Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Att vara gift

    Var förberedd!

    Sommaren är kärlekens tid och nu gifter sig många lyckliga par. Det är en fantastisk känsla att vilja dela hela livet med någon! Juni månads nyhetsbrev handlar om vad som kan vara bra att tänka på som gift, vid frågor som rör enskild egendom, testamente och äktenskapsförord.

    Vi hjälper till att reda ut begreppen – så du kan fokusera på lyckan!

    En stabil grund.

    Det är svårt att tänka sig i kärleksyran, men en dag kan allt vara annorlunda. Skulle du en dag befinna dig i den tråkiga situationen att stå inför en separation eller en respektives bortgång, är det en stor hjälp om du är förberedd på de praktiska frågorna som uppstår.

    Att ta diskussionen, om till exempel äktenskapsförord och arvsrätt med sin partner, kan för vissa kanske kännas obekvämt. Försök istället att se det som en gemensam försäkring för er båda. På så sätt kan ni känna er helt trygga kring praktiska frågor om det oväntade skulle ske.

    Äktenskapsförordet kan till exempel visa sig vara nödvändigt då ena parten går in i äktenskapet med ett eget företag, en släktgård eller liknande, som den inte vill behöva dela vid en eventuell separation. Vi hjälper dig med allt gällande frågor om arv, äktenskapsförord och enskild egendom.

    Boka en kostnadsfri Livsbesiktning®

    Ett bra första steg är att boka en kostnadsfri Livsbesiktning® (värde ca 950 kr), som är en analys av er familjejuridiska situation. Boka direkt här på hemsidan eller ring oss på tel 0771-771 070.

    Vad ska jag tänka på vid giftermål med en utländsk medborgare?

    Fråga

    Jag är från Frankrike och vill behålla mitt franska medborgarskap när jag gifter mig. Vi kommer att vara bosatta i Sverige. Vad ska vi tänka på inför äktenskapet och vilka lagar gäller vid en eventuell skilsmässa?

    Svar

    Här handlar det om internationell privaträtt och det är inget enkelt rättsområde. Huvudregeln enligt våra internationella privaträttsliga regler är att svenska äktenskapsregler skall gälla om paret vid äktenskapets ingående bosätter sig i Sverige.
    Dock ska man veta att frågor som rör äktenskapets upphörande skiljer sig åt betänkligt från land till land. Detta innebär i sin tur att det inte är säkert att en dom om makars förmögenhetsförhållanden som har meddelats i land A accepteras i land B.
    Det kan vara bra att göra ett lagval i äktenskapsförordet men det är tyvärr inte en säker lösning. Andra länder kanske inte godtar en lagvalsklausul men det visar i alla fall vad ni har kommit överens om.

    I en sådan här situation är det därför viktigt att träffa en kunnig jurist och få hjälp med att upprätta korrekta handlingar.

    Hur skriver jag ett äktenskapsförord för att skydda mitt företag?

    Fråga

    Jag och min pojkvän ska gifta oss. Jag arbetar aktivt med ett aktiebolag som jag själv startat. Aktiebolaget vill jag inte dela med med min pojkvän vid en eventuell skilsmässa. Vad bör jag skriva i äktenskapsförordet och vad händer om vi inte skriver något äktenskapsförord alls?

    Svar

    Eftersom det är tydligt att du inte vill dela bolaget med din make är du tvungen att få hjälp med att upprätta och registrera ett korrekt äktenskapsförord. Det viktiga här är att se till så att dina aktier i bolaget utgör din enskilda egendom och att dessa skall läggas på din lott vid en eventuell bodelning med anledning av skilsmässa. Det kan även vara viktigt hur äktenskapsförordet formuleras med tanke på kommande utdelningar, nya kompanjoner eller eventuell nyemission.

    Hur fördelar vi vår kvarlåtenskap rättvist mellan barnen?

    Fråga

    Jag och min sambo har ett barn tillsammans och planerar att gifta oss. Vi har också varsitt barn från tidigare äktenskap. Vi vill att våra tillgångar ska fördelas så lika som möjligt mellan alla barnen om någon av oss plötsligt skulle gå bort. Hur ska vi agera för att det ska bli som vi vill?

    Svar

    Det här är en vanligt förekommande situation. Rådet är att träffa en jurist och få hjälp med att upprätta ett inbördes testamente. Därmed kan ni som blivande makar se till att skydda varandra och det gemensamma boendet. Ni kan även fördela kvarlåtenskapen och tillgångarna som finns efter er bortgång i lika delar mellan alla tre barnen så länge som ni tar hänsyn till barnens respektive laglott. Eventuellt kan man upprätta ett äktenskapsförord eller en bodelning under äktenskapet för att fördela tillgångarna mellan er.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden