Sidförslag
  Kontor

   Jurist, jur kand eller advokat, vad är skillnaden?

   Fråga

   Jag behöver hjälp med att upprätta ett testamente. Vad är det för skillnad mellan jurister och advokater? Är de ena bättre än de andra?

   Svar

   På Familjens Jurist arbetar jurister som har genomgått grundläggande eller högre juristexamen. Jurist i sig är inte en skyddad titel men syftar många gånger till att personen har tagit examen från Juristprogrammet. I Sverige kan man läsa Juristprogrammet på universiteten i Uppsala, Umeå, Örebro, Lund, Göteborg, Stockholm och från och med hösten 2017 även i Karlstad. Vem som helst får egentligen kalla sig för ”jurist” även om man normalt förutsätter att personen har relevant högskole- eller universitetsutbildning inom juridik.

   Jur kand är en förkortning av Juris kandidatexamen, vilket betyder att personen har läst juristlinjen enligt studieordningen för de som påbörjade sin utbildning före 1 juli 2007. De som påbörjat Juristprogrammet efter 1 juli 2007 kallas inte längre ”jur kand” utan kort och gott ”jurist”.

   För att få kalla sig advokat krävs examen från Juristprogrammet samt medlemskap i svenska Advokatsamfundet. Advokat är en skyddad titel som endast medlemmar i svenska Advokatsamfundet får använda sig av. För att bli medlem och få använda titeln advokat behövs specifik arbetslivserfarenhet, en godkänd advokatexamen och erlagd medlemsavgift.