Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Livet som gift

    Vad händer när vi sagt ”ja”?

    När vi är nygifta ser vi livet genom hjärtformade glasögon och livet känns lite enklare. Det är tiden då vi faktiskt befinner oss i nuet. Istället för att prata om äktenskapsförord tänker vi ”att det löser sig i framtiden”.

    Men allteftersom blir tillvaron skarpare och framtiden är plötsligt här. Kanske är det också nu vi börjar fundera över vad vi rent juridiskt sa ”ja” till när vi gifte oss. Som gift har du bättre juridiskt skydd än som sambo, men du får också en del skyldigheter. Därför finns några juridiska frågor som är bra att känna till och reda ut för att skapa en trygg framtid tillsammans.

    Bra att veta som gift

    Prata igenom tillsammans hur ni vill ha det i just ert äktenskap. Vill ni till exempel ha giftorätt i all egendom? Det innebär att allt ni äger idag och köper framöver delas lika om ni en dag skulle gå skilda vägar. Om ni vill att viss egendom ska vara enskild går det att lösa med ett äktenskapsförord. Då kan ni avtala bort hela eller delar av giftorätten.

    Om ni vill att ett framtida arv ska fördelas på ett särskilt sätt är det möjligt om ni skriver ett testamente. Det kan vara en stor trygghet för den som lever vidare om någon av er avlider. Det kan till exempel handla om möjligheten att kunna bo kvar i er gemensamma bostad.

    Få är insatta i hur familjejuridiken påverkar dem om något skulle hända. Därför erbjuder vi en kostnadsfri Livsbesiktning® (värde ca 950 kr), där du och en jurist går igenom din situation och du får veta vad som händer med dina tillgångar om du till exempel skulle gå bort eller separera. Boka tid på vår hemsida eller på 0771-771-070.

    Blir allt som är ”mitt” automatiskt ”vårt” när vi gifter oss?

    Fråga

    Jag och min sambo ska gifta oss i sommar. Vad händer då med det vi redan äger? Jag har en bostadsrätt och min sambo äger en bil. Blir vi automatiskt gemensamma ägare av lägenheten och bilen när vi gifter oss?

    Svar

    Det är en vanlig missuppfattning att äganderätten till sina saker plötsligt ska delas med personen man gift sig med. Så är det inte. Du behåller äganderätten till din bostadsrätt och din blivande make eller maka behåller äganderätten till sin bil även efter att ni gift er.

    Om ni däremot skiljer er eller när någon av er dör ska ni som gifta makar dela på värdet av allt ni äger tillsammans eller var och en för sig. Det kallas att man har giftorätt i den andras egendom. Vill du inte dela med dig av hälften av värdet på bostadsrätten om ni till exempel skiljer er, behöver ni innan ha skrivit ett äktenskapsförord där bostadsrätten blir din enskilda egendom.

    Ta hjälp av en erfaren jurist när ni skriver äktenskapsförord för att vara säker på att innehållet inte kan misstolkas eller att några detaljer missas.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden