Hoppa till innehållet

Ge bonusfamiljen en bra start

Livet är fullt av milstolpar – att flytta ihop, gifta sig och eventuellt få barn. Kanske sedan också att skilja sig och börja om hela cykeln på nytt. Det många inte tänker på är att varje milstolpe i livet kan få juridiska konsekvenser som är bra att tänka på i förväg. Det gäller inte minst när man bildar en bonusfamilj.

Även om du som förälder inte skiljer på barn och barn så gör juridiken det. Om det i ett äktenskap finns barn från tidigare förhållanden så finns det risk för juridiska och ekonomiska överraskningar vid fördelning av arv. Särkullbarn har samma arvsrätt som gemensamma barn, men med en viktig skillnad. De har rätt att få ut arvet från sin biologiska förälder direkt, även om bonusföräldern fortfarande lever. Om bonusföräldern då inte har råd att lösa ut särkullbarnet kan det innebära ekonomiska bekymmer för den efterlevande bonusföräldern.

Särkullbarn kan förstås frivilligt avstå sin laglott och få ut den som efterarv när bonusföräldern gått bort. Men för att trygga framtiden för sin partner är det bra att reglera särkullbarnets direkta arv genom att skriva ett testamente där du förtydligar att dina barn och barnbarn bara ska ärva sin laglott. I bonusfamiljer är det extra viktigt att föräldrarna pratar med varandra om hur man vill att det ska bli om den ena partnern går bort. Speciellt eftersom situationen kan förändras drastiskt för bonusföräldern när det finns särkullbarn med i bilden.

Viktigt att tänka på

Få är insatta i hur familjejuridiken påverkar dem om något skulle hända. Därför erbjuder vi en kostnadsfri Livsbesiktning®, där du och en jurist går igenom din situation och du får veta vad som händer med dina tillgångar om du till exempel skulle gå bort eller separera. Boka tid på vår hemsida eller på 0771-771-070.

 

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden