Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Särkullbarn

    Den där tiden på året - Äntligen börjar det bli varmare ute. Och vi vet väl alla vad som händer med oss då. Ofta är det under just de här månaderna vi hittar den stora kärleken.

    Ibland varar den livet ut, ibland inte. Kanske bestämmer man sig en dag för att gå skilda vägar – och kanske har man då hunnit skaffa barn ihop.

    Och så börjar det om igen. Ny vår, ny kärlek. Plötsligt har man det som kallas särkullbarn. Och det är precis det som det här numret handlar om.

    Har du särkullbarn?

    Många blir nervösa bara de hör ordet. Särkullbarn. Det handlar alltså om barn som du och din make har och som inte är gemensamma. Och då blir juridiken genast lite knepigare.

    Enkelt uttryckt har särkullbarn samma arvsrätt som gemensamma barn, men med en stor skillnad. De har nämligen rätt att få ut sitt arv direkt, utan att vänta tills även styvföräldern dör.

    Det här kan ibland krångla till saker och ting – till exempel om ni har ett hus där den efterlevande plötsligt inte har råd att bo kvar. Här kan ett testamente eller en livförsäkring hjälpa till att göra den ekonomiska situationen mer hanterbar.

    Visst kan det här låta lite komplicerat. Men det är alltid mycket bättre att ta tag i saker så tidigt som möjligt, istället för att vänta.

    En bra början är att boka en kostnadsfri Livsbesiktning® direkt på hemsidan eller via 0770-771-070.

     

    Vad händer med tillgångarna om min make dör före mig, då det finns särkullbarn och det att vi inte har skrivit något testamente?

    Fråga

    Jag och min man har inga gemensamma barn. Min man har barn från ett tidigare förhållande, så kallade särkullbarn, och jag har inga barn. Vi har inte upprättat några juridiska dokument. Vad händer med våra tillgångar när vi dör?

    Svar

    Om din make avlider först har du rätt att begära bodelning, dvs hans 50 procent av det totala giftorättsgodset. Det som sedan finns kvar är din makes kvarlåtenskap. I och med att det inte finns något testamente kommer hans barn att få ärva all hans kvarlåtenskap – du har alltså inte rätt till något arv.

    Om du avlider först kan din make begära bodelning. Därefter ärver han all din kvarlåtenskap med fri förfoganderätt. Detta innebär att dina arvingar blir så kallade efterarvingar i ditt dödsbo. De har då rätt till en viss del av din makes kvarlåtenskap den dag han avlider.

    Hur kan vi säkerställa att min frus sparande tillfaller vårt gemensamma barn och inte särkullbarnet?

    Fråga

    Jag är gift med en kvinna och vi har ett gemensamt barn och jag har ett sk särkullbarn sedan tidigare. Vi har ett testamente av vilket framgår att vi vill att den efterlevande ska sitta i orubbat bo när den första av oss dör.

    Alla våra tillgångar är giftorättsgods och min fru har ett sparande som hon vill skall tillfalla vårt gemensamma barn. Nu har vi hört att det inte går att skriva att vi ska sitta i orubbat bo och min fru är också orolig över hur man kan säkerställa att hennes sparande tillfaller vårt gemensamma barn. Vad gäller och hur gör man?

    Svar

    När det gäller din frus sparande till ert gemensamma barn bör det omvandlas till enskild egendom om ni vill säkerställa att det skall tillfalla ert gemensamma barn den dagen ni båda är döda. Så länge en tillgång är giftorättsgods kan denna tillgång ingå i en bodelning vilket innebär att delar av tillgången kan tillfalla den andra makens arvingar.

    Lagstiftaren har bestämt att sk särkullbarn har en bättre rätt till sin laglott, än efterlevande make/make. Denna laglott går alltså inte att skriva bort vilket innebär att om du dör först kommer ditt särkullbarn kunna kräva ut sin laglott vilket då blir 25 % av din kvarlåtenskap. I och med att din fru inte har något särkullbarn kommer du ärva all hennes kvarlåtenskap.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden