Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Arv och gåvor

    Om årets julklapp inte blir hörlurar…

    Så är det snart jul igen och dags för alla barn att portionera ut sina önskelistor till givmilda släktingar, så att var och en får en vänlig vink om vad som skulle vara lite extra uppskattat under granen.

    Men alla gåvor står inte på önskelistor och en del av dem går inte ens att slå in. Även om Årets julklapp enligt Handelns Utredningsinstitut spås bli hörlurar, är det många som funderar i lite större banor vad julklappar beträffar. Är du en av dem, kan det vara klokt att läsa igenom årets sista nyhetsbrev innan du överraskar de dina. Det handlar om arv och gåvor. Och om att det är viktigt att dokumentera vem som faktiskt fått vad, även om gåvoskatten försvunnit.

    Arv och gåvor.

    Att föreställa sig och planera för en framtid där man själv inte är med är inte lätt. Men att ställa sig en rad frågor kan i alla fall vara ett sätt att börja. Vad kan du exempelvis göra för att familjen ska ha råd att behålla huset eller stugan?

    Bör du redan nu spara till barnen eller ge bort egendom till dem? Eftersom julen är årets stora gåvohögtid får vi så här års mängder av frågor gällande arv och gåvor. För vad gäller egentligen? Och var går gränsen för vad som är en gåva och vad som är ett förskott på arvet?

    I och med gåvoskattens avskaffande har det blivit allt vanligare att ge riktigt stora gåvor utan någon som helst dokumentation. När det är fråga om en gåva till ett större värde eller om gåvan utgörs av en fastighet, bostadsrätt, aktie eller bil, bör det alltid finnas ett gåvobrev som visar vem som gett bort vad till vem.

    Även då det inte är ett absolut krav lagmässigt, kan det vara viktigt både för givaren och mottagaren att tiden för gåvan och egendomens slag går att styrka. Annars kan själva överföringen av äganderätten vara svår att påvisa.

    En gåva från föräldrar till barn är mycket nära förknippat med arv och är enligt huvudregeln förskott på arv om inte annat föreskrivits. Det kan därför vara viktigt och väldigt avgörande hur gåvobrevet utformas i en viss situation. Att ta hjälp av en kunnig och erfaren jurist vid frågor om gåvor och arv är med andra ord en god idé. Så att det blir som man tänkt sig helt enkelt.

    Hur gör jag om jag vill ge mina barn en större summa pengar?

    Fråga

    Hur gör jag om jag vill ge mina barn en större summa pengar?

    Svar

    Kontanter är inte alltid smidigast om man vill ge bort en större summa pengar till någon. Om du vill ge dina barn 10 000 kronor var, är det därför en god idé att själva gåvobrevet blir julklappen.

    Du ber sedan dina barn om deras bankkontouppgifter och kan därefter föra över beloppet till dem. Gåvobreven fungerar som dokumentation om man vill göra gåvan till enskild egendom. Viktigt att tänka på är också att barnen anger ett konto som gör att gåvan inte blandas ihop med barnens övriga tillgångar.

    Hur gör jag om jag vill ge mina barn min fritidsfastighet?

    Fråga

    Jag har haft eget ägande av fjällstugan sedan min make avled för flera år sedan. Under de senaste åren har det bara varit barnen med familjer som varit där. När nu jag funderar på att flytta till ett äldreboende kommer tankarna på att ge barnen halva fritidsfastigheten vardera.

    Svar

    När gåvobrevet upprättas kan det förutom själva gåvan innehålla villkor både om ditt fortsatta nyttjande och om hur barnens framtida ägande eller nyttjande ska vara: Enskild egendom? Hembud? Förköpsrätt? etc. På så sätt vet alla vad som gäller, nu och i framtiden.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden