Hoppa till innehållet

Gåvobrev lös egendom

Att skänka bort saker är, juridiskt sett, inte helt enkelt. Vissa gåvor måste vara skriftliga, andra inte. Ett välformulerat gåvobrev kan förebygga eventuella oklarheter och förhindra konflikter i framtiden. Ta alltid hjälp av en jurist när du skriver ett gåvobrev, då vet du att det formulerats rätt och att gåvan blir giltig.

Dokument online

 • Enkelt och prisvärt

 • Skriv först, betala sen

 • 1 195 kr

Boka tid med jurist

 • Personlig rådgivning

 • Expertkunskap

 • Från 3 490 kr

Kan jag skriva gåvobrev själv?

Med vår digitala tjänst kan du enkelt skriva gåvobrev själv. Du börjar med att skapa ett konto och betalar först för dokumentet när du har slutfört alla steg. Ditt brev sparas sedan på ”Mina sidor”. Tänk på att det måste vara underskrivet för att vara juridiskt giltigt.

Fördelar med att skriva gåvobrev online:

 • Billigare. Dokumentet är redan utformat av jurist, vilket gör det mer kostnadseffektivt för dig.

 • Snabbare. Du kan skriva det när som helst, när det passar dig.

 • Smidigare. Dokumentet är självinstruerande och du kan fylla i det på egen hand.

Självklart kan du även välja att träffa en jurist om du känner att du behöver mer hjälp. Du väljer om du vill träffa jurist via videomöte eller på kontor, det som är enklast för dig.

Vad kostar hjälp med jurist?

Väljer du att ta hjälp av en jurist ingår en inledande rådgivning samt upprättande av gåvobrev i standardpriset. Hjälp utöver det debiteras enligt löpande timtaxa* exempelvis vid behov av extra möten, bevittning av dokumentet eller ytterligare åtgärder vid komplexa situationer. Kostnadsuppskattning ges av jurist vid mötet.

 • Standardpris för gåvobrev lös egendom med jurist är 3 490 kr* och för fast egendom eller bostadsrätt 5 990 kr*.

 • Ordinarie timtaxa för tillkommande arbete är 2 250 kr*.

* Priserna gäller på kontor som ägs av Familjens Jurist i Sverige AB. Variationer kan förekomma på våra franchisekontor.

Hur skriver man ett gåvobrev?

För att ett gåvobrev ska vara giltigt måste vissa krav vara uppfyllda. Bland annat krävs en tydlig beskrivning av gåvan, eventuella särskilda villkor, samt underskrifter från både givaren och mottagaren.

Vid formulering av ett gåvobrev finns det även många andra regler att ta hänsyn till. Exempelvis att det ibland krävs samtycke från den din make/maka om gåvan ingår i giftorätten, eller att en gåva mellan makar ska registreras hos Skatteverket.

Vem vill du ge en gåva till?

Du vet väl att man i vår digitala tjänst kan vara upp till två givare som ger en gåva till upp till två mottagare. Du kan också ge en gåva till välgörenhetsorganisationer.

Skriv ett gåvobrev online

Gåva lös egendom

En bil, ett bord eller en tavla är exempel på lös egendom. Vill du skänka lös egendom krävs det inte en skriftlig handling för att gåvan ska vara giltig. Dock är det en fördel att skriva gåvobrev om du exempelvis tänker dig att gåvan som du ger ditt barn inte ska vara ett förskott på arvet, annars tas det för givet enligt lagen.

Relaterade tjänster

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden