Hoppa till innehållet

Delat ägande ger trygghet åt båda

Äntligen nytt år! Sällan avläggs så många löften om en bättre framtid som nu i januari.

Vi jagar bättre hälsa, roligare fritid och mer struktur i vardagen. Vårt enklaste tips för en tryggare framtid är att ha delat ägande av boendet.

Det här numret av Din Jurist handlar om den juridiska risken att ha en formell ägare till en bostad där ni faktiskt bor två. Ta gärna del av vår Livsbesiktning® som av tidningen Privata Affärer blev utsedd av Årets banktjänst 2015, den är helt kostnadsfri.

Har det någon betydelse om båda eller bara en av er står som ägare till bostaden? Så länge ägaren är frisk och förstår vad saken gäller är svaret nej. Däremot finns det skattemässiga fördelar med att båda står som ägare till fastigheten, exempelvis kan båda göra ROT-avdrag.

Men om den lagfarna ägaren blir dement eller drabbas av annan sjukdom som medför att han/hon inte kan uttrycka sig eller förstår vad saken gäller blir situationen många gånger besvärlig. Den friska partnern kan i princip inte göra något med bostaden utan överförmyndares samtycke.

Bostaden kan då varken säljas eller belånas/pantsättas för att bekosta nödvändiga reparationer, ett nytt bättre anpassat boende eller något annat nödvändigt. Framförallt kommer den som inte är formell ägare till bostaden inte att kunna få del av köpeskillingen.

Välkommen att boka en kostnadsfri Livsbesiktning® (värde ca 950 kr)

Vi på Familjens Jurist är experter inom familjejuridik. Just nu erbjuder vi dig en kostnadsfri Livsbesiktning®, det vill säga en analys av din situation sedd med lagens ögon och en genomgång av dina/era möjligheter att påverka framtiden med familjejuridikens hjälp. Oavsett om du/ni är gifta, ensamstående eller sambor. Och naturligtvis oavsett vilken bank ni har. Välkommen att boka en tid genom att ringa oss på 0771-771-070 eller direkt via hemsidan. 

 

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden