Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Att vara gift

    Var förberedd!

    Sommaren är kärlekens tid och nu gifter sig många lyckliga par. Det är en fantastisk känsla att vilja dela hela livet med någon! Juni månads nyhetsbrev handlar om vad som kan vara bra att tänka på som gift, vid frågor som rör enskild egendom, testamente och äktenskapsförord.

    Vi hjälper till att reda ut begreppen – så du kan fokusera på lyckan!

    En stabil grund.

    Det är svårt att tänka sig i kärleksyran, men en dag kan allt vara annorlunda. Skulle du en dag befinna dig i den tråkiga situationen att stå inför en separation eller en respektives bortgång, är det en stor hjälp om du är förberedd på de praktiska frågorna som uppstår.

    Att ta diskussionen, om till exempel äktenskapsförord och arvsrätt med sin partner, kan för vissa kanske kännas obekvämt. Försök istället att se det som en gemensam försäkring för er båda. På så sätt kan ni känna er helt trygga kring praktiska frågor om det oväntade skulle ske.

    Äktenskapsförordet kan till exempel visa sig vara nödvändigt då ena parten går in i äktenskapet med ett eget företag, en släktgård eller liknande, som den inte vill behöva dela vid en eventuell separation. Vi hjälper dig med allt gällande frågor om arv, äktenskapsförord och enskild egendom.

    Boka en kostnadsfri Livsbesiktning®

    Ett bra första steg är att boka en kostnadsfri Livsbesiktning® (värde ca 950 kr), som är en analys av er familjejuridiska situation. Boka direkt här på hemsidan eller ring oss på tel 0771-771 070.

    Frågor & svar

    Johan och Klara har särkullbarn

    Johan och Klara har ett barn tillsammans och planerar att gifta sig. Båda har också varsitt barn från tidigare äktenskap. Både Johan och Klara vill att deras tillgångar ska fördelas så lika som möjligt mellan alla barnen om någon av dem plötsligt skulle gå bort. Hur ska Johan och Klara agera för att det ska bli som de vill?

    Svar:

    Det här är en vanligt förekommande situation. Rådet är att träffa en jurist och få hjälp med att upprätta ett inbördes testamente. Därmed kan de blivande makarna se till att skydda varandra och det gemensamma boendet. De kan även fördela kvarlåtenskapen, tillgångarna som finns efter deras bortgång, i lika delar mellan alla tre barnen så länge som de tar hänsyn till barnens respektive laglott. Eventuellt kan man upprätta ett äktenskapsförord eller en bodelning under äktenskapet för att fördela tillgångarna mellan makarna.

    Mia och Peter tänker gifta sig

    Peter är från Frankrike och vill behålla sitt franska medborgarskap. Paret kommer att vara bosatta i Sverige. Vad ska de tänka på inför äktenskapet och vilka lagar gäller vid en eventuell skilsmässa?

    Svar:

    Här handlar det om internationell privaträtt och det är inget enkelt rättsområde. Huvudregeln enligt våra internationella privaträttsliga regler är att svenska äktenskapsregler skall gälla om paret vid äktenskapets ingående bosätter sig i Sverige.

    Dock ska man veta att frågor som rör äktenskapets upphörande skiljer sig åt betänkligt från land till land. Detta innebär i sin tur att det inte är säkert att en dom om makars förmögenhetsförhållanden som har meddelats i land A accepteras i land B.

    Det kan vara bra att göra ett lagval i äktenskapsförordet men det är tyvärr inte en säker lösning. Andra länder kanske inte godtar en lagvalsklausul men det visar i alla fall vad makarna har kommit överens om.

    I en sådan här situation är det därför viktigt att träffa en kunnig jurist och få hjälp med att upprätta korrekta handlingar.

    Lisa har ett aktiebolag

    Fredrik och Lisa ska gifta sig. Lisa arbetar aktivt med ett aktiebolag som hon själv startat. Aktiebolaget vill hon inte dela med Fredrik vid en eventuell skilsmässa. Vad bör Lisa skriva i äktenskapsförordet och vad händer om Fredrik och Lisa inte skriver något äktenskapsförord alls?

    Svar:

    Eftersom Lisa är tydlig med att hon inte vill dela bolaget med sin make är hon tvungen att få hjälp med att upprätta och registrera ett korrekt äktenskapsförord. Det viktiga här är att se till så att Lisas aktier i bolaget utgör hennes enskilda egendom och att dessa skall läggas på hennes lott vid en eventuell bodelning med anledning av skilsmässa. Det kan även vara viktigt hur äktenskapsförordet formuleras med tanke på kommande utdelningar, nya kompanjoner eller eventuell nyemission.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden