Hoppa till innehållet

Om kärleken tar slut

Det blir inte alltid som man tänkt sig!

Ibland skriver vi om roliga saker och ibland om tråkiga. Det här numret av Din Jurist handlar om skilsmässor. Ett ämne som berör många, men få vill prata om.

I Sverige skilde sig 24 876 par 2015, en ökning med drygt 15 procent sedan 2005 (källa SCB). Det blir allt mer vardagligt, samtidigt som skilsmässor kan få stora konsekvenser, och det är därför vi valt det temat.

Om kärleken tar slut...

... och du står inför ett av de mest avgörande besluten i ditt liv - inte bara känslomässigt, utan även praktiskt och ekonomiskt. Skiljas eller inte?

Problem och tuffa peroder uppstår i alla äktenskap. För en del blir kriserna för svåra att lösa och förhoppningen om en livslång gemenskap grusas. Att ta beslutet att skiljas hör till de svåraste i en människas liv. Då är det viktigt att åtminstone försöka göra det praktiska och ekonomiska uppbrottet så smärtfritt som möjligt.

Här är det flera saker som är viktiga att veta och vara förberedd på. Gifta par kan göra anspråk på värdet av varandras egendomar och det kan vara en komplicerad process att dela upp boet. Finns det barn med i bilden blir det ännu mer invecklat (se illustration nedan).

Oavsett utgångsläge finns Familjens Jurist som en neutral hjälp. Vi berättar hur lagarna ser ut och upprättar alla nödvändiga handlingar. Om du och din partner tror att ni kan komma överens är din kontakt på Familjens Jurist den enda jurist du behöver.

Så ser skilsmässoprocessen ut i olika situationer

En begäran om skilsmässa inleds alltid med en ansökan till tingsrätten. Ansökan ser olika ut beroende på om makarna är överens eller inte. I vissa fall kan tingsrätten kräva "betänketid" under sex månader, t ex om ni har barn under 16 år.

Boka en Livsbesiktning® idag!

Livsbesiktning® är en kostnadsfri analys (värde ca 950 kr) av din familjejuridiska situation. Livsbesiktningen ger dig svar på frågan vad som händer med dina tillgångar om du skulle separera från din partner eller om du skulle avlida. Du/ni kan enkelt boka tid via 0771-771-070 eller direkt här på hemsidan.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden