Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Som gifta, fast ändå inte

    Vårkänslor

    Äntligen! Ljuset har återvänt, fåglarna har börjat sjunga och vårkänslorna tar fart. Och när kärlek spirar är steget inte långt till att flytta ihop. Allt fler lever i samboförhållanden idag. Självklart, enkelt och precis lika tryggt som att vara gifta, kan man tycka. Men stämmer det? Vårens nyhetsbrev har temat ”sambor” och handlar om hur viktigt det är att veta vad som gäller när man lever ihop utan att vara gifta.

    Sambor – som gifta, fast ändå inte…

    Fler och fler väljer att leva tillsammans som sambor och ser det självklart som ett lika tydligt bevis för sin kärlek som att vara gift. Men vad många glömmer är att sambolagen ger ett väldigt dåligt skydd om något skulle hända. Vad gäller för sambor egentligen?

    Sambor ärver inte varandra, är inte underhållsskyldiga gentemot varandra och är inte heller självklart förmånstagare till varandras livförsäkringar. Däremot ger sambolagen rätt till hälften av den bostad och det bohag man har köpt gemensamt, oavsett vem som står på kontraktet eller har betalat för den. Läs mer om samboavtal.

    Gör en Livsbesiktning®

    Oavsett om du är nybliven sambo eller har levt länge ihop, om ni har barn tillsammans, enskilt eller inte alls finns det alltså anledning att ta reda på vad som gäller om förhållandet skulle ta slut eller om någon av er skulle avlida. Ett bra första steg är att göra en Livsbesiktning® – en analys av din familjejuridiska situation. När du gjort den vet du vad du behöver göra för att det ska bli som du och dina nära önskar, om någonting skulle hända. Boka tid direkt på webben eller ring oss på 0771-771-070.

    Några exempel.

    Får Mia bo kvar?

    Mia flyttade in hos Martin och hans två barn för 15 år sedan, men de gifte sig aldrig. Vad händer om Martin skulle avlida?

    Svar:

    Sambor ärver inte varandra om de inte har upprättat ett testamente. Det innebär att Mia inte kan göra ekonomiskt anspråk på bostaden och hon kan tvingas flytta från bostaden som hon har bott i under 15 år tillsammans med Martin.

    Vilmas lägenhet

    För sina ärvda pengar har Vilma köpt en lägenhet som hon och pojkvännen Edwin flyttar in i. Får Vilma tillbaka det hon investerat om Edwin och hon separerar?

    Svar:

    Om bostadens köptes i syfte att Vilma och Edwin skulle bo där tillsammans är bostaden samboegendom, vilket innebär att Edwin kan åberopa bodelning av bostaden vid separation. Vid bodelning kan Edwin göra anspråk på 50 % av bostadens nettovärde. Detta gäller även fast Vilma står ensam på kontraktet. För att garantera att bostaden inte skall ingå i en bodelning behöver Vilma och Edwin upprätta ett samboavtal och eventuellt ett skuldebrev.

    Amirs bil

    Emma och Amir bor ihop men har skild ekonomi. Av praktiska skäl blir det mest Emma som handlar maten, medan Amir står för de lite större utgifterna, som den gemensamma bilen. Vad händer om förhållandet spricker?

    Svar:

    Sambolagen innebär att samboegendomen i form av bohag delas lika vid separation om någon part begär det. Då bil inte är samboegendom kan Emma vid en separation inte kräva bodelning av bilen. Detta innebär att bilen som Amir har finansierat tillfaller Amir och de löpande utgifterna som Emma har stått för enbart har minskat Emmas tillgångar i motsvarande mån.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden