Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Köp av bostad

    Välkommen hem!

    En bostad är för många det största och viktigaste köpet man gör i livet. Att få drömma sig bort i ett renoveringsprojekt eller fantisera om ytor där hela familjen ryms är både spännande och roligt. Ett bostadsköp innebär en hel del arbete innan och efter själva köpet. Se till att du har koll på vad du bör planera inför och vilka avtal du bör skriva under.

    Innan köpet

    Börja med att fundera över om du har råd att förverkliga din dröm.
    Ett smart sätt att slippa oväntade utgifter är att göra en bolånekalkyl. Utöver kalkylen är det viktigt att själv ha koll på vilka juridiska och ekonomiska skyldigheter du har som köpare. En oberoende besiktning av bostaden är ett smart sätt att förvissa sig om vad man köper och därmed undvika otrevliga överraskningar i framtiden.

    Om ni är två som köper bostaden och har gått in med olika insatser är det smart att upprätta ett skuldebrev där det tydligt framgår vem som betalt vad. Äger du bostaden tillsammans med en vän eller ett syskon kan vi hjälpa till att skriva ett samäganderättsavtal som tydliggör vem som har ansvar för vad i bostaden.

    Relation, barn och tidigare juridiska dokument kan också påverka ägandet av en bostad. Det är därför viktigt att veta hur boendet skulle påverkas om ni separerar eller om någon av er avlider.

    Efter köpet

    Säljaren ansvarar för fel i bostadsrätt i två år och för fel i fastighet i tio år efter köparens tillträde. Utgångspunkten är att bostaden köpts i det skick den faktiskt var i vid undertecknandet av köpekontraktet.

    Om ett oväntat fel dyker upp efter köpet kan du som köpare vända dig till oss på Familjens Jurist för en utredning. Vi hjälper även till om du som säljare blir kontaktad med anledning av detta. Då tittar vi på felet och granskar vem som bär ansvaret.

    Boka tid hos en jurist

    Vi rekommenderar alla som köper en ny bostad att träffa en jurist. Börja med en kostnadsfri Livsbesiktning® (värde ca. 950 kr), vilket är en analys av din juridiska situation som svarar på frågan vad som händer med dina tillgångar om du separerar eller avlider. Boka tid direkt här eller på 0771-771 070.

    Vem betalar för renovering om en skada upptäcks efter köp av bostad?

    Fråga

    Ett halvår efter att jag flyttat in upptäckte jag att badrummet är fuktskadat. Är det jag eller säljaren som ska betala renovering?

    Svar

    Något förenklat gäller följande. För att ha rätt till ersättning från säljaren är det två förutsättningar man främst tittar på. Först måste man avgöra om felet hade kunna upptäckas vid en noggrann undersökning innan köpet. Görs bedömningen att du inte hade kunnat upptäcka felet, eller inte haft anledning att förvänta dig felet med tanke på badrummets eller bostadens skick, så ses det oftast som ett fel i köprättslig mening. För det andra krävs det att felet är av större karaktär, det vill säga att det kan antas ha påverkat bostadens marknadsvärde om felet hade varit känt innan köpet. Uppfylls de två förutsättningarna har du normalt sett rätt till ersättning från säljaren.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden