Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Bodelning mellan gifta

    Att skiljas eller separera är sällan ett enkelt beslut. Förutom att det kan vara svårt känslomässigt, innebär det många praktiska och juridiska frågor som behöver lösas när man varit gifta. 

    Vad ingår i en bodelning mellan gifta?

    Vid delning av egendom delas era tillgångar lika efter avdrag för skulder. Allt räknas in och värderas – bostad, bohag, aktier, bilen, fritidshuset, pengar på konton och pensionssparande. Ni får hälften var av det sammanlagda värdet på allting efter att skulderna räknats av. Hur ni sedan delar upp tillgångarna praktiskt bestämmer ni själva. Om ni är överens om hur tillgångarna ska delas upp kan ni göra det själva online. Annars kan det vara klokt att ta hjälp av en jurist.

    Det som är enskild egendom enligt äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev ingår inte i bodelningen. 

    En bodelning mellan makar kan göras under pågående äktenskap eller när äktenskapet upphör på grund av skilsmässa eller dödsfall. Eftersom tillgångarna värderas efter värdet vid tidpunkten för ansökan om skilsmässan är det klokt att göra bodelningen i samband med det. Detta för att underlätta den juridiska processen.

    Det behöver inte göras någon bodelning vid dödsfall om ni bara har gemensamma barn och det inte finns något testamente. Då ärver den kvarlevande den avlidnes andel av boet.

    Vi kan hjälpa er med bodelningen 

    Det är ofta lättare att reda ut frågorna kring en bodelning om man tar hjälp av en utomstående som vet vilka lagar och regler som gäller. Våra erfarna jurister har stor erfarenhet av familjejuridik och bodelningar, och de kan hjälpa er med bodelningen. Ni väljer själva om ni vill träffa oss på ett av våra kontor eller få hjälp via telefon. Om ni föredrar att göra ert bodelningsavtal själva, men med juridisk vägledning, kan ni använda er av vår onlinetjänst. 

    Här kan ni se Familjens Jurists prislista och boka tid.

    Vi möter dig på ett sätt som passar dig

    Nu när restriktionerna till följd av coronaviruset lättar öppnar vi upp, men vi gör det med ansvar. Vi kan träffa dig på ett av våra kontor eller ha ett telefon- eller videomöte, du väljer det sätt som passar dig bäst.

    Vi fortsätter även att hålla avstånd, säkerställa god handhygien och stannar hemma vid symptom. På alla våra kontor finns det tillgång till handsprit och munskydd.

    Bodelning Familj på kulle

    Familjens Jurists podd

    Lyssna på vår mikropodd om bodelning där vi tar upp det viktigaste du behöver veta på bara fem minuter. I podden går vi igenom skillnaderna mellan gifta och sambor, vanliga missuppfattningar och hur du undviker de vanligaste fällorna vid bodelning.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden