Hoppa till innehållet

Deklarera försäljning av bostadsrätt

Behöver du deklarera bostadsförsäljning? När du säljer din bostadsrätt eller bostadsrättsradhus behöver du alltid deklarera försäljningen på en K6-blankett. Det görs i samband med att du lämnar in din årliga inkomstdeklaration till Skatteverket. Att fylla i blanketten kan ta lite tid, och om du tycker att det känns svårt finns vi på Familjens Jurist här för dig.

Paketpris*

Deklaration med jurist + en blankett (K4, K5 eller K6)
för 4 990 kr.

*Paketpriset avser inkomstdeklaration för privatpersoner där en K4-, K5- eller K6-blankett ingår när man bokar möte senast den 15 april 2024. Priset kan inte kombineras med andra rabatter. 

Vad kostar hjälp med jurist?

En deklaration kan ta olika lång tid beroende på situation, vilket gör att vi inte kan erbjuda ett fast pris för alla typer av deklarationer. Vi debiterar löpande timtaxa (2 250 kr*) för deklarationer som kräver mer omfattande inhämtande av underlag, utredning eller hjälp med andra blanketter. Vid ditt första möte med juristen får du en tydligare prisbild som gäller just i ditt fall. Du väljer sen själv om du vill gå vidare eller inte.

* Priserna gäller på kontor som ägs av Familjens Jurist i Sverige AB. Variationer kan förekomma på våra franchisekontor.

Deklarationshjälp vid försäljning av bostadsrätt

Om du har sålt din bostadsrätt under året finns det vissa saker som du kan behöva göra i samband med deklarationen. Du kan behöva räkna ut vinstskatt eller kapitalförlust, ta reda på vilka kostnader du kan dra av, eller så kanske du vill få uppskov. Oavsett vad du behöver hjälp med kring deklaration av bostadsförsäljning kan vi hjälpa dig. Vi ser till att deklarationen och K6-blanketten fylls i på ett korrekt sätt.

Så gör du en deklaration med K6-blankett

Försäljning av bostadsrätt ska deklareras året efter att du skrev under köpekontraktet. Det innebär att om du skrev under köpekontraktet år 2022 så ska det deklareras 2023. Vid deklarationen ska blankett K6 användas för att redovisa bostadsförsäljningen. Den används också om du vill begära uppskov med beskattning av vinst.

Avdrag

När du säljer en bostad finns det vissa avdrag du har rätt att göra i din deklaration. Det kan exempelvis vara mäklararvode, fotografering, styling, besiktning och energideklaration. Du kan också ha rätt att göra avdrag om du har renoverat lägenheten som du sålt. Tar du hjälp av oss kan någon av våra erfarna jurister undersöka vilka avdrag du kan göra på din K6-blankett.

Försäljning med flera ägare

Om ni är flera som stått som ägare av bostaden vid försäljningen så behöver ni alla deklarera bostadsförsäljningen. Alla belopp som skriv in på K6-blanketten ska respektive person fylla i utifrån den egna andelen i bostadsrätten.

Skatt

Om du säljer din bostad med vinst ska du betala vinstskatt, även kallat kapitalvinstskatt. Skatten är 22 % av vinsten och den ska alltid deklareras samt betalas till Skatteverket.

Om du går med förlust när du säljer din bostad, det vill säga att du säljer den till ett lägre pris än vad du köpte den för, uppstår kapitalförlust. Kapitalförluster är avdragsgilla till 50 %.

Uppskov av vinstskatt

Uppskov innebär att du har sålt en bostad med vinst och skjuter upp att betala skatt på hela eller delar av vinsten. Uppskov kan du söka om du exempelvis tänker köpa en ny bostad som du ska bo i. Den del av vinsten som du får uppskov med kallas för uppskovsbelopp. Uppskovet ansöker du också med blankett K6.

Viktiga datum

  • Senast den 12 februari 2024 behöver du fyllnadsinbetala för att undvika kostnadsränta på skattekontot.
  • 2 maj 2024 är sista dagen för att lämna in din inkomstdeklaration och bilaga K6.
  • De flesta som har deklarerat en bostadsförsäljning brukar få sitt slutskattebesked i juni eller augusti.

Våra jurister förklarar

Se vår film om

Försäljning av bostadsrätt med Per Näsman

Frågor och svar

Hur mycket skattar man på vinst vid försäljning av bostadsrätt?

Om du som privatperson har sålt din bostadsrätt med vinst ska du skatta 22 % på vinsten. Har du fått uppskov så ska du räkna ut skatten på vinsten efter att du dragit av uppskovsbeloppet.

Hur räknas skatten ut vid bostadsförsäljning?

Vinsten, eller förlusten, vid en bostadsrättsförsäljning räknas ut så här:

Försäljningspris

- försäljningsutgifter

- inköpspris

- förbättringsutgifter

- kapitaltillskott

- andel av inre reparationsfond vid försäljningen

+ andel av inre reparationsfond vid köpet

+ återföring av uppskovsbelopp

= vinst eller förlust

Vill du ha hjälp att deklarera försäljningen?

Vi på Familjens Jurist erbjuder deklarationshjälp där vi ser till att fylla i din deklaration och relevanta bilagor på ett korrekt sätt. Vi kan bland annat hjälpa dig att fylla i K6-blanketten som behöver lämnas in om du har sålt din bostadsrätt.

Kan man skjuta upp skatten vid försäljning av bostadsrätt?

Om du säljer en bostad med vinst kan du söka uppskov under förutsättning att du köper en så kallad ersättningsbostad. Uppskovet kan ligga kvar så länge du behåller ersättningsbostaden.

Vill du ha hjälp med uppskov av vinstskatt?

Om du vill söka uppskov behöver du fylla i K6-blanketten på ett särskilt sätt. Den kan vara knepig att fylla i och då finns vi på Familjens Jurist här för dig. Kontakta oss så hjälper vi till med deklarationen och att ansöka om uppskov.

Vad får man dra av vid försäljning av bostadsrätt?

När du sålt din bostadsrätt och ska fylla i din deklaration och K6-blankett finns det vissa avdrag du får göra. Du kan göra avdrag för:

  • Mäklararvodet
  • Annonsutgifter
  • Homestyling
  • Fotografering

Om du har renoverat eller byggt om din bostadsrätt så kan du också ha rätt att göra avdrag för det i samband med försäljningen.

Vill du ha hjälp med avdragen i deklarationen?

Hos oss på Familjens Jurist finns det möjlighet att få hjälp med deklarationen och dess bilagor. Vi ser till att den fylls i korrekt och säkerställer att du får alla avdrag som du har rätt till.

Relaterade tjänster

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden