Sveriges största juristbyrå inom familjejuridik

Att skiljas

Gemensamt villaägande trots äktenskapsförord?

Fråga:

När min man och jag pratade om vår kommande skilsmässa påstod han att eftersom han är ensam lagfaren ägare till vår villa och vi enbart har enskild egendom enligt vårt äktenskapsförord så får jag ingen del i denna. Efter alla år känns det fruktansvärt orättvist! Kan jag på något vis kräva del i villan, eftersom han aldrig hade kunnat köpa den utan att jag hade hjälpt till ekonomiskt?

Svar:

Tack för din fråga, jag förstår att detta betyder mycket för dig. Det du funderar över är något som kallas ”dold äganderätt”. Det skulle du kunna ha om det var så att din man köpte villan för att ni skulle använda den tillsammans, om du bidrog ekonomiskt till köpet och din man dessutom kan antas ha varit medveten om att de pengar du satsade i villan var för att bli samägare i den. Kontakta någon av våra jurister så du får hjälp att ta reda på vilka möjligheter du har och stöd om du vill gå vidare!

Kan exmaken kräva del av dödsboet?

Fråga:

Veckan efter min hustrus begravning blev jag uppringd utav hennes f.d. make som gjorde anspråk på en del av hennes tillgångar eftersom de enl. honom aldrig hade gjort någon bodelning. Är detta verkligen möjligt att detta inte har skett när nu lagen efter vad jag har hört kräver att bodelningen ska ske skriftligen när man skiljer sig? Bevakar inte tingsrätten detta?

Svar:

Du har helt rätt i att makar, vid skilsmässa, enligt lag ska göra en skriftlig bodelning, som visar hur de delar upp sin egendom. Men eftersom det inte finns någon myndighet som kontrollerar detta är det tyvärr alltför vanligt att de f.d. makarna bara tar sin egendom och går eller att den ene bara tar sin tandborste och lämnar allt övrigt kvar. Även om makarna rent praktiskt har varit överens om uppdelningen har de inte gjort någon bodelning i juridisk mening, eftersom ingenting finns nedskrivet. En sådan ”bodelning” kan leda till stora problem i framtiden och det är här jag förstår att du befinner dig. Det finns undantag från kravet på en skriftlig bodelning och mitt råd är att du tar hjälp från en av våra familjejurister som kan se närmare på ditt ärende och hjälpa dig.

Ingår pensionsrätten i bodelningen?

Fråga:

Min make har en företagsägd tjänstepension och nu i samband med vår skilsmässa säger han att hans pensionsrätt inte ska ingå i bodelningen eftersom företaget är hans enskilda egendom. Är det verkligen så?

Svar:

Att företaget är din makes enskilda egendom innebär inte att hans pensionsrätt också är det. Det finns däremot en s.k. huvudregel som säger att denna pensionsrätt ligger utanför bodelningen. Kan du däremot tänkas ha ett s.k. dominerande ägarinflytande, kan det innebära att pensionsrätten ändå ska tas med i bodelningen. Tala gärna med en av våra jurister, så får du veta vilka möjligheter du har och hjälp om du vill gå vidare.

Hitta kontor