Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    När den egna vägen är den nya vägen

    Vi vet inte när det händer eller ens om det händer, men vi vet att
    en separation kan bli komplicerad. Förutom den känslomässiga berg- och dalbanan, innebär en separation även juridiska förändringrar. Ett ska bli två — och det gäller även tillgångarna.

    Se juridiken som något förebyggande - en trygghet för framtiden

    Det är alltid lättare att ta upp frågan om juridiska dokument och avtal när allt är frid och fröjd i förhållandet. Samboavtal och äktenskapsförord är avtal som ger er försäkran för framtiden, samtidigt som det skyddar var och ens egendom vid en eventuell separation.

    Sambor som separerar

    Om ni som sambor separerar ska bostad, möbler och husgeråd som ni köpt eller fått för gemensam användning ingå i bodelningen. Det spelar ingen roll vem av er som har betalat eller vem av er som fått det. Det är viktigt att hålla koll på och därför fördela era kostnader jämnt. Med ett samboavtal kan ni välja att helt eller delvis gå runt sambolagens regler om bodelning. Ni kan exempelvis skriva att bodelningsreglerna inte ska gälla bostaden eller viss egendom. Skriver ni ett samboavtal i början av ert samboskap har ni en trygg grund att stå på.

    Skilsmässa

    Vid en skilsmässa delar ett gift par på värdet av alla tillgångar, det gäller även de tillgångar som man äger sedan innan äktenskapet. Vill ni att tillgångarna ska fördelas annorlunda måste ni skriva ett äktenskapsförord. Om någon av makarna har något av följande är det bra att vara proaktiv och redan nu skriva ett äktenskapsförord; eget företag, ärvd egendom, betalat mer/mindre vid köp av gemensamt boende eller om ena maken har större tillgångar än den andra. Ett äktenskapsförord kan upprättas inför giftermålet men även när som helst under äktenskapet.

    Boka tid hos en jurist

    Det är bättre att diskutera hur ni vill fördela era tillgångar medan allt är härligt. Börja med en kostnadsfri Livsbesiktning® (värde ca. 950 kr), vilket är en analys av din juridiska situation som svarar på frågan vad som händer med dina tillgångar om du separerar eller avlider. Boka tid på direkt här familjensjurist.se eller på 0771-771 070.

     

    Vad kan jag göra för att slippa stå kvar på lån efter skilsmässan?

    Fråga

    Jag och min före detta fru skilde oss för 10 år sedan. Hon behöll huset, men huslånet stod kvar på oss båda. Hon behöver nu förnya lånet och vill inte skriva över det på sig själv. Kan jag göra så att jag inte längre står kvar på lånet?

    Svar

    För att ge ett bra svar på den här frågan skulle man först behöva ställa ett antal följdfrågor, men i korthet kan man säga följande: Om ni har gjort en fullständig bodelning efter skilsmässan och avtalat att du ska stå kvar som låntagare kan du inte ändra på det utan att din före detta fru frivilligt går med på att stå som ensam låntagare. Om ni däremot inte har gjort någon bodelning kan du ansöka om att en bodelningsförrättare utses av den tingsrätt som finns för det område där du är bosatt. Bodelningsförrättaren kommer genom bodelningen att fördela tillgångar och skulder mellan er. I samband med detta kan du framföra att du vill att din före detta fru ska stå kvar som ensam låntagare.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden