Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Nystart

    Höst betyder nystart

    Nystart och nya möjligheter. Inte bara för skolbarn och alla oss som kavlat upp ärmarna efter en förhoppningsvis skön och ledig sommar. Nästan vartannat gift par går förr eller senare skilda vägar och det är så här års som de allra flesta gör slag i saken och skiljer sig. Men vad får en skilsmässa för konsekvenser rent juridiskt? Och vad händer när kärleken dyker upp igen och nya familjekonstellationer formas?

    Höstens nyhetsbrev handlar om vikten av att se över sin familjejuridiska situation. Om att det är klokt att ha svart på vitt om hur man vill ha det, både som lyckligt gift och med en mer komplicerad familjebild.

    Hur ser din familj ut?

    Med förändrade familjeförhållanden; ex-fruar, ex-män, sambos, bonusbarn, plastpappor, halvsyskon och giftermål för andra och tredje gången, ställs det högre krav på kunskapen om familjejuridik. Konsekvenserna om något skulle hända, kan bli både oväntade och oönskade. Men även som gift med enbart gemensamma barn kan det finnas anledning att se över sin familjejuridiska situation.

    Gör en Livsbesiktning®!

    I frid och fröjd behövs inga papper. Men om någon dör, bildar ny familj, separerar eller helt enkelt vill försäkra sig om att vissa föremål stannar i släkten, blir allt mycket enklare om det finns svart på vitt om vad som faktiskt gäller. Lösningen kan vara ett testamente, ett äktenskapsförord eller kanske ett samboavtal.

    Vad just du behöver tar du enkelt reda på genom att göra en Livsbesiktning® hos någon av våra kunniga jurister. En Livsbesiktning® är en analys av din familjejuridiska situation. När du gjort den vet du vad du behöver göra för att det ska bli som du och dina nära önskar, om något skulle hända.

    Några exempel

    Vem ärver Sjövillan?

    Morfar och mormor gifte sig och köpte Sjövillan 1959. När mormor dog ärvde morfar hennes hälft. De gemensamma barnen Eva och Pelle har tillbringat mycket tid här, även med sina familjer i vuxen ålder. Pelle med fd fru skaffade sig så småningom ett eget sommarställe, men Eva använde barndomshuset desto mer. Sjövillan är alltså ett älskat ställe och nu vill morfar säkerställa att det stannar i släkten. Eftersom morfar även har en del aktier och lite konst, vill han att dotter Eva ärver huset medan övriga tillgångar går till sonen Pelle. Blir det som morfar vill?

    Nej. Efter morfars bortgång delar Pelle och Eva lika på hans tillgångar och huset blir inte enbart Evas. Eftersom Eva och Mårten är gifta kan dessutom Mårten göra anspråk på Sjövillan i händelse av att Eva och han skulle gå skilda vägar. Det var inte riktigt vad morfar tänkte sig.

    Ja. Barnen Eva och Pelle får självklart ut sina arvslotter. Men morfar har kompletterat med ett testamente där han tydligt delar upp sina tillgångar mellan de två barnen. Dessutom har han gjort Sjövillan till enskild egendom, så att Evas man Mårten inte kan göra anspråk på den i händelse av skilsmässa.

    Morbror Pelle skiljer sig. Igen.

    Morbror Pelle har varit gift två gånger, men nu är skilsmässa nummer två ett faktum och bodelningen pågår. Hur går en bodelning till?

    När skilsmässan är klar ska alla tillgångar efter avdrag för skulder delas lika. Det kallas bodelning. De nyskilda lägger allt i en pott och värderar soffan, besticken, aktierna, villan, skulden på fritidshuset, bilen, pengar på konton och så vidare. Även arv och gåvor ska ingå. De nyskilda får hälften var av värdet på allting. Hur man sedan delar upp det rent praktiskt bestämmer man själv. Varje make har rätt att inom sin del av potten välja att få ut sin egendom. Det betyder att allt, bokstavligen allt, även arv och gåvor, delas lika.

    Undantag: enskild egendom enligt äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev ingår inte i bodelningen.

    Från och med 1999 ingår även den privata pensionsförsäkringen och det individuella pensionssparandet, IP, i en bodelning. Här får man göra undantag om ni båda är överens.

    Jennys lägenhet.

    Jenny har sålt sin etta och köper en tvåa som hon och Mattias flyttar in i. Får Jenny tillbaka det hon investerat om de separerar?

    Nej. Mattias begär bodelning och Jenny måste lösa ut Mattias med halva bostadens värde.

    Ja. De skriver ett avtal där de avtalar bort Sambolagens regler om bodelning. Då behöver inte Jenny lösa ut Mattias.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden