jurist i Sverige AB. Variationer kan förekomma på våra franchisekontor.

Allt mitt behöver inte vara ditt

Om man inte har ett äktenskapsförord så delas värdet av all egendom lika vid en skilsmässa eller om någon av er avlider. Detta oavsett vem som köpt egendomen eller sparat ihop pengarna, om egendomen är så kallat giftorättsgods. För att undgå bodelningsreglerna behöver ni skriva ett äktenskapsförord där ni bestämmer vad som ska vara enskild egendom.

Äktenskapsförordet kan också under vissa förutsättningar skrivas omvänt för att göra enskild egendom till giftorättsgods. Enskild egendom kan nämligen vara saker som en av er fått av någon genom testamente eller gåva där det angivits att det ärvda eller skänkta är just enskild egendom.

Kom ihåg att registrera äktenskapsförordet

För att äktenskapsförordet ska bli juridiskt giltigt behöver det undertecknas av båda makarna och registreras hos Skatteverket, som tar ut en avgift för det. Vill ni ändra äktenskapsförordet måste ni skriva ett nytt äktenskapsförord och registrera även detta.

Våra jurister förklarar

Se vår film om

Äktenskapsförord med Carola Erixon Gyllenmyr

Frågor och svar

Måste ett äktenskapsförord kompletteras med ett testamente?

Nej, det finns inte någon bestämmelse om att ett äktenskapsförord ska kompletteras med ett testamente. Äktenskapsförord och testamenten reglerar olika saker.  

Äktenskapsförord bestämmer hur en bodelning ska göras, med andra ord – vad ni äger efter en bodelning. Bodelning ska göras dels vid skilsmässa, dels efter dödsfall.

Ett testamente reglerar hur kvarlåtenskapen ska fördelas efter sin död. För gifta kan det vara viktigt att trygga tillvaron för partnern om det finns särkullbarn, det vill säga barn som inte är gemensamma. Det kan också vara viktigt att se till att arvet blir barnens enskilda egendom. Annars kan deras framtida sambo eller make få rätt till arvet vid en eventuell separation eller skilsmässa.

Relaterade tjänster

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden