Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Äktenskap

    Bröllopstider

    Sommaren är snart här och förutom sol, bad och jordgubbar är det också den årstid som bjuder på flest bröllop. Många som gifter sig gör det för fösta gången, men några har varit med förr och vet att om lyckan en dag skulle falna, är det bra att ha svart på vitt vad som gäller. Nyhetsbrevet för juni handlar just om sådant man bör tänka på som gift. Om vikten av att, när kärleken är som starkast, tänka lite på mitt, ditt och vårt.

    Ditt, mitt och vårt

    Kärlek är förstås det självklara skälet till varför så många väljer att gifta sig. Att gifta sig är att dela sitt liv med varandra i stort och smått, ”nöd och lust”. Att då ta upp frågan om juridiska avtal, skriva äktenskapsförord eller föreslå enskild egendom verkar för de allra flesta som pessimistiskt eller rena misstroendeförklaringen, men se det istället som en försäkring.

    Livet blir inte alltid som man tänkt sig och det som känns självklart när solen skiner och kärleken blommar, kan kännas både orättvist och rejält fel när verkligheten plötsligt har ändrats. Att se över vad som gäller om någonting skulle hända som förändrar ert gemensamma liv, är därför en god idé just när problemen känns osannolika och långt borta.

    Gör en kostnadsfri Livsbesiktning®

    Ett bra första steg är att göra en kostnadsfri Livsbesiktning® (värde ca 950 kr), som är en analys av er familjejuridiska situation, den tar ca 20 minuter att genomföra. Boka direkt på hemsidan eller ring 0771-771 070.

    Några exempel.

    Anna och Fredrik gifter sig utan äktenskapsförord

    Anna är ensambarn och hennes föräldrar har ett stort fint landställe i Stockholms skärgård. Ett år efter att Anna och Fredrik gift sig (utan att ha skrivit äktenskapsförord) avlider Annas båda föräldrar i en tragisk olycka. Vad händer med landstället om Anna och Fredrik skulle separera?

    Svar:

    Landstället kommer värdemässigt att ingå i bodelningen mellan makarna Anna och Fredrik. Om Anna har mer nettotillgångar än Fredrik kan det i värsta fall innebära att Anna måste sälja landstället för att Fredrik skall få ut sin bodelningslikvid. Om äktenskapet är kortvarigt kan Anna i och för sig begära att få behålla mer av sitt giftorättsgods.

    Vid en Livsbesiktning® hos Familjens Jurist med föräldrarna kunde bl a frågan om förordnande av enskild egendom i testamente ha uppmärksammats och vid en Livsbesiktning® med Anna och Fredrik kunde frågan om äktenskapsförord mellan makarna ha diskuterats.

    Lisa och Johan har träffats senare i livet

    Johan och Lisa har tillsammans dottern Edith. Sedan tidigare har Johan dessutom barnen Hilma och Tage. Nu planerar Johan och Lisa att gifta sig, men vad händer om Johan plötsligt skulle avlida?

    Svar:

    Om Johan och Lisa är sambor, har Lisa rätt till bodelning av sambo¬egendomen om Johan skulle avlida. Som samboegendom räknas enbart bostad och bohag som förvärvats för gemensam användning. Samtliga Johans barn har rätt till sin arvslott. Lisa ärver inget. Om Johan och Lisa är gifta, har Lisa rätt till bodelning av det som utgör gifto¬rättsgods i äktenskapet. Särkullbarnen Hilma och Tage har rätt till sin arvslott, medan det gemensamma barnets del ärvs av Lisa. Edith får med andra ord vänta på sitt farsarv till dess att båda föräldrarna avlidit.

    Vid en Livsbesiktning® hos Familjens Jurist kunde bl a frågan om testamente till förmån för efterlevande sambo/make och försäkring med förmånstagare ha uppmärksammats.

    Kalle och Lena gifter sig.

    Kalle har sedan tidigare företaget Kalles entreprenör AB. Vad händer med företaget om Lena och Kalle skiljer sig?

    Svar:

    Aktierna i Kalles entreprenör AB kommer värdemässigt att ingå i bodelningen mellan makarna Kalle och Lena. Om Kalle har mer nettotillgångar än Lena, så kan det innebära att Kalle i bodelningen måste överlämna aktier i bolaget till Lena om han inte kan lösa ut henne på annat sätt. Om det finns fler delägare i bolaget, kanske övriga delägare inte är så positiva till att även Lena blir delägare. Ofta vill delägare i mindre bolaget ha kontroll över delägarkretsen. Kalles och Lenas äktenskapsskillnad kan med andra ord medföra problem som förs vidare in i bolaget och dess delägarkrets. Om äktenskapet är kortvarigt kan Kalle i och för sig begära att få behålla mer av sitt giftorättsgods.

    Vid en Livsbesiktning® hos Familjens Jurist kunde bl a frågan om förordnande av enskild egendom i äktenskapsförord mellan makarna enkelt ha uppmärk¬sammats. Om det finns fler delägare i bolaget kunde även frågan om förbehåll i bolagsordningen som inskränker aktiers överlåtbarhet och kompanjonavtal ha uppmärksammats.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden