Hoppa till innehållet

Efter döden

Vi vet vad som händer efter döden - Låt allt bli som du tänkt dig

Vad som egentligen gäller när någon går bort kan verka krångligt. Och det är det ofta. Vem får släktgården? Får min sambo vinylsamlingen? Gäller det jag skrev på papperslappen i byrålådan?

Det finns många saker man hellre gör än att börja skissa på sitt testamente. Kanske framför allt nu när sommaren står för dörren. Men för att vara säker på att allt verkligen ska bli som du tänkt, är det bra att träffa en jurist och se över allt det där.

Vårens nyhetsbrev handlar om vad som händer den dagen vi inte längre finns i livet, hur ett testamente fungerar och varför det är klokt att skriva ett. Så du kan sluta grubbla över vad som egentligen händer efter döden.

Ett testamente är även till för dina anhöriga.

I vår nya reklamkampanj säger vi att ”Vi vet vad som händer efter döden”. Med det menar vi att vi vet var en människas tillgångar tar vägen efter att den avlidit. Och det är olika för alla.

Många tycker att det är obehagligt att fundera över döden. Men vi är övertygade om att den känslan kan dämpas om man lägger lite tid på att fundera på vad man vill ska hända med ens tillgångar när man går bort. Det ger i alla fall trygghet till de man lämnar efter sig. Att skriva ett tydligt testamente underlättar för dina nära och kära och det minskar risken för att dina efterlevande ska hamna i onödiga bråk med varandra i framtiden. Därför är det bra att fördelningen av ditt arv blir som du tänkt dig.

Det finns flera saker som är bra att veta, och som många inte har koll på. Till exempel att olika lagar och regler gäller för om du är sambo eller gift, att ett testamente bara är giltigt om det är skriftligt och att det måste vara bevittnat av två personer. Tänk också på att ett testamente lätt kan försvinna eller bli förstört om det förvaras hemma. Genom att förvara ditt testamente hos oss säkerställer du att ditt testamente alltid finns till hands den dag det behövs.

Om du inte skrivit ett testamente och är osäker på vad som gäller i just din situation, är du alltid välkommen att boka en kostnadsfri Livsbesiktning® (värde ca 950 kr). Vilket är en analys av din familjejuridiska situation som svarar på frågan vad som händer med dina tillgångar om du separerar eller avlider.

Här är två exempel på vad som kan hända efter döden.

Exempel - Gifta med särkullbarn

Tony är gift med Robin och de bor i en villa med Tonys två barn från ett tidigare förhållande. De har ett sparkonto, ett fritidshus och en båt. Om Tony går bort ärver barnen hälften av huset, pengarna, fritidshuset och båten. Och de har rätt att få ut sitt arv direkt. Robin får bara sin halva kvar. För att det ska bli på något annat sätt behöver Tony skriva det i sitt testamente.

Exempel - Sambor med gemensamma barn

Elsa bor i en bostadsrätt med sin sambo Alex och deras två gemensamma barn. Tillsammans har de en bil som står i Elsas namn. Hon har också mindre skulder sen tidigare. Om Elsa går bort kommer barnen ärva hälften av bostadsrätten, Elsas pengar och hela bilen. Alex ärver ingenting eftersom att de inte är gifta. Innan allt betalas ut ska skulderna täckas. För att det ska bli på något annat sätt behöver Elsa ange det i ett testamente.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden