Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Dela sorgen och bördan

    Dela sorgen med dina nära — och bördan med oss.

    Det är tyvärr en del av livet att förlora människor som står oss nära. Oavsett när det händer är det en jobbig period, både känslomässigt och praktiskt. Vi på Familjens Jurist vet att det kan vara både komplicerat och tidskrävande att själv göra en bouppteckning eller en hel dödsboavveckling. Låt oss därför ta hand om det praktiska. När sorgen känns som tyngst är alla papper och regler kring dödsboet det sista man vill oroa sig över. Med vår kunskap gör vi det svåra både tryggare och kanske lite lättare att bära. 

    Precis som alla människor, är varje dödsboförvaltning unik

    Bouppteckning, dödsboförvaltning, arvskifte – vad är skillnaden? Vilka delar kan och får du göra själv som anhörig och dödsbodelägare? Vi reder ut de olika delarna i processen efter ett dödsfall.

    En bouppteckning måste göras efter att en person har avlidit. Det innebär att man sammanställer den avlidnes ekonomi — tillgångar och skulder — och summerar vad som finns i dödsboet. Man utreder även vem som har rätt att ärva. Är du dödsbodelägare får du inte göra bouppteckningen helt på egen hand. Det krävs att två utomstående personer är med och genomför bouppteckningen.

    Bouppteckningen är första steget i en dödsboavveckling. Det finns väldigt många regler kring dödsboavveckling och det är därför klokt att anlita juridisk hjälp, även om lagen inte kräver det.

    För att du ska vara säker på att allt blir korrekt och att inga obehagliga juridiska eller ekonomiska frågor eller tvister uppstår efter att arvet har fördelats, rekommenderar vi att du tar hjälp av en erfaren familjejurist. Det gör också att du kan fokusera på det som förmodligen känns viktigare – att vara tillsammans med familj och vänner.

    Hur lång tid tar en dödsboavveckling?

    Varje dödsboavveckling är unik och därför kan det skilja ganska mycket i tid mellan olika dödsbon. (Tidslinjen är ungefärlig och ibland kan de olika händelserna gå in i varandra)

    Boka en kostnadsfri Livsbesiktning®!

    Livsbesiktning® är en kostnadsfri analys (värde ca 950 kr) av din familjejuridiska situation. Livsbesiktningen ger dig svar på frågan vad som händer med dina tillgångar om du skulle separera från din partner eller om du skulle avlida.

    Du/ni kan enkelt boka tid via 0771-771-070 eller direkt här på hemsidan.

    Vad händer om ett testamente dyker upp något år efter dödsfallet?

    Fråga

    För ca två år sedan dog min morfar och vi utgick från att han inte hade skrivit något testamente då det aldrig kom på tal. Nu har min mamma hittat ett testamente som säger att jag ska ärva sommarhuset. Vad gör vi nu?

    Svar

    Om det efter det att bouppteckning är registrerad framkommer saker som har stor påverkan på fördelningen av dödsboets tillgångar tex ett testamente eller en värdefull tillgång, måste man göra en tilläggsbouppteckning med den nya uppgiften. Tilläggsbouppteckningen ska registreras hos skatteverket.

    Kan pappas sambo genomföra dödsboavvecklingen för honom utan att vi som barn blir informerade?

    Fråga

    Sambon till min avlidne far påstår att jag har godkänt hans testamente där han skrivit att hon ärver alla hans tillgångar. Jag har inte sett eller blivit informerad om detta påstådda testamente. Nu har hon påbörjat processen för dödsboavveckling och jag och mina syskon vet inte vad som gäller. Kan hon avveckla dödsboet själv?

    Svar

    Eftersom sambor inte ärver varandra ska alltid barn till den avlidne bli antecknade som dödsbodelägare i bouppteckningen. Finns det ett testamente som säger att sambon ska ärva allt efter den avlidne ska barnen få ta del av testamentet först. Om barnen godkänner testamentet i sin helhet är barnen inte längre dödsbodelägare och den efterlevande sambon kan då avveckla boet helt själv. Om barnen däremot inte godkänner testamentet är de fortfarande dödsbodelägare och har därför medbestämmanderätt i dödsboet. Då kan sambon inte avveckla dödsboet utan barnens medverkan eller fullmakter.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden