Hoppa till innehållet

Sambo

Konsten att leva sambo

Allt fler väljer att leva sitt liv tillsammans som sambor. Men vad få tänker på är att sambolagen ger ett väldigt dåligt skydd om något skulle hända. Livet blir tyvärr inte alltid som man tänkt sig. Olyckor händer. Heta känslor svalnar. En dag hamnar man i en situation man inte trodde fanns, bara för att upptäcka att gällande regler och lagar inte riktigt fungerar som man trott – i synnerhet inte som sambo. För att få det som du vill, om något skulle drabba dig eller din relation, finns det alltså bara en sak att göra: Ta reda på vad som gäller för just dig!

Se till att tänka efter före.

Vi på Familjens Jurist är experter inom familjejuridik. Vi kan hjälpa dig att förstå vad som gäller, och att påverka framtiden om det skulle behövas. Ett smart första steg är att göra en Livsbesiktning, som är en kort genomgång av din livssituation, sedd med lagens ögon – och just nu dessutom kostnadsfri. Så att du är beredd, oavsett vilken vändning livet tar.

Att vara sambo: några exempel från verkligheten.

Vår avsikt är inte att skrämmas, men det finns tyvärr rätt gott om exempel på människor som farit riktigt illa, bara för att de inte haft koll på hur sambolagen egentligen fungerar. Därför rekommenderar vi alla sambor att gå igenom sin situation med en jurist, för att inte drabbas av några överraskningar om något skulle hända. Läs mer om samboavtal.

Erikas bostad

Arne och Erika bestämmer sig för att flytta ihop i ett nybyggt hus. Kontantinsatsen betalar Erika, som lyckats sälja sin bostadsrätt med vinst. Efter ett tag spricker förhållandet, och de bestämmer sig för att flytta isär. Trots att Erika är ensam lagfaren ägare till huset, och trots att hon ensam betalat kontantinsatsen samt ensam står för bostadslånen, har Arne enligt sambolagen rätt till halva husets nettovärde. Erika förlorar alltså halva kontantinsatsen hon betalade vid köpet av huset.

Adams båt

Adam och Lisa är sambor. Av praktiska skäl tar Lisa hand om alla räkningar, medan Adam står för familjens större inköp – till exempel en stor motorbåt, som de köpt till sina gemensamma semestrar. Efter några år spricker förhållandet, och de bestämmer sig för att flytta isär. Eftersom endast bostaden och bohaget ingår i bodelningen får Adam behålla båten som sin – liksom aktierna och annat som betalats av honom. Lisa förlorar alltså i princip hälften av allt hon betalt till det gemensamma hushållet.

Johans föräldrar

Johans föräldrar Johan och Gunilla är sambor i ett gemensamägt hus med delad lagfart. Det otänkbara inträffar när Johan plötsligt förolyckas. Johans halva del i det gemensamägda huset ärvs av hans föräldrar, som får delad lagfart med den efterlevande sambon Gunilla. Johans föräldrar vill snarast möjligt sälja sin del i huset för att istället få fram kontanter, men Gunilla har inte råd att lösa ut föräldrarnas del i huset. Huset måste säljas och Gunilla måste flytta.

Visste du att …

  • För att räknas som sambo ska ni vara ogifta och bo ihop i ett parförhållande. Dessutom ska ni ha gemensamt hushåll, dvs dela på sysslor och utgifter.
  • Om bostaden är en permanentbostad som förvärvats för gemensam användning så ska den ingå i en bodelning och delas lika – oavsett vem som betalat den eller står på kontraktet.
  • Även bohag som normalt hör till ett hem, såsom möbler och hushållsmaskiner, skall delas lika i en bodelning om de förvärvats för gemensam användning – oavsett vem som betalat. Övrig egendom, till exempel sparande, aktier, bilar, båtar och fritidshus, ingår inte.
  • Sambor ärver inte varandra, oavsett hur länge eller hur nära man levt tillsammans. Dessutom har sambor ingen underhållsskyldighet mot varandra – inte ens efter ett mycket långvarigt förhållande.
Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden