Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Efter skilsmässan

    Innan döden skilde oss åt

    Alla förhållanden har ibland sina problem och kriser. Men när det går mer energi till konflikter än till kärlek och uppskattning kan det ibland bli nödvändigt att gå skilda vägar. Oavsett om man sagt ja till varandra i kyrkan eller hemma i köket så är en separation både tidskrävande och känslomässigt jobbig. Se därför till att ha de bästa förutsättningarna för att slippa en utdragen och kanske kostsam juridisk konflikt vid en eventuell separation.

    Är allt mitt ditt?

    När man har det som bäst i sin relation kan det kännas märkligt och ibland faktiskt svårt att ta upp frågan om vem som får vad vid en separation. Men att diskutera detta under konflikt kan bli en väldigt mycket jobbigare situation. Fundera därför över hur ni skulle vilja ha det om ni en dag bestämmer er för att inte längre leva tillsammans. Finns det tidigare arv som bör  skyddas? Och är den gemensamma bostaden finansierad av er båda?

    Ett lyckligt slut

    Vid en separation ser lagarna lite olika ut beroende på om man är gifta eller sambor. Sambolagen ger till exempel ett skydd för den ekonomiskt svagare sambon och berör bara boendet. Allt annat räknas som personlig egendom. Gifta par kan däremot kräva hälften av värdet på allt som de äger eller betalt för var för sig. Oavsett om ni vill skriva ett samboavtal eller äktenskapsförord kan vi förklara hur lagen fungerar och hjälpa dig att skriva alla nödvändiga dokument så att du kan känna dig säker i framtida situationer.

    Få är insatta i hur familjejuridiken påverkar dem om något skulle hända. Därför erbjuder vi en kostnadsfri Livsbesiktning® (värde ca 950kr), där du och en jurist går igenom din situation och du får veta vad som händer med dina tillgångar om du till exempel skulle gå bort eller separera. Boka tid på vår hemsida eller på 0771-771 070.

    Har min sambo rätt att behålla lägenheten som jag betalat?

    Fråga

    Kan min sambo, vid separation ha rätt att behålla lägenheten som jag betalat?

    Svar

    När två personer som har en kärleksrelation flyttar ihop till en bostadsrätt eller ett hus blir sambolagen gällande. Många missar tyvärr helt att detta kan få konsekvenser för den som betalar mest eller allt för bostaden. Det är nämligen så att oavsett vem av samborna som betalat för den gemensamma bostaden måste hen i regel dela med sig av hälften av bostadens värde till den andra om de någon gång separerar. Det spelar ingen roll om du och din sambo betalat lika mycket, du betalat allt eller om du betalat lite mer än hälften av bostaden. Värdet av hela bostaden ska delas lika mellan er.

    Det spelar heller ingen roll vem av er som ansvarar för bolånen på bo-staden. Visserligen har den som står som ansvarig för bolånen rätt att räkna av bolåneskulden från värdet innan resterande värde delas mellan separerade sambor men grundregeln är ändå densamma. Vill man inte ha det på det sättet måste båda samborna skriva under ett samboavtal och i vissa fall också ett skuldebrev.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden