Hoppa till innehållet

Att gå skilda vägar

Semestern är kanske över för den här gången. För de flesta av oss känns vardagen välbekant – men för andra ser den plötsligt annorlunda ut. Stora förändringar i privatlivet kan göra att hela tillvaron vänds uppochner.

Det här numret av Din Jurist handlar om att gå skilda vägar. Det kan vara ett av de mest avgörande besluten i våra liv – inte bara känslomässigt, utan även på ett praktiskt och ekonomiskt plan.

Det är här vi familjejurister kommer in i bilden. Om du har behov av våra tjänster, tveka inte att kontakta oss.

Vi har gått igenom fler skilsmässor än Elizabeth Taylor

Vi vet hur allt fungerar när människor går skilda vägar. Och att det går mycket enklare när man har allt under kontroll från första början.

Det kan kännas tråkigt att tänka på det nu, men den bästa försäkringen mot en utdragen juridisk konflikt vid en separation är förberedelser. Att ägna en dag åt tanken nu kan spara många dagars magont i framtiden.

Först och främst kan det vara bra att veta vad som gäller – och att det är stor skillnad mellan gifta och sambor. Sambolagen ger bara ett minimiskydd till den svagare parten. Dessutom berör den bara boendet. Allt annat som ett sambopar har skaffat, före och under förhållandet, är personlig egendom. Det gäller till exempel fritidshus och sparkapital. Läs mer om samboavtal.

Gifta par kan däremot göra anspråk på värdet av varandras egendomar. Det kan vara en ganska komplicerad process att dela upp boet. Finns det barn med i bilden blir skilsmässan ännu lite mer invecklad.

Vi på Familjens Jurist finns här som en neutral hjälp. Vi berättar hur lagarna ser ut och upprättar alla nödvändiga handlingar. Om parterna kan komma överens är vi det enda juridiska ombud som behövs.

Några exempel från verkligheten

Visste du att ...

• 3 268 106 människor i Sverige är gifta.

• Under 2014 gifte sig 47 084 par och 24 300 par skiljde sig.

Källa: SCB 2014

Emil och Sandra

Sandra och Emil har varit sambor i sju år och har ett barn tillsammans. Paret bor i en bostadsrätt i centrala Malmö som är värderad till två miljoner kronor. Bostadsrätten köptes för gemensamt bruk när de hade varit tillsammans i två år. Sandra hade en sparad slant och betalade kontantinsatsen på 200 000 kr. De båda är gemensamt betalningsansvariga på lånet för bostadsrättslägenheten, som är på en miljon kronor. Inga andra dokument finns skrivna. Paret har nu bestämt sig för att sälja lägenheten och separera.

Här börjar problemen och ett år av uppslitande diskussioner. Sandra hade pratat med Emil tidigare om att de borde skriva ett samboavtal, men han tyckte att det verkade onödigt. De skulle ju alltid hålla ihop. Till slut går Emil till tingsrätten och begär att en bodelningsförrättare ska tillsättas för att lösa konflikten.

Med hotet om en tvångsbodelning sätter de sig ner igen och kommer överens på egen hand. De skriver under ett papper på att de nu ska vara kvitt. Två år senare plågas Sandra fortfarande av tankarna på hur dum hon var som inte skrev ett samboavtal. Och hur kunde allt gå så fel – de som alltid hade varit så överens tidigare?

Agneta och Jonas 

Agneta har fått en tomt av sin pappa. När Agneta och Jonas gifter sig ett halvår senare bestämmer de sig för att bygga ett hus på tomten. Båda står som ägare på huset. Tre år senare har kärleken tagit slut, skilsmässan är ett faktum och det är dags för bodelning.

De har aldrig tänkt på att tomten skulle kunna vara Agnetas enskilda egendom, utan vid skilsmässan har Jonas rätt till halva tomtens värde som nu värderas till en miljon. De skulle ju bygga sitt drömhus och kunde ju inte tänka sig att de skulle separera. Det känns väldigt bittert för Agneta.

Skäl att fundera på äktenskapsförord;

• Eget företag

• Fritidshus som man ärvt

• Olika satsat kapital i ett boende

• Ena maken har större tillgångar än den andra

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden