Hoppa till innehållet

När den egna vägen är den nya vägen

Vi vet inte när det händer eller ens om det händer, men vi vet att
en separation kan bli komplicerad. Förutom den känslomässiga berg- och dalbanan, innebär en separation även juridiska förändringrar. Ett ska bli två — och det gäller även tillgångarna.

Se juridiken som något förebyggande - en trygghet för framtiden

Det är alltid lättare att ta upp frågan om juridiska dokument och avtal när allt är frid och fröjd i förhållandet. Samboavtal och äktenskapsförord är avtal som ger er försäkran för framtiden, samtidigt som det skyddar var och ens egendom vid en eventuell separation.

Sambor som separerar

Om ni som sambor separerar ska bostad, möbler och husgeråd som ni köpt eller fått för gemensam användning ingå i bodelningen. Det spelar ingen roll vem av er som har betalat eller vem av er som fått det. Det är viktigt att hålla koll på och därför fördela era kostnader jämnt. Med ett samboavtal kan ni välja att helt eller delvis gå runt sambolagens regler om bodelning. Ni kan exempelvis skriva att bodelningsreglerna inte ska gälla bostaden eller viss egendom. Skriver ni ett samboavtal i början av ert samboskap har ni en trygg grund att stå på.

Skilsmässa

Vid en skilsmässa delar ett gift par på värdet av alla tillgångar, det gäller även de tillgångar som man äger sedan innan äktenskapet. Vill ni att tillgångarna ska fördelas annorlunda måste ni skriva ett äktenskapsförord. Om någon av makarna har något av följande är det bra att vara proaktiv och redan nu skriva ett äktenskapsförord; eget företag, ärvd egendom, betalat mer/mindre vid köp av gemensamt boende eller om ena maken har större tillgångar än den andra. Ett äktenskapsförord kan upprättas inför giftermålet men även när som helst under äktenskapet.

Boka tid hos en jurist

Det är bättre att diskutera hur ni vill fördela era tillgångar medan allt är härligt. Börja med en kostnadsfri Livsbesiktning® (värde ca. 950 kr), vilket är en analys av din juridiska situation som svarar på frågan vad som händer med dina tillgångar om du separerar eller avlider. Boka tid på direkt här familjensjurist.se eller på 0771-771 070.

 

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden