Hoppa till innehållet

Kärleksfulla avtal

Våren övervinner allt

Vårljuset tränger på, små fåglar sjunger övermodigt och marskatter smyger runt husknutarna. Takdropp och snödroppar ersätts snart av påskliljor och omslingrade tonåringar. Hjärtan står i brand, allt får nytt liv.

Kanske tillhör du också dem som drabbats av vårkänslor och lust att bygga bo. Nu ska det ske, ni två blir ett och det gemensamma boendet blir det första steget på den förhoppningsvis livslånga resan tillsammans.

Årets första nyhetsbrev handlar om att flytta ihop men också om att passa på att skriva papper när kärleken är ny och ohotad.

Kärleksfulla avtal.

Att flytta ihop med sin älskade är ett av livets stora steg. Särskilt om det är första gången men ibland kan det vara ännu större andra eller tredje gången.

Kärleken tror allt, hoppas allt, övervinner allt och ni vill verkligen vara överens om allt från gardiner till garageuppfarten. Ni kompromissar utan att tänka på det och bjuder varandra på middagar, resor och olika uppfattningar. Det känns med andra ord helt främmande att komma dragandes med samboavtal, äktenskapsförord eller andra juridiska avtal er emellan.

Men när tål er kärlek ett förslag om skriftliga överenskommelser bättre än just nu? När ni väntar barn eller en av er vunnit på Lotto? När någon av er drabbas av sjukdom eller arbetslöshet? När någon av era barn från ett tidigare förhållande behöver låna mycket pengar?

Vi vet aldrig vad som händer om ett år, tio år, 50 år. De flesta av oss HOPPAS att vi i grunden är densamma med samma inställning till varandra, arbete, våra barn, varandras barn, släkt och vänner. Ingen av oss VET med säkerhet hur livet förändrar oss och de villkor vi lever under.

Att föreslå gemensamma juridiska avtal kan vara känsligt och komma vid helt fel tidpunkt. Men det kan också vara helt rätt och en kärlekshandling. Passa på nu. Just nu idag när er kärlek är stark och överlever allt.

Några exempel från verkligheten.

Lena och Rolf (55 och 65 år).

Paret har varit gifta i 30 år när Rolf drabbas av stroke vid 63 års ålder och blir helt beroende av Lenas vård och omsorg.

Lena går ned i arbetstid till 50 % för att kunna ta hand om Rolf och ekonomin räcker knappt till för att bo kvar i parets villa. Rolfs son från ett tidigare förhållande bor utomlands och träffar sällan sin pappa.

När Rolf dör 10 år senare utan att ha skrivit några papper dyker plötsligt sonen från det tidigare förhållandet upp och gör anspråk på hela sin arvslott vilket leder till att Lena tvingas sälja villan för att kunna lösa ut honom från dödsboet. Hade Rolf skrivit ett testamente hade han i vart fall kunnat minska sonens arv till hälften, och Lena hade haft råd att lösa ut honom och behålla villan.

Kim och Johanna (33 och 39 år). Lever som sambor sedan 8 år tillbaka.

Johanna är framgångsrik journalist, Kim är gymnasielärare. Paret har inga barn och unnar sig gärna resor och krogbesök. De bor i en dyrbart inredd bostadsrätt. En dag blir Johanna uppsagd från sitt arbete på tidningen, det visar sig att hon utvecklat ett starkt spelberoende som dessutom skuldsatt henne. Johanna kan inte längre bidra som tidigare till de gemensamma kostnaderna för hushållet och bostadsrätten.

Johanna söker hjälp men har svårt att bli fri från sitt spelberoende och lånar upp ännu mer pengar utan Kims vetskap. Till slut får Kim nog och vill separera och sälja bostadsrätten. Eftersom sambor endast delar på gemensamt bohag kunde man tro att Johannas skulder inte drabbar Kim, men sambor har rätt till skuldtäckning även för övriga skulder och Kim drabbas därmed av Johannas spelmissbruk. Om samborna dessutom är oense om hur deras gemensamma bo ska delas upp måste de ansöka om att bodelning görs genom en bodelningsförrättare, som delar parets egendom enligt lag. Förfarandet är ofta kostsamt och tar lång tid. Att avtala bort sambolagens bodelningsregler hade förändrat Kim och Johannas situation avsevärt och besparat dem både tid och pengar.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden