Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Kan sambon tvinga fram en försäljning?

    Hej!
    Min sambo var otrogen och har flyttat ut och hem till henne. Nu måste jag få ett avslut på detta för det tar all energi.
    Vad lösöre gäller är vi överens.
    Bankens värderingsman har värderat huset till 900 000,- och då skulle jag köpa ut honom med 231 200,- med bankens uträkning vad gäller inköp, värde, vinstskatt och skuld. Han vill ha 400 000,- för det tycker han det är värt.
    Han har kollat hus i närområdet och tycker hans krav är rimligt. Annars kan vi sälja huset säger han men jag vill köpa ut honom inte sälja huset.

    Kan han tvinga mig till försäljning?
    Ska jag skaffa en bodelningsförättare eller hur går jag till väga?

    Vår son på 18 år bor fortfarande hemma. Slutar gymnasiet nu och pappan har inte betalt nåt underhåll sen han flyttade tyckte att han satt in pengar till huslånet så det kunde vi kvitta.
    Han har också tagit ut pengar på servicekontot (som är kopplat till lånet) och tycker han är i sin fulla rätt att göra det. Nu vill han ha 400 000,- o hälften som är kvar på servicekontot annars kan vi sälja huset.
    Vad gör jag? Börjar bli desperat.

    Rådgivarens svar

    2020-06-06

    Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga.

    Förutsättningar för bodelning
    Eftersom ni varit sambor så kan ni välja att göra en bodelning enligt sambolagen (sambolagen 8 §). Man måste inte göra en bodelning som sambor, men om ena sambon begär en bodelning inom ett år från att förhållandet upphörde så ska en bodelning göras.

    I en bodelning ingår samboegendom - dvs sambornas gemensamma bostad och bohag. För att det ska räknas som gemensam bostad/bohag måste det varit införskaffat för gemensamt bruk.

    Hur värderar man tillgångarna?
    Så länge ni är överens om värde på huset kan ni sätta det som ni vill. Vanligtvis utgår man från marknadsvärde och gällande bostad brukar man räkna:
    + Marknadsvärde
    - Latent kapitalvinstskatt
    - Fiktivt mäklararvode
    = Skiftesvärde

    Hur går man vidare?
    Om ni inte är överens om hur bodelningen ska göras kan ni ansöka om en bodelningsförrättare, detta kostar pengar och om det blir utdraget kan det bli en dyr process. Läs mer om bodelningsförrättare

    Tvångsförsäljning kan ansökas om när det är samägd egendom, men här går sambolagen före så i första hand ska fastigheten bodelas (samäganderättslagen 19 §).

    Om ni är överens kan ni istället skriva ett bodelningsavtal. Ni kan välja att gå till en jurist tillsammans, eller så kan du välja att vända dig själv till en jurist för råd samt hjälp med upprättande av ett bodelningsavtal.

    Gemensamma konton
    Vad gäller servicekontot är det inte samboegendom (varken bostad eller bohag) utan enbart ett konto ni äger ihop. Det finns ingen tydlig lagstiftning här utan det beror på och kan påverkas av om ni båda står på kontot, hur kontot har brukats förr, vem som sätter in pengar, vilka villkor det finns för kontot och om det kan anses vara samägt till lika eller olika delar. Utgångspunkten torde vara att ni bör få ut hälften var av den summan som fanns den dag som relationen tog slut - men det beror som sagt på.

    Sammanfattning
    Jag rekommenderar dig att i första hand höra med din ex-sambo om han är intresserad av att upprätta ett bodelningsavtal och du/ni kan i sådana fall boka in en tid med en jurist som hjälper er med detta, ni kan t ex boka ett trepartsmöte över telefon. Våra jurister på Familjens Jurist kan då beräkna summan han ska lösa ut dig för (bodelningslikvid) och ni kan skriva ett avtal på detta som han sedan kan använda på banken för att få ta över lån + skicka till Lantmäteriet för att ändra lagfart. Om ni är överens om summan och inte önskar någon rådgivning kan ni upprätta bodelningsavtalet själva i vår Gör det själv-tjänst.
     

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden