Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Äktenskap

    Bröllopstider

    Sommaren är snart här och förutom sol, bad och jordgubbar är det också den årstid som bjuder på flest bröllop. Många som gifter sig gör det för fösta gången, men några har varit med förr och vet att om lyckan en dag skulle falna, är det bra att ha svart på vitt vad som gäller. Nyhetsbrevet för juni handlar just om sådant man bör tänka på som gift. Om vikten av att, när kärleken är som starkast, tänka lite på mitt, ditt och vårt.

    Ditt, mitt och vårt

    Kärlek är förstås det självklara skälet till varför så många väljer att gifta sig. Att gifta sig är att dela sitt liv med varandra i stort och smått, ”nöd och lust”. Att då ta upp frågan om juridiska avtal, skriva äktenskapsförord eller föreslå enskild egendom verkar för de allra flesta som pessimistiskt eller rena misstroendeförklaringen, men se det istället som en försäkring.

    Livet blir inte alltid som man tänkt sig och det som känns självklart när solen skiner och kärleken blommar, kan kännas både orättvist och rejält fel när verkligheten plötsligt har ändrats. Att se över vad som gäller om någonting skulle hända som förändrar ert gemensamma liv, är därför en god idé just när problemen känns osannolika och långt borta.

    Gör en kostnadsfri Livsbesiktning®

    Ett bra första steg är att göra en kostnadsfri Livsbesiktning® (värde ca 950 kr), som är en analys av er familjejuridiska situation. Boka direkt på hemsidan eller ring 0771-771 070.

     

    Vad händer om vi inte har ett äktenskapsförord?

    Fråga

    Jag är ensambarn och har ärvt mina föräldrars landställe i Stockholms skärgård. Jag och min man har gift oss utan att ha skrivit ett äktenskapsförord. Vad händer med landstället om vi skulle separera?

    Svar

    Landstället kommer värdemässigt att ingå i bodelningen mellan er. Om du har mer nettotillgångar än din man kan det i värsta fall innebära att du måste sälja landstället för att din man skall få ut sin bodelningslikvid. Om äktenskapet blir kortvarigt kan du i och för sig begära att få behålla mer av ditt giftorättsgods.

    Hur fördelas arvet om det finns särkullbarn?

    Fråga

    Jag och min sambo har en dotter. Sedan tidigare har min sambo dessutom två barn. Nu planerar vi att gifta oss, men vad händer om han plötsligt skulle avlida?

    Svar

    Om ni är sambor, har du rätt till bodelning av samboegendomen om din sambo skulle avlida. Som samboegendom räknas enbart bostad och bohag som förvärvats för gemensam användning. Samtliga sambons barn har rätt till sin arvslott. Du ärver inget. Om ni är gifta, har du rätt till bodelning av det som utgör gifto¬rättsgods i äktenskapet. Särkullbarnen har rätt till sin arvslott, medan ert gemensamma barns del ärvs av dig. Er gemensamma dotter får med andra ord vänta på sitt farsarv till dess att ni båda avlidit.

     

    Vad händer med företaget vid en skilsmässa?

    Fråga

    Min man har sedan tidigare ett företag . Vad händer med företaget om vi skiljer sig?

    Svar

    Aktierna i din mans företag kommer värdemässigt att ingå i bodelningen mellan er. Om han har mer nettotillgångar än dig, så kan det innebära att han i bodelningen måste överlämna aktier i bolaget till dig, och om han inte kan lösa ut dig på annat sätt. Om det finns fler delägare i bolaget, kanske övriga delägare inte är så positiva till att även du blir delägare. Ofta vill delägare i mindre bolaget ha kontroll över delägarkretsen. Er äktenskapsskillnad kan med andra ord medföra problem som förs vidare in i bolaget och dess delägarkrets. Om äktenskapet är kortvarigt kan din man i och för sig begära att få behålla mer av sitt giftorättsgods.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden