Hoppa till innehållet

Arv och gåvor

Om årets julklapp inte blir hörlurar…

Så är det snart jul igen och dags för alla barn att portionera ut sina önskelistor till givmilda släktingar, så att var och en får en vänlig vink om vad som skulle vara lite extra uppskattat under granen.

Men alla gåvor står inte på önskelistor och en del av dem går inte ens att slå in. Även om Årets julklapp enligt Handelns Utredningsinstitut spås bli hörlurar, är det många som funderar i lite större banor vad julklappar beträffar. Är du en av dem, kan det vara klokt att läsa igenom årets sista nyhetsbrev innan du överraskar de dina. Det handlar om arv och gåvor. Och om att det är viktigt att dokumentera vem som faktiskt fått vad, även om gåvoskatten försvunnit.

Arv och gåvor.

Att föreställa sig och planera för en framtid där man själv inte är med är inte lätt. Men att ställa sig en rad frågor kan i alla fall vara ett sätt att börja. Vad kan du exempelvis göra för att familjen ska ha råd att behålla huset eller stugan?

Bör du redan nu spara till barnen eller ge bort egendom till dem? Eftersom julen är årets stora gåvohögtid får vi så här års mängder av frågor gällande arv och gåvor. För vad gäller egentligen? Och var går gränsen för vad som är en gåva och vad som är ett förskott på arvet?

I och med gåvoskattens avskaffande har det blivit allt vanligare att ge riktigt stora gåvor utan någon som helst dokumentation. När det är fråga om en gåva till ett större värde eller om gåvan utgörs av en fastighet, bostadsrätt, aktie eller bil, bör det alltid finnas ett gåvobrev som visar vem som gett bort vad till vem.

Även då det inte är ett absolut krav lagmässigt, kan det vara viktigt både för givaren och mottagaren att tiden för gåvan och egendomens slag går att styrka. Annars kan själva överföringen av äganderätten vara svår att påvisa.

En gåva från föräldrar till barn är mycket nära förknippat med arv och är enligt huvudregeln förskott på arv om inte annat föreskrivits. Det kan därför vara viktigt och väldigt avgörande hur gåvobrevet utformas i en viss situation. Att ta hjälp av en kunnig och erfaren jurist vid frågor om gåvor och arv är med andra ord en god idé. Så att det blir som man tänkt sig helt enkelt.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden