Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Som gifta, fast ändå inte

    Vårkänslor

    Äntligen! Ljuset har återvänt, fåglarna har börjat sjunga och vårkänslorna tar fart. Och när kärlek spirar är steget inte långt till att flytta ihop. Allt fler lever i samboförhållanden idag. Självklart, enkelt och precis lika tryggt som att vara gifta, kan man tycka. Men stämmer det? Vårens nyhetsbrev har temat ”sambor” och handlar om hur viktigt det är att veta vad som gäller när man lever ihop utan att vara gifta.

    Sambor – som gifta, fast ändå inte…

    Fler och fler väljer att leva tillsammans som sambor och ser det självklart som ett lika tydligt bevis för sin kärlek som att vara gift. Men vad många glömmer är att sambolagen ger ett väldigt dåligt skydd om något skulle hända. Vad gäller för sambor egentligen?

    Sambor ärver inte varandra, är inte underhållsskyldiga gentemot varandra och är inte heller självklart förmånstagare till varandras livförsäkringar. Däremot ger sambolagen rätt till hälften av den bostad och det bohag man har köpt gemensamt, oavsett vem som står på kontraktet eller har betalat för den. Läs mer om samboavtal.

    Gör en Livsbesiktning®

    Oavsett om du är nybliven sambo eller har levt länge ihop, om ni har barn tillsammans, enskilt eller inte alls finns det alltså anledning att ta reda på vad som gäller om förhållandet skulle ta slut eller om någon av er skulle avlida. Ett bra första steg är att göra en Livsbesiktning® – en analys av din familjejuridiska situation. När du gjort den vet du vad du behöver göra för att det ska bli som du och dina nära önskar, om någonting skulle hända. Boka tid direkt på webben eller ring oss på 0771-771-070.

    Vad händer med vår bostad om vi inte är gifta?

    Fråga

    Jag har bott med min pojkvän och hans barn sedan 15 år tillbaka. Vi har inga planer på att gifta oss, men vad händer om han skulle avlida? 

     

    Svar

    Sambor ärver inte varandra om de inte har upprättat ett testamente. Det innebär att det inte går att göra ekonomiskt anspråk på bostaden och du kan tvingas flytta från bostaden. 

    Får jag tillbaka pengar om jag och min sambo separerar?

    Fråga

    För ärvda pengar har jag köpt en lägenhet som jag och min sambo har flyttat in i tillsammans. Kan jag få tillbaka det som är investerat om vi separerar?

    Svar

    Om bostaden köptes i syfte att ni ska bo där tillsammans är bostaden samboegendom, vilket innebär att din sambo kan åberopa bodelning av bostaden vid separation. Vid bodelning kan hen göra anspråk på 50 % av bostadens nettovärde. Detta gäller även om du står ensam på kontraktet. För att garantera att bostaden inte skall ingå i en bodelning behöver ni tillsammans upprätta ett samboavtal och eventuellt ett skuldebrev.

    Vad händer om vi gör slut?

    Fråga

    Jag och min sambo bor ihop men har skild ekonomi. Av praktiska skäl blir det mest jag som handlar maten, medan min sambo står för de lite större utgifterna, som den gemensamma bilen. Vad händer om vårt förhållande spricker?

    Svar

    Sambolagen innebär att samboegendomen i form av bohag delas lika vid separation om någon part begär det. Då bil inte är samboegendom kan du inte vid en separation kräva bodelning av bilen. Detta innebär att bilen som din sambo har finansierat tillfaller hen och de löpande utgifterna som du har stått för enbart har minskat dina tillgångar i motsvarande mån.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden