Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Ge bonusfamiljen en bra start

    Livet är fullt av milstolpar – att flytta ihop, gifta sig och eventuellt få barn. Kanske sedan också att skilja sig och börja om hela cykeln på nytt. Det många inte tänker på är att varje milstolpe i livet kan få juridiska konsekvenser som är bra att tänka på i förväg. Det gäller inte minst när man bildar en bonusfamilj.

    Även om du som förälder inte skiljer på barn och barn så gör juridiken det. Om det i ett äktenskap finns barn från tidigare förhållanden så finns det risk för juridiska och ekonomiska överraskningar vid fördelning av arv. Särkullbarn har samma arvsrätt som gemensamma barn, men med en viktig skillnad. De har rätt att få ut arvet från sin biologiska förälder direkt, även om bonusföräldern fortfarande lever. Om bonusföräldern då inte har råd att lösa ut särkullbarnet kan det innebära ekonomiska bekymmer för den efterlevande bonusföräldern.

    Särkullbarn kan förstås frivilligt avstå sin laglott och få ut den som efterarv när bonusföräldern gått bort. Men för att trygga framtiden för sin partner är det bra att reglera särkullbarnets direkta arv genom att skriva ett testamente där du förtydligar att dina barn och barnbarn bara ska ärva sin laglott. I bonusfamiljer är det extra viktigt att föräldrarna pratar med varandra om hur man vill att det ska bli om den ena partnern går bort. Speciellt eftersom situationen kan förändras drastiskt för bonusföräldern när det finns särkullbarn med i bilden.

    Viktigt att tänka på

    Få är insatta i hur familjejuridiken påverkar dem om något skulle hända. Därför erbjuder vi en kostnadsfri Livsbesiktning®, där du och en jurist går igenom din situation och du får veta vad som händer med dina tillgångar om du till exempel skulle gå bort eller separera. Boka tid på vår hemsida eller på 0771-771-070.

     

    Blir det tryggare om vi gifter oss?

    Fråga

    Jag och min sambo har ett gemensamt barn. Han har även två barn ett från tidigare  förhållande. Borde vi gifta oss för att göra det tryggare rent juridiskt?

    Svar

    Er juridiska familjesituation blir absolut tryggare för er båda om ni gifter er. Särskilt då ni som sambor inte ärver varandra om ni inte har skrivit ett testamente. Då ärver istället alla tre barnen direkt och den efterlevande sambon kan få svårt att behålla bostad och erbjuda familjen den ekonomiska trygghet som behövs.

    Eftersom din sambo har två barn från ett tidigare förhållande bör ni vara uppmärksamma på att även om ni gifter er (eller som sambor skriver ett testamente) har hans barn alltid rätt till att få ut halva sitt arv direkt. Ert gemensamma barn kommer att få vänta på sitt arv till dess att ni båda gått bort, om ni gifter er. Om ni inte gifter er ärver ert gemensamma barn direkt.

    På flera olika sätt kan ni skydda varandra om någon av er plötsligt går bort. Förutom att gifta er borde ni också prata med en jurist och få hjälp att upprätta ett testamente och eventuellt äktenskapsförord för att på bästa sätt skapa en trygg framtid för hela familjen.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden