Hoppa till innehållet

Separation

Nu börjar höstvindarna vina och minnet av sommaren blekna. Oavsett hur vi har tillbringat vår sommar brukar det kännas både skönt och lite tråkigt att vara tillbaka i vardagsgängorna. För några av oss kanske det inte är vardag - ett nytt jobb, ett renoverat hem, ett förändrat privatliv kan ha gjort tillvaron är mer eller mindre upp och ned-vänd.

Vårt andra nyhetsbrev handlar om att gå skilda vägar. Det kan vara en av de mest avgörande besluten i våra liv och innebär ofta stora förändringar. Känslomässigt i första hand men för många också på ett praktiskt och ekonomiskt plan. Det är här vi familjejurister kommer in.

Att gå skilda vägar

När det som skulle hålla för evigt ändå spricker kommer en svår tid. Hur många som än tycks skilja sig nuförtiden innebär det alltid en stor omställning. I det läget är det bra att ha det praktiska under kontroll.

Det kan kännas tråkigt att tänka på det nu, men den bästa försäkringen mot en utdragen juridisk konflikt vid en separation är förberedelser. Att ägna en dag åt tanken nu kan spara många dagars magont i framtiden. Först och främst kan det vara bra att veta vad som gäller – och att det är stor skillnad mellan gifta och sambor.

Sambolagen ger bara ett minimiskydd till den svagare parten. Dessutom berör den bara boendet – allt annat som ett sambopar har skaffat (innan och under förhållandet) är personlig egendom, t.ex. fritidshus och sparkapital. Läs mer om samboavtal.

Gifta par kan däremot göra anspråk på värdet av varandras egendomar, det kan vara en ganska komplicerad process att dela upp boet. Finns det barn med i bilden blir skilsmässan ännu lite mer invecklad. 

Oavsett utgångsläget finns Familjens Jurist som en neutral hjälp. Vi berättar hur lagarna ser ut och upprättar alla nödvändiga handlingar – om parterna kan komma överens är vi det enda juridiska ombud som behövs.

När kärleken tar slut, några exempel från verkligheten.

Emil och Sandra

Sandra och Emil har varit sambo i 7 år och har ett gemensamt barn som är 4 år, paret bor i en bostadsrätt i centrala Malmö som är värderad till 2 mkr. Bostadsrätten köptes när de hade varit tillsammans i två år för gemensamt bruk, Sandra hade en sparad slant och betalade kontantinsatsen på 200 000 kr.

Paret är gemensamt betalningsansvariga på lånet för BR som är på 1 mkr, inga andra dokument finns skrivna. Paret har nu bestämt sig för att sälja lägenheten och separera. Här började problemen och ett år av uppslitande diskussioner. Sandra hade pratat med Emil tidigare om att de borde skriva ett samboavtal men han tyckte att det verkade onödigt. De skulle ju alltid hålla ihop. Alla tyckte ju att de var det perfekta paret.

Till slut gick Emil till tingsrätten och begärde att en bodelningsförrättare skulle tillsättas för att lösa konflikten. Med hotet om en tvångsbodelning satte de sig ner igen och kom överens på egen hand och de skrev under ett papper på att de nu skulle vara kvitt Nu, två år senare, plågas Sandra fortfarande med tankar och ånger över att hon var så dum att hon inte skrev ett samboavtal. Och känslor över hur det kunde gå så fel; de som alltid hade varit så överens om allt tidigare.

Agneta och Jonas

Agneta fick en tomt av sin pappa. När Agneta och Jonas gifte sig bara ett halvår senare bestämde de sig för att bygga ett hus på tomten. Båda stod som ägare på huset. Tre år senare var skilsmässan ett faktum och bodelning skulle göras. De hade aldrig tänkt på att tomten skulle kunna vara Agnetas enskilda egendom utan vid skilsmässan har Jonas rätt till halva tomtens värde som idag värderades till 1 miljon. De skulle ju bygga sitt drömhus och kunde ju inte tänka sig att de skulle separera. Det kändes väldigt bittert för Agneta.

Skäl att fundera på äktenskapsförord;

• Eget företag.

• Fritidshus som man ärvt.

• Satsat olika kapital i ett boende, och man vill ha kompensation för det.

• Ena maken har större tillgångar än den andra.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden