Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    När privatliv och affärer hänger ihop

    Att driva ett företag innebär ofta att privatliv och affärer behöver kombineras, åtminstone på ett juridiskt plan. Företagare är också människor och det betyder att det som sker i privatlivet även kan ge konsekvenser för företaget. När mycket står på spel är det ännu viktigare att det blir rätt.

    Framtidsfullmakt låter dig välja

    Om en person på grund av sjukdom, ålder eller annat inte kan ta egna beslut utser tingsrätten en god man för att ansvara för personens ekonomiska och personliga intressen. Det innefattar även personens företag. En framtidsfullmakt låter dig istället själv välja vem som är ansvarig om du inte skulle kunna fatta beslut själv. Som företagare kan det kännas bättre att överlämna ansvaret till någon du litar på istället för en slumpmässigt utvald god man. Framtidsfullmakten träder även i kraft direkt, jämfört med att det kan ta månader att utse en god man. Dessutom är det möjligt att dela upp framtidsfullmakten så att olika personer ansvarar för olika områden, bland annat specifikt ens företag.

    Vem ska ärva ditt bolag?

    Ett arv innefattar alla tillgångar, även ett företag. Oavsett relation är det viktigt att skriva testamente för att tydliggöra vad som ska hända med arvet och företaget. När någon i ett äktenskap går bort får den efterlevande partnern enligt lag göra vad de vill med tillgångarna som ärvts. Partnern får exempelvis sälja företaget som ärvts och då kommer det inte kunna ärvas av barnen i framtiden. Vill man att ens barn direkt ska ärva företaget måste det anges i testamentet. Där kan du även dela upp företaget mellan barnen. För alla med barn är det viktigt att se till att arvet blir arvingens enskilda egendom. Annars kan arvingens framtida partner få rätt till företaget vid eventuell skilsmässa. Det är också bra att veta att sambor inte automatiskt ärver varandra och gifta behöver ta särskild hänsyn till särkullbarn. För att ändra på detta behöver det framgå tydligt i ett testamente. 

    Boka en kostnadsfri Livsbesiktning för företagare

    Få är insatta i hur familjejuridiken påverkar företaget om något skulle hända. Därför erbjuder vi en kostnadsfri Livsbesiktning® för dig som driver eget företag (värde ca. 1 900 kr), där vi går igenom din situation och du får veta vad som händer med ditt företag om du eller en delägare separerar eller avlider. Du kan välja att komma ensam eller ta med din livskamrat eller kompanjon.

     

    Hur ordnar jag så att mitt barnbarn får sköta mitt företag?

    Fråga

    Min sons dotter är investerad i det företag jag byggt upp. Om något händer vill jag att hon ska sköta det, medan jag vill att min son sköter resten. Hur ordnar jag det?

    Svar

    Du kan genom en framtidsfullmakt ge din sons dotter rätt att rösta för din del på bolagsstämman och företräda dig vad gäller ditt ägande i bolaget. Däremot kan du inte ge henne rätt att ta över din roll i styrelsen eller som företagsledare genom fullmakt. Det kan därför vara klokt att även välja in henne i företagets styrelse om du vill ge henne inflytande på verksamheten. Du kan samtidigt ge din son en framtidsfullmakt att sköta din övriga ekonomi, om något skulle hända dig så ett du inte själv kan ta hand om detta. Genom ett testamente kan du låta din sons dotter ärva företaget och din son ärva dina övriga tillgångar. Din son kan dock alltid kräva att få sin laglott, som är hälften av din kvarlåtenskap.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden