Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Ett äktenskap, flera delägare

    Kärleken övervinner allt. Även ditt företag. 

    När man gifter sig är det naturligt att fundera över hur man ska göra med allt man äger och det gemensamma boendet om något skulle hända. Men det är minst lika viktigt att se över vad äktenskapet innebär för ditt företag och eventuella delägare. Hur skyddar du ditt delägarskap vid en separation och vad händer med dina aktier i företaget om du går bort?

    Ett äktenskap, flera delägare

    När man ingår äktenskap blir du och din partner ekonomiskt ansvariga för varandra. Det innebär även att din partner har rätt till hälften av dina tillgångar vid en eventuell bodelning eller bortgång. Det handlar inte bara om ditt privata aktiesparande utan även dina tillgångar i företaget. Något som påverkar både dig och andra ägare. För att undvika att ni plötsligt blir fler delägare behöver du göra din andel av bolaget till enskild egendom, till exempel med ett äktenskapsförord eller som gåva från tredje part. Arvsrätten påverkas inte av detta. Om du går bort, och ni fortfarande är gifta, har din partner rätt till både giftorättsgodset och den enskilda egendomen.

    Ett bra tips är att komma överens med de andra delägarna om hur ni vill att äktenskap ska påverka företaget. Här kan det vara smart att ta juridisk hjälp till att skriva ett aktieägaravtal. I ett sådant dokument kan ni reglera viktiga frågor som inte framgår i bolagsordningen.

    Få är insatta i hur familjejuridiken påverkar dem om något skulle hända. Därför erbjuder vi en kostnadsfri Livsbesiktning® för dig som driver eget företag (värde ca. 1 900 kr), där du och en jurist går igenom din situation och du får veta vad som händer med ditt företag om du separerar eller avlider. Boka tid på vår hemsida eller ring oss på 0771-771 070.

    Räknas företaget som enskild egendom om det startades innan giftermål?

    Fråga

    Om jag startade företaget innan jag gifte mig, är det då enskild egendom?

    Svar

    Nej. Det spelar ingen roll vid vilken tidpunkt innan eller under äktenskapet du startar ditt företag för att bodelningsreglerna om hälftendelning av allt giftorättsgods ska gälla. Det är alltså inte tidpunkten som är avgörande utan vilken typ av egendom företaget är. Antingen är din andel av företaget av egendomstypen ”enskild egendom” eller ”giftorättsgods”. Värdet av allt giftorättsgods ska delas mellan makarna vid en skilsmässa eller ett dödsfall. Det som är enskild egendom tas inte upp i bodelningen och ska därför heller inte delas vid skilsmässa eller dödsfall.

    Det finns flera sätt att göra sin egendom till enskild egendom. Det vanligaste är att makar skriver och registrerar ett äktenskapsförord men det kan också göras genom testamente eller gåva från någon annan som då bestämt att egendomen ska vara enskild i ett gåvobrev.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden