Hoppa till innehållet

Vikten av ett testamente - för dina nära och kära

Vi börjar gå mot varmare och ljusare tider. Kanske har redan de första vårtecknen börjat dyka upp, eller så är de snart på väg.

I det här numret av Din jurist pratar vi om testamente. Många tycker att det är obehagligt att ”planera för döden”, och visst finns det roligare saker att göra än att tänka på sitt testamente. Men när det väl är gjort, vet du att du får din vilja igenom. Tar du dessutom hjälp av en erfaren jurist behöver det varken vara krångligt eller ta särskilt lång tid.

Vi vet hur viktigt det är med testamente, både för dig och dina nära.

Är ett testamente verkligen nödvändigt? Det känns jobbigt att planera inför döden. Mina närmaste ärver väl mig ändå automatiskt?

Kanske hör du till dem som tycker att det är obehagligt att tänka på döden, och skjuter upp eller undviker att ordna med testamente. Men om du vänder det till att du ger en trygghet till dina nära, blir det lättare. Dessutom förenklar du för de efterlevande och minskar risken för att de blir osams. Och visst vill du hellre lämna efter dig goda minnen, än en jobbig process för dina närmaste?

Ditt testamente är dina samlade tankar och önskemål om hur det ska bli den dagen du själv inte längre finns kvar. Det många inte vet är att olika lagar och regler gäller för gifta och sambor, om man har gemensamma barn, särkullbarn eller inga barn. Något som kan ställa till problem om det inte finns testamente. Hur ser din livssituation ut och hur vill du att ditt testamente ska utformas?

Har du koll på vad som händer efter döden? Gör vårt Testamentstest!

Tänk på att ett testamente är en färskvara. Om dina önskemål eller familjeförhållanden ändras, glöm inte att uppdatera ditt testamente. Vi hjälper dig att både skriva testamente och göra ändringar i befintligt testamente. Gör gärna vårt Testamentstest. Då får du veta vad som händer med dina tillgångar när du avlider.

Här är två exempel på vad som kan hända efter döden.

Exempel - Gifta med särkullbarn

Tony är gift med Robin och de bor i en villa med Tonys två barn från ett tidigare förhållande. De har ett sparkonto, ett fritidshus och en båt. Om Tony går bort ärver barnen hälften av villan, pengarna, fritidshuset och båten. Och de har rätt att få ut sitt arv direkt. Robin får bara sin halva kvar. För att det ska bli på något annat sätt behöver Tony skriva det i sitt testamente.

Exempel - Sambor med gemensamma barn

Elsa bor i en bostadsrätt med sin sambo Alex och deras två gemensamma barn. Tillsammans har de en bil som står i Elsas namn. Hon har också mindre skulder sen tidigare. Om Elsa går bort kommer barnen att ärva hälften av bostadsrätten, alla Elsas pengar och hela bilen. Alex ärver ingenting eftersom att de inte är gifta. Innan allt betalas ut ska skulderna täckas. För att det ska bli på något annat sätt behöver Elsa ange det i ett testamente.

Boka en kostnadsfri Livsbesiktning® – årets banktjänst 2015.

Livsbesiktningen® är en kostnadsfri analys (värde ca. 950 kr) av din familjejuridiska situation som svarar på frågan vad som händer med dina tillgångar om du separerar eller avlider. Boka tid direkt på hemsidan eller ring 0771-771-070.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden