När någon älskad dör är pappersarbete det sista vi vill tänka på. Det kan kännas obetydligt mitt i sorgen, men det är ändå något som behöver tas hand om. En korrekt bouppteckning underlättar för alla i det långa loppet.
Bouppteckning - första steget för att gå vidare juridiskt
Boutredning är samlingsnamnet för den juridiska process som sker efter ett dödsfall. Första steget är bouppteckningen, där tillgångar och skulder gås igenom. Med enklare ord kan den sammanfattas som ”livets bokslut.” Inom tre månader från dödsfallet ska en bouppteckningsförrättning, ett slags möte, hållas. Där träffas den som bäst känner till dödsboet (bouppgivare), arvingar (dödsbodelägare), efterarvingar och två utomstående förrättningsmän med juridiskt ansvar.
Bouppgivaren, exempelvis efterlevande partner eller barn, ska under bouppteckningsförrättningen lämna uppgifter om dödsboets tillgångar och skulder. Här ska även gemensamma tillgångar från en efterlevande partner i äktenskap och ibland även i samborelation tas med. Om testamente finns ska det delges till alla som har rätt att ta del av det. Bouppteckningen upprättas av bouppgivaren och förrättningsmännen, som intygar att dödsboet värderats på rätt sätt och att bouppteckningen är juridiskt korrekt.
Dödsboets legitimationshandling
Inom en månad från att bouppteckningen är förrättad måste den skickas in till Skatteverket för registrering. Den färdiga bouppteckningen är en juridisk handling som fungerar som dödsboets legitimationshandling och visar vem som har rätt att företräda dödsboet. Därefter är det möjligt att gå vidare med dödsboförvaltning, där bland annat skulder betalas och bostaden tas om hand. Sist fördelas arvet genom arvskiftet.
Vi hjälper till hela vägen
Våra jurister hanterar ca 15 000 bouppteckningar varje år och svarar gärna på alla frågor som du kan tänkas ha. Vi har stor kunskap och lång erfarenhet och hjälper er hela vägen från bouppteckning till arvskifte. Boka tid på direkt här familjensjurist.se eller på 0771-771 070.