Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Familjejuridik för företagare

    Företagande handlar om idéer, lust och drömmar om framtid. Att ta juridisk höjd för motgångar och skilsmässor kan kännas tråkigt och fel. Men precis som med familjejuridik i allmänhet, är det just när det går bra och alla är sams man ska fundera över hur man vill ha det om något skulle hända. Hösten är årets andra nystart och ett bra tillfälle att ta tag i sådana saker. Höstens första nyhetsbrev handlar därför om vikten av att se över sin familjejuridiska situation om man är företagare. För att slippa ovälkomna överraskningar.

    Familjejuridik för företagare

    Det är inte bara arbete och fritid som tenderar att flyta ihop för den som är egenföretagare. Ekonomin i det lilla företaget är också ofta starkt förknippad med ägarens personliga ekonomi; Man kanske undviker att ta ut lön under svaga perioder eller pensionssparar i företaget i stället för privat.

    Som i de flesta sammanhang fungerar även vardagen i det lilla så länge allt är frid och fröjd. Men vad händer om företaget går i konkurs? Om någon av delägarna dör? Vilka blir konsekvenserna om egenföretagaren skiljer sig? Situationer som känns otroliga eller rent av absurda när alla är sams, kan bli bitter verklighet vid en skilsmässa. Och ett dödsfall i ägarleden kan få obekväma konsekvenser om man inte har tydliga aktieägaravtal. Att ta hjälp av en kunnig och erfaren jurist vid frågor som rör familjejuridik för företagare är därför en god idé. Så att det blir som man tänkt sig helt enkelt.

    Boka en kostnadsfri Livsbesiktning®

    Livsbesiktning® är en analys av din familjejuridiska situation som svarar på frågan vad som händer med dina tillgångar om du separerar eller avlider. En Livsbesiktning® tar inte lång tid och är dessutom helt kostnadsfri (värde ca. 950 kr).

    Några exempel från småföretagares värld

    För att förtydliga familjejuridiken för företagare har vi valt ut några vanliga situationer, kanske någon av dessa situationer passar in på dig? Tveka inte att höra av dig till mig om du känner att du vill veta hur ditt företagande kan påverkas av din familjesituation.

    Bör en livförsäkring tecknas vid start av företag, när man har familj?

    Fråga

    Jag har länge velat öppna en egen bilverkstad, och funderar nu på att göra drömmen till verklighet.Jag är gift och har tillsammans med min fru ett gemensamt barn, dessutom har jag ytterligare ett barn sedan tidigare. Vad bör jag tänka på inför starten av mitt egna företag?

    Svar

    Som alltid vid större engagemang är det viktigt att se till att ha fundamentet klart. Du behöver fundera igenom vad som är viktigt om du skulle avlida eller drabbas av olycka som gör att du inte kan driva verksamheten. Ska det finnas möjlighet för någon att ta över? Hur vill du att arvet efter dig ska fördelas? Ska särkullbarnet få ut hela sin arvslott eller ”bara” laglotten? Behöver i dödsfallssituationen, pengar falla ut till efterlevande maka eller någon annan för att driva vidare verksamheten, bör du fundera på livförsäkring.

    Har exmaken rätt till 50% av företaget?

    Fråga

    Jag äger ett väletablerat företag tillsammans med min kompanjon sedan 10 år tillbaka. Nu ligger jag i skilsmässa och min man kräver 50% av min andel i företaget. Har han rätt till det? Vad kan hända?

    Svar

    Såvida inte du har ett äktenskapsförord som gör egendomen till enskild, har din man rätt till 50% av värdet av din andel i företaget. Ett flertal problem föreligger, till att börja med värdering av bolaget. Kan man inte enas om värdet och/eller om du saknar tillgångar att betala bodelningslikvid för aktierna till din man finns en risk att du blir tvungen att likvidera bolaget för att kunna betala bodelningslikvid. Finns kompanjonavtal kan du bli tvungen att sälja alla eller delar av aktierna till din kompanjon för att kunna betala bodelningslikvid till din man.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden