Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    ”Älskling, ska vi skriva kontrakt?”

    Äktenskapsförord har fått ett rykte om att vara oromantiskt. Men trots att gifta delar allt, behöver inte allt mitt vara ditt. Finns sommarstugor, fastigheter eller företag med i bilden kan det vara aktuellt med ett äkenskapsförord. Att komma överens i de goda tiderna gör det enklare om de svårare tiderna skulle komma.

    Giftorätten – allt delas gemensamt

    När personer ingår i äktenskap blir enligt lag alla deras tidigare, nuvarande och kommande tillgångar vad som kallas för giftorättsgods. Den individuella äganderätten försvinner inte, men giftorätten innebär att värdet av alla tillgångar ska delas lika mellan makarna vid en skilsmässa. Vid skilsmässan har parterna därför rätt till hälften av värdet på alla tillgångar som ingår i giftorättsgodset. Det spelar ingen roll vem som köpt vad eller vem som sparat ihop pengarna.

    Bestäm själva med äktenskapsförord

    Prata igenom tillsammans hur ni vill ha det i just ert äktenskap. För att själva bestämma vem som har rätt till vad behöver ni skriva ett äktenskapsförord. I det kan ni bland annat bestämma vad som ska vara enskild egendom och därmed inte fördelas mellan er. Äktenskapsförordet blir giltigt när det undertecknats av båda makarna och registrerats hos Skatteverket. Vill ni ändra det måste ni skriva ett nytt äktenskapsförord och skicka in det för registrering på nytt.

    Vi kan hjälpa till

    Genom att anlita en erfaren jurist kan äktenskapsförordet utformas på bästa sätt för just er. Vi tar alltid hänsyn till relevanta frågor, exempelvis skatter, fastigheter, lån, testamenten och arv. Boka tid med oss så hjälper vi er med ett avtal anpassat efter just er situation och era behov.

    Går det att omvandla enskild egendomen till giftorättsgods?

    Fråga

    Jag och min sambo ska gifta oss och nyligen har jag dessutom ärvt en sommarstuga som enskild egendom. Min blivande maka kommer betala för hela renoveringen. Om vi i framtiden skiljer oss vill vi sälja stugan och dela på pengarna. Går det att ordna i ett äktenskapsförord?

    Svar

    Sommarstugan är din enskilda egendom på grund av det som står i testamentet. Det är bara om testamentet uttryckligen ger dig möjlighet att omvandla den enskilda egendomen till giftorättsgods (genom att upprätta ett äktenskapsförord) som du kan ändra detta. I annat fall går det inte att ordna genom ett äktenskapsförord. Då blir även vad du får efter en försäljning av stugan din enskilda egendom.

    När din sambo/maka betalar renoveringen av din enskilda egendom kan det i vissa fall uppstå en skuld till henne. Om ni är överens om att dela på pengarna efter försäljning kan du i samband med försäljningen betala skulden och även ge en del som gåva. På så sätt delas pengarna upp mellan er. Din andel är dock fortfarande din enskilda egendom. Om ni vill uppnå full rättvisa så kan ni då göra även hennes andel av pengarna till enskild egendom genom att upprätta ett äktenskapsförord.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden