Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Ni glömmer väl inte kompanjonsavtalet?

    Att driva företag tillsammans i partnerskap kan vara fördelaktigt på många sätt. Olika kunskaper kan kombineras, styrkor flätas samman och stöd finns att falla tillbaka på. Men mycket oförutsett kan också hända. Vad gör man när man inte längre kommer överens? Och vad händer om någon inte längre kan vara aktiv i företaget?

    Kompanjonsavtal, även kallat aktieägaravtal, är något av det absolut viktigaste som finns för den som driver företag tillsammans med någon annan. Genom att skriva ett kompanjonsavtal skapar ni en gemensam grund för den verksamhet som företaget bedriver och hur ni vill hantera allt som sker. Så om ni en dag ser olika på saker och ting kan avtalet finnas där för att stötta er.

    Vad reglerar ett kompanjonsavtal?

    I ett kompanjonsavtal kan ni reglera de flesta riktlinjer och därmed ha kontroll över företaget om det skulle uppstå oförutsedda problem eller konflikter. Avtalet reglerar viktiga frågor för företaget och dess delägare som inte framgår i bolagsordningen. Det kan exempelvis vara vad som gäller vid överlåtelse, dödsfall, regler om samråd, vad företaget är värt, eller vad som händer om en av ägarna skiljer sig och det inte finns ett äktenskapsförord. Skilsmässa kan resultera i att maken eller makan får rätt till hälften av andelen vid bodelning, och därmed blir en oönskad delägare i företaget.

    Läs mer om kompanjonsavtal här.

    Boka en kostnadsfri Livsbesiktning för företagare

    Få är insatta i hur familjejuridiken påverkar företaget om något skulle hända. Därför erbjuder vi en kostnadsfri Livsbesiktning® för dig som driver eget företag (värde ca. 1 900 kr), där vi går igenom din situation och du får veta vad som händer med ditt företag om du eller en delägare separerar eller avlider. Du kan välja att komma ensam eller ta med din livskamrat eller kompanjon.

     

    Hur kan man skydda företaget vid en eventuell skilsmässa?

    Fråga

    Jag och min bror har startat ett företag tillsammans och undrar vad som händer med företaget ifall någon av oss skulle skiljas? Vi är båda gifta och har varsitt barn. Ingen av oss har äktenskapsförord.

    Svar

    De aktier som man äger i bolag räknas som giftorättsgods om man inte bestämt något annat i ett äktenskapsförord. Det innebär att man i en bodelning ska lägga aktiernas värde till den bodelningsbara delen, som i sin tur sedan ska delas lika mellan parterna i bodelningen.

    Om du och din bror skriver ett kompanjonsavtal kan ni reglera vad som händer om ena parten är på väg att mista aktier i bolaget genom en bodelning. Då kan ni bestämma att den andra brodern ska ha rätt köpa aktierna och då blir det istället pengar som förs över till makan.

    Genom att göra aktierna till enskild egendom i ett äktenskapsförord ingår de inte längre som bodelningsbar egendom och behålls av den som äger aktierna. Om man väljer att göra aktierna till enskild egendom är det inte ovanligt att den andra parten vill ha något på ”sin sida” som enskild egendom för att inte det ska bli en ojämn fördelning vid en bodelning.

    Beroende på vilka värden och vilka tillgångar som finns i övrigt, finns det lite olika vägar att lösa denna problematik. Det bästa är att ta kontakt med en jurist som kan sätta sig in i ert fall för att hitta den bästa lösningen för er.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden