Äktenskapsförord
Som gift delar man allt – livet, bekymmer, saker och pengar. Men vad gör man om det kanske finns ett fritidshus som ska stanna i den enes släkt vad som än händer? Eller om någon av er har byggt upp ett eget företag som ni inte vill dela med er av vid en eventuell separation?
Allt mitt behöver inte vara ditt
Om man inte har ett äktenskapsförord så delas värdet av all egendom lika vid en skilsmässa eller om någon av er avlider. Detta oavsett vem som köpt egendomen eller sparat ihop pengarna, om egendomen är så kallat giftorättsgods. För att undgå bodelningsreglerna behöver ni skriva ett äktenskapsförord där ni bestämmer vad som ska vara enskild egendom.
Äktenskapsförordet kan också under vissa förutsättningar skrivas omvänt för att göra enskild egendom till giftorättsgods. Enskild egendom kan nämligen vara saker som en av er fått av någon genom testamente eller gåva där det angivits att det ärvda eller skänkta är just enskild egendom.
Kom ihåg att registrera äktenskapsförordet
För att äktenskapsförordet ska bli juridiskt giltigt behöver det undertecknas av båda makarna och registreras hos Skatteverket. Vill ni ändra äktenskapsförordet måste ni skriva ett nytt äktenskapsförord och registrera även detta.
Skriv äktenskapsförord enkelt själva!
Juridik behöver inte vara krångligt. Med vår digitala tjänst kan ni enkelt skriva äktenskapsförord själva.
- Billigare. Dokumentet är redan utformat av jurist, vilket gör det mer kostnadseffektivt för er.
- Snabbare. Ni kan skriva dokumentet när som helst, när det passar er.
- Smidigare. Dokumentet är självinstruerande och ni kan fylla i det på egen hand.
Ni betalar inte förrän i slutet av processen, vilket gör att ni kan testa vår tjänst kostnadsfritt innan ni bestämmer er.
Har ni lite mer komplicerade önskemål kan det vara bra att prata med en jurist.