Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Gåvobrev av lös egendom

    Att skänka bort saker är, juridiskt sett, inte helt enkelt. Vissa gåvor måste vara skriftliga, andra inte. Ett välformulerat gåvobrev kan förebygga eventuella oklarheter och förhindra konflikter i framtiden. Ta alltid hjälp av en jurist när du skriver ett gåvobrev, då vet du att det formulerats rätt och att gåvan blir giltig.

    Gåva av lös egendom

    En bil, ett bord eller en tavla är exempel på lös egendom. Vill du skänka lös egendom krävs det inte en skriftlig handling för att gåvan ska vara giltig. Dock är det en fördel att skriva gåvobrev om du exempelvis tänker dig att gåvan som du ger ditt barn inte ska vara ett förskott på arvet, annars tas det förgivet enligt lagen.

    Hur skriver man ett gåvobrev?

    För att ett gåvobrev ska vara giltigt måste vissa krav uppfyllas. Därför är det alltid tryggast att ta hjälp av en jurist när du skriver det. Bland annat krävs en tydlig beskrivning av gåvan, eventuella särskilda villkor och underskrifter av givare och mottagare. Vid formulering av gåvobrev finns det även många regler att ta hänsyn till. Exempelvis att det ibland krävs samtycke från den du är gift med om gåvan ingår i giftorätten eller att en gåva mellan makar ska registreras hos Skatteverket

    Vi kan hjälpa dig med gåvobrev 

    Vill du överföra din egendom till någon annan kan det göras på flera olika sätt. Hos oss kan du få hjälp av en erfaren jurist som ser över din familjejuridiska situation och tar reda på vad som passar just dig bäst. Oavsett om du väljer att träffa oss på ett av våra kontor, ha mötet med juristen över telefon eller skriva gåvobrevet själv i vår onlinetjänst, så betalar du alltid ett fast pris*.  

    Här kan du se Familjens Jurists prislista och boka tid 

    Bild för tjänsten gåvobrev Släkting och barn leker

    Familjens Jurists podd

    Vad ska du tänka på när du ger en gåva för att undvika vanliga misstag? På bara fem minuter ger vi dig svar på de juridiska perspektiven och tips kring gåvogivandet.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden