Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Delat ägande ger trygghet åt båda

    Äntligen nytt år! Sällan avläggs så många löften om en bättre framtid som nu i januari.

    Vi jagar bättre hälsa, roligare fritid och mer struktur i vardagen. Vårt enklaste tips för en tryggare framtid är att ha delat ägande av boendet.

    Det här numret av Din Jurist handlar om den juridiska risken att ha en formell ägare till en bostad där ni faktiskt bor två. Ta gärna del av vår Livsbesiktning® som av tidningen Privata Affärer blev utsedd av Årets banktjänst 2015, den är helt kostnadsfri.

    Har det någon betydelse om båda eller bara en av er står som ägare till bostaden? Så länge ägaren är frisk och förstår vad saken gäller är svaret nej. Däremot finns det skattemässiga fördelar med att båda står som ägare till fastigheten, exempelvis kan båda göra ROT-avdrag.

    Men om den lagfarna ägaren blir dement eller drabbas av annan sjukdom som medför att han/hon inte kan uttrycka sig eller förstår vad saken gäller blir situationen många gånger besvärlig. Den friska partnern kan i princip inte göra något med bostaden utan överförmyndares samtycke.

    Bostaden kan då varken säljas eller belånas/pantsättas för att bekosta nödvändiga reparationer, ett nytt bättre anpassat boende eller något annat nödvändigt. Framförallt kommer den som inte är formell ägare till bostaden inte att kunna få del av köpeskillingen.

    Välkommen att boka en kostnadsfri Livsbesiktning® (värde ca 950 kr)

    Vi på Familjens Jurist är experter inom familjejuridik. Just nu erbjuder vi dig en kostnadsfri Livsbesiktning®, det vill säga en analys av din situation sedd med lagens ögon och en genomgång av dina/era möjligheter att påverka framtiden med familjejuridikens hjälp. Oavsett om du/ni är gifta, ensamstående eller sambor. Och naturligtvis oavsett vilken bank ni har. Välkommen att boka en tid genom att ringa oss på 0771-771-070 eller direkt via hemsidan. 

     

    Har det någon betydelse vem som står på lagfarten? Vi är ju gifta.

    Fråga

    Jag och min make gifte oss 1970. Åren som följde byggde vi hus och skaffade tre barn. Eftersom jag var hemma med barnen och saknade inkomst skrevs min man som ensam ägare till bostadsfastigheten. Vi har alltid haft gemensam ekonomi och betalt alla lån och andra kostnader för fastigheten gemensamt. Har det någon betydelse vem som står på lagfarten? Vi är ju gifta.

    Svar

    Det har betydelse vem som står som ägare till fastigheten. Att ni är gifta med gemensamma barn betyder att ni ärver varandra men det ger inget skydd om fastighetsägaren drabbas av en allvarlig sjukdom under livet.

    Om ägaren drabbas av sjukdom som innebär att han inte kan uttrycka sin vilja (exempelvis av stroke eller demens) kan den andra maken varken försälja, hyra ut eller ge bort fastigheten - inte ens till de gemensamma barnen. Det finns heller ingen möjlighet att belåna fastigheten för att exempelvis bekosta nödvändiga reparationer. Enda möjligheten till en försäljning är genom förordnande av en god man.

    Genom att din make överlåter halva fastigheten till dig förändras situationen. Som delägare till fastigheten kan du begära försäljning av fastigheten. Din andel av köpeskillingen har du rätt att disponera över. Pengarna kan användas till ett annat boende eller till levnadsomkostnader om din pension är låg.

    Kan både jag och min hustru stå som ägare till bostadsrätten trots att jag har uppskov?

    Fråga

    För tre år sedan sålde jag och min hustru vårt hus som jag ägt sedan 1996. Vi gjorde en vinst som användes till att finansiera köpet av en ny bostadsrätt. Jag beskattade inte vinsten utan fick ett uppskov med 571 450 kr. På grund av uppskovet blev jag ensam ägare till bostadsrätten. Eftersom jag drabbats av en stroke vill jag att min hustru och jag står båda som ägare till bostadsrätten. Går det att göra även om jag har uppskov?

    Svar

    Ja, du kan överlåta halva bostadsrätten till din hustru även om du har uppskov. Dock ska uppskovet vid en överlåtelse återföras till beskattning. Vid bostadsöverlåtelse ska 22/30 (73,3 %) av vinsten beskattas. Skattesatsen är 30 %. Det innebär att av ditt uppskov om 571 450 kr ska 419 063 kr (73,3 %) tas upp till beskattning. Kapitalvinstskatten för hela fastigheten är 125 719 kr men eftersom du endast ska överlåta halva bostadsrätten behöver du bara återföra halva uppskovsbeloppet, vilket innebär att du ska betala 62 859 kr i kapitalvinstskatt.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden