Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Har du tagit del av vår kostnadsfria Livsbesiktning®?

    Starta hösten med att fixa juridiken!

    Vi är redan framme i augusti och sommarmånaderna har sprungit förbi med snabba steg. Som vanligt alldeles för fort, men vi hoppas att du haft tid att njuta mycket av både sol, ledighet och sköna dagar.

    När du nu planerar inför hösten, passa på att även se över din privatjuridiska situation. Det kan vara svårt att veta vad som gäller juridiskt i livets alla situationer. Men du behöver inte stå för juridikkunskaperna, det gör vi! Kicka igång hösten med en nystart: boka vår kostnadsfria Livsbesiktning®.

    Har du tagit del av vår kostnadsfria Livsbesiktning®?

    Vi fick i år ta emot priset Årets Banktjänst 2015 för vår tjänst Livsbesiktning®. ”Alla besiktigar bilen. Nu är det dags för din ekonomi.” Så löd Privata Affärers motivering till att vår Livsbesiktning® fick priset.

    Vi är förstås väldigt stolta över utmärkelsen Årets Banktjänst 2015. Inte för att det är viktigt för oss att vinna priser, utan för att vi ser det som ett bevis på att vår Livsbesiktning® är en riktigt bra tjänst som hjälper många människor med den viktiga vardagsjuridiken. För oavsett om du är gift, sambo, har barn, bonusbarn, bostadsrätt eller hus finns det lagar och regler som styr vart dina tillgångar tar vägen vid exempelvis dödsfall eller skilsmässa.

    Vi på Familjens Jurist är experter inom familjejuridik och kan hjälpa dig att förstå vad som gäller och vad du kan göra för att påverka din egen och din familjs juridiska situation.

    Lika självklart som det är att besiktiga bilen, lika självklart borde det alltså vara att regelbundet se över sin ekonomiska och privatjuridiska situation. Så prova Årets Banktjänst 2015 – vår Livsbesiktning® – om du inte redan har gjort det!

    Boka din egen kostnadsfria Livsbesiktning®

    Livsbesiktning® är en kostnadsfri analys (värde ca 950 kr) av din familjejuridiska situation. Livsbesiktningen ger dig svar på frågan vad som händer med dina tillgångar om du skulle separera från din partner eller om du skulle avlida. Boka tid direkt eller ring 0771-771-070.

     

    Vad händer om jag eller min man skulle gå bort? Hur fördelas våra tillgångar?

    Fråga

    Jag och min make har varit gifta i 35 år och har två gemensamma barn. Barnen är vuxna och utflugna sedan några år tillbaka. I våras gick en av våra nära vänner plötsligt bort och det fick oss att börja tänka på framtiden. Vad händer om jag eller min man skulle gå bort? Hur fördelas våra tillgångar? Vi har inte skrivit testamente eller andra juridiska dokument.

    Svar

    Eftersom ni är gifta och endast har gemensamma barn ärver den efterlevande av er allting efter den som avlider först. Barnen får sitt arv först när ni båda har avlidit. Ni kan dock genom testamente bestämma att barnen ska få sitt arv (helt eller delvis) redan när den förste av er avlider. Genom att skriva testamente kan ni också bestämma att en del av arvet ska tillfalla någon annan än barnen, exempelvis barnbarnen. I ett testamente kan ni också bestämma (”förordna” på juristspråk) att det som era barn ärver av er ska vara deras enskilda egendom. Det betyder att den inte ska delas med barnens makar eller sambor vid en eventuell separation. Om du gör en Livsbesiktning® hos Familjens Jurist kan vi berätta mer om bland annat testamente.

    Vad ska vi tänka på nu när vi flyttar ihop i en gemensam bostad?

    Fråga

    Vi har bestämt oss för att gå från särbo till sambo. Båda två har tidigare varit gifta och har barn från våra tidigare äktenskap. Vad ska vi tänka på nu när vi flyttar ihop i en gemensam bostad? Om någon av oss avlider, vad skulle det innebära för den som blir kvar?

    Svar

    Om någon av er köper möbler och utrustning till bostaden efter att ni har flyttat ihop, bör ni tänka på att var och en kan begära att sakerna ska delas lika vid en separation, oavsett vem som skaffat dem. Det gäller dock inte bostad och möbler som någon av er ägde innan ni blev sambo och det gäller inte heller fritidshus, bilar, bankmedel, värdepapper, fondandelar med mera. För att undvika osämja kring era tillgångar om ni separerar eller om någon av er dör, är det bra att dokumentera vilka möbler var och en hade med sig när ni flyttade ihop. Om ni köper en bostad gemensamt och går in med olika kontantinsatser i bostaden, kan det vara bra att skriva ett avtal där det tydligt står hur mycket var och en av er har betalat. Det gör det enklare att fördela reavinst/reaförlust rättvist om ni i framtiden säljer bostaden. Om någon av er dör är det den avlidnes barn som ärver. Ni ärver alltså inte varandra. Vill ni att den efterlevande ska kunna bo kvar i bostaden om den andra dör kan ni till viss del reglera det genom ett testamente. Men eftersom varje relation är unik, inte minst ekonomiskt och juridiskt, är det en bra idé för er att boka en kostnadsfri Livsbesiktning® för att gå igenom er situation och hur ni vill ha det.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden