Hoppa till innehållet

Gåvobrev av lös egendom

Att skänka bort saker är, juridiskt sett, inte helt enkelt. Vissa gåvor måste vara skriftliga, andra inte. Ett välformulerat gåvobrev kan förebygga eventuella oklarheter och förhindra konflikter i framtiden. Ta alltid hjälp av en jurist när du skriver ett gåvobrev, då vet du att det formulerats rätt och att gåvan blir giltig.

Dokument online

  • Enkelt och prisvärt

  • Skriv först, betala sen

  • 1 195 kr

Boka tid med jurist

  • Personlig rådgivning

  • Expertkunskap

  • Från 3 490 kr

Hur skriver man ett gåvobrev?

För att ett gåvobrev ska vara giltigt måste vissa krav vara uppfyllda. Bland annat krävs en tydlig beskrivning av gåvan, eventuella särskilda villkor, samt underskrifter från både givaren och mottagaren.

Vid formulering av ett gåvobrev finns det även många andra regler att ta hänsyn till. Exempelvis att det ibland krävs samtycke från den din make/maka om gåvan ingår i giftorätten, eller att en gåva mellan makar ska registreras hos Skatteverket.

Gåva av lös egendom

En bil, ett bord eller en tavla är exempel på lös egendom. Vill du skänka lös egendom krävs det inte en skriftlig handling för att gåvan ska vara giltig. Dock är det en fördel att skriva gåvobrev om du exempelvis tänker dig att gåvan som du ger ditt barn inte ska vara ett förskott på arvet, annars tas det för givet enligt lagen.

Relaterade tjänster

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden