Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Sambosmart

    Sambosmart, skydda kärleken

    Efter en härlig sommar väntar hösten – och med den ett nytt nummer av Din Jurist, den här gången med sambotema. Trots att det är väldigt vanligt att man förblir sambor livet ut är det många som inte vet att det ger ett relativt svagt juridiskt skydd jämfört med att vara gift. I det här numret av vårt nyhetsbrev får du veta mer om några av de viktigaste frågorna om livet som sambo, så att du också kan göra smarta, kärleksfulla val för dig och din partner.

    Skydda kärleken

    När man blir sambo är det viktigt att ha koll på ekonomin och annat som rör ert gemensamma liv. Ge oss 20 minuter, för en Livsbesiktning®, så hjälper vi er att se över er situation, helt kostnadsfritt.

    Att bli sambo, att få somna och vakna tillsammans varje dag. Att dela sin tid och sitt liv. Ett härligt och stort steg som också innebär att ni som sambor nu ställs inför vissa viktiga ställningstaganden om hur ni vill ordna ert gemensamma liv.

    Att skaffa sig kunskap om de juridiska aspekter som berör sambolivet är ett sätt att visa genuin omtanke om en relation man vill ska hålla länge. Bra att känna till är att sambolagen bara ger ett minimimalt skydd vid en separation. Endast bostad och sk bohag (möbler, porslin etc) som köpts för gemensam användning ska delas i en bodelning.

    Ett bra första steg för att ni ska lära er mer om er situation är att boka en Livsbesiktning®, en kostnadsfri analys av er familjejuridiska situation som tar cirka 20 minuter att genomföra.

    Några exempel från sambolivet

    När någon dör och har barn sedan tidigare

    Susanna flyttar in till änkemannen Robin som bor ensam i ett hus med sin son. Efter många år dör Robin i en bilolycka. Vad händer med tillgångarna?

    Svar:

    Eftersom Susanna och Robin inte skrivit något testamente får Susanna nästan ingenting. Det enda hon har rätt till är hälften av det gemensamma bohag hon och Robin har införskaffat under den tiden de bodde ihop. Allt annat ärver hans son. På Familjens Jurist rekommenderar vi alltid att sambor träffar en jurist för att upprätta den typ av familjejuridiskt skydd som passar dem.

    När man köpt bostad ihop

    Kalle och Alex köper en bostadsrätt och flyttar in i den tillsammans. Alex har sålt en lägenhet och har därför möjlighet att lägga in en större summa i köpet av den nya lägenheten. När Kalle och Alex separerar efter några år begär Kalle bodelning. Vad händer med lägenheten?

    Svar:

    Enligt sambolagen har Kalle rätt till hälften av lägenhetens värde, trots att Alex har betalat en större del. Den som vill reglera bort det kan upprätta ett samboavtal och ett skuldebrev.

    När någon betalat för renoveringar

    Kim och Farzad bor i en hyresrätt. Kim har fått ärva sin mormors torp, där paret tillbringar mycket av sin lediga tid. Paret planerar att renovera torpet för ca. 200 000 kr. Vad ska de tänka på då torpet är Kims egendom?

    Svar:

    Om Kim och Farzad skulle separera och Farzad önskar få tillbaka sin del av pengarna så behöver han kunna visa att han har bidragit till renoveringen. Antingen kan han då bli delägare motsvarande vad han har lagt ned i fastigheten och får då också del i eventuell värdestegring. Eller så ser man pengarna som ett lån till Kim och skriver ett skuldebrev på beloppet plus eventuell ränta.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden