Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Hur fungerar CSN-lån vid bodelning?

Hur fungerar CSN LÅN vid bodelning?
Om den ena parten har ett CSN lån ska den andra parten ta över halva den skulden efter skilsmässa? Vi försöker göra en egen bodelning och allt har gått bra förutom CSN frågan..

Rådgivarens svar

2020-11-13

 

 

Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga. 

Din fråga rör bodelning och avräkning av skulder. Regler om det finns i äktenskapsbalken (ÄktB). Nedan följer en förklaring dels av reglerna kring bodelning samt vad som händer med CSN-lånet. 
 

Allmänt om bodelning
9 kap. 1 § ÄktB är paragrafen som stadgar att en bodelning ska ske när ett äktenskap upplöses. I bodelningen ska makarnas giftorättsgods ingå, detta enligt 10 kap. 1 § ÄktB. All egendom som inte är enskild egendom är giftorättsgods enligt 7 kap. 1 § ÄktB. Enligt 11 kap. 1-3 §§ ÄktB räknas makarnas giftorättsgods ihop, sedan görs avdrag för skulder och därefter delas det som blir kvar av giftorättsgodset lika mellan makarna. 
 

Angående CSN-lån
Enligt 1 kap. 3 § ÄktB är utgångspunkten att varje make råder över sin egendom och svarar för sina skulder. Även om det alltså fortfarande är personen med CSN-skulden som svarar för den påverkar skulden ändå bodelningen. Studieskulder särbehandlas inte i bodelningsreglerna och ska därför som utgångspunkt ingå när skulder dras av i bodelningen. I 11 kap. 2 § ÄktB står det att man vid beräkning av en makes giftorättsgods ska dra av så mycket från makens giftorättsgods så att det täcker den makens skulder. För parten som har CSN-skulder dras dessa alltså av från dennes giftorättsgods innan man delar allt på hälften. 

Exempel: A har giftorättsgods värt 400 000 kr. B har också giftorättsgods värt 400 000 kr men även en CSN-skuld på 100 000 kr. Efter att skulden dragits av från B:s giftorättsgods finns där 300 000 kr kvar. Parternas giftorättsgods läggs ihop och blir 700 000 kr (400 000 + 300 000 = 700 000). Därefter sker en likadelning av giftorättsgodset så att parterna får 350 000 kr var (700 000 / 2 = 350 000). 

Det ovan sagda är alltså huvudreglerna, men jag kan tyvärr inte uttala mig vad som gäller i just ert fall då det kräver att man ser över just er situation. I förarbetena till ÄktB står det exempelvis att om det är oskäligt att den ena parten får vara med och dela på den andres giftorättsgods kan det finnas skäl att jämka bodelningsresultatet med stöd av reglerna i 12 kap. ÄktB
 

Sammanfattning och rekommendation
Huvudregeln är som sagt att CSN-lån vid bodelning fungerar som så att de dras av enligt reglerna i 11 kap. 2 § ÄktB. Jag skulle tipsa om att kontakta en jurist för att reda ut sådana här frågetecken som kan uppkomma vid en bodelning. Familjens jurist är mycket kunniga på området och erbjuder både tidsbokning för telefon- och onlinemöten och en onlinetjänst som heter Bodelningsavtal online som skulle kunna vara till hjälp.

Jag hoppas ändå att jag kunde förklara vilka regler det är som generellt gäller på området. Om du skulle ha fler funderingar får du gärna återkomma till Fråga Juristen med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden