Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Sambosmart

    Sambosmart, skydda kärleken

    Efter en härlig sommar väntar hösten – och med den ett nytt nummer av Din Jurist, den här gången med sambotema. Trots att det är väldigt vanligt att man förblir sambor livet ut är det många som inte vet att det ger ett relativt svagt juridiskt skydd jämfört med att vara gift. I det här numret av vårt nyhetsbrev får du veta mer om några av de viktigaste frågorna om livet som sambo, så att du också kan göra smarta, kärleksfulla val för dig och din partner.

    Skydda kärleken

    När man blir sambo är det viktigt att ha koll på ekonomin och annat som rör ert gemensamma liv. Med en Livsbesiktning® så hjälper vi er att se över er situation, helt kostnadsfritt.

    Att bli sambo, att få somna och vakna tillsammans varje dag. Att dela sin tid och sitt liv. Ett härligt och stort steg som också innebär att ni som sambor nu ställs inför vissa viktiga ställningstaganden om hur ni vill ordna ert gemensamma liv.

    Att skaffa sig kunskap om de juridiska aspekter som berör sambolivet är ett sätt att visa genuin omtanke om en relation man vill ska hålla länge. Bra att känna till är att sambolagen bara ger ett minimimalt skydd vid en separation. Endast bostad och sk bohag (möbler, porslin etc) som köpts för gemensam användning ska delas i en bodelning.

    Ett bra första steg för att ni ska lära er mer om er situation är att boka en Livsbesiktning®, en kostnadsfri analys av er familjejuridiska situation som tar cirka 20 minuter att genomföra.

     

    Vad händer med huset om min sambo avlider?

    Fråga

    Jag flyttade in till min sambo som bodde i ett hus med sin son. Efter många år dör min sambo i en bilolycka. Vad händer med tillgångarna?

    Svar

    Eftersom ni inte skrivit något testamente får du nästan ingenting. Det enda du har rätt till är hälften av det gemensamma bohag ni har införskaffat under den tiden ni bodde ihop. Allt annat ärver hans son. På Familjens Jurist rekommenderar vi alltid att sambor träffar en jurist för att upprätta den typ av familjejuridiskt skydd som passar dem.

    Vad händer med bostadsrätten vid en separation?

    Fråga

    Jag och min sambo köpte en bostadsrätt och flyttade in i den tillsammans. Jag hade sålt en lägenhet och hade därför möjlighet att lägga in en större summa i köpet av den nya lägenheten. Nu ska vi separera och då begär min sambo en bodelning. Vad händer med lägenheten?

    Svar

    Enligt sambolagen har din sambo rätt till hälften av lägenhetens värde, trots att du har betalat en större del. Den som vill reglera bort det kan upprätta ett samboavtal och ett skuldebrev.

    Hur får jag tillbaka de pengar jag investerat i min sambos torp?

    Fråga

    Jag och min sambo bor i en hyresrätt. Min sambo har fått ärva sin mormors torp, där vi tillbringar mycket av vår lediga tid. Vi planerar att renovera torpet för ca. 200 000 kr. Vad ska vi tänka på då torpet är min sambos egendom?

    Svar

    Om ni skulle separera och du önskar få tillbaka din del av pengarna så behöver du kunna visa att du har bidragit till renoveringen. Antingen kan du då bli delägare motsvarande vad du har lagt ned i fastigheten och får då också del i eventuell värdestegring. Eller så ser man pengarna som ett lån till din sambo och skriver ett skuldebrev på beloppet plus eventuell ränta.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden