Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Kontakta oss
    0771-771 070

    Kompanjonsavtalet

    Driva företag ihop är både smart och roligt - men glöm inte kompanjonsavtalet!

    Det finns flera fördelar med att driva företag i kompanjonskap. Ni kan kombinera era olika kunskaper, starka sidor och kontaktnät samt ge varandra stöd i ett krävande arbete. Men det finns också nackdelar. Kanske det visar sig att man har olika syn på hur verksamheten ska drivas? Genom att ha en ordentlig diskussion i god tid kan ni säkerställa att ni har samma syn på avgörande frågor och vad som ska hända om någon delägare blir allvarligt sjuk, skiljer sig eller i värsta fall dör.

    Vi på Familjens Jurist kan hjälpa dig med ett kompanjonsavtal. Det är det avtal som ingås mellan delägare i ett bolag. Här regleras viktiga frågor för företaget och dess delägare som inte framgår av t ex bolagsordningen. Delägarna skapar i kompanjonavtalet en gemensam grund för den verksamhet företaget bedriver.

    Bli tryggare i ditt företagande med vår Livsbesiktning® för företagare

    I vår kostnadsfria Livsbesiktning® för företagare (värde ca 1 900 kr) går vi igenom vad som händer med ditt företag om du separerar eller avlider. Du kan välja att komma ensam, ta med din livskamrat eller din kompanjon. Ta med viktiga dokument som testamente och kompanjonavtal, så går vi igenom och diskuterar dem tillsammans.

    Ur vår vardag

    Vad händer med delägarens aktier vid dödsfall?

    Jag och min vän Lars driver ett aktiebolag tillsammans. Lars är gift och har två barn med sin fru Lovisa som jag tyvärr inte kommer så bra överens med. Jag undrar därför vad som händer med Lars aktier i bolaget om han dör före mig?

    Svar:

    Eftersom Lars är gift och bara har barn tillsammans med sin fru ärver hon aktierna, om han inte har ett testamente där han skrivit något annat. Det innebär att du troligen får Lars fru som delägare i bolaget. Förmodligen innehåller er bolagsordning en så kallad hembudsklausul som innebär att Lovisa, Lars fru, måste erbjuda dig att förvärva aktierna. Däremot regleras inte till vilket pris. Har ni ett aktieägaravtal kan det framgå där vad som sker med aktierna om någon av er avlider och hur de ska värderas vid en eventuell försäljning. Vi rekommenderar att du gör en kostnadsfri Livsbesiktning® för företagare, antingen själv eller tillsammans med Lars. Boka tid direkt genom att klicka här eller ring oss på nummer 0771-771 070.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden