Hoppa till innehållet

Knepig deklaration? Vi hjälper dig!

Vissa år är deklarationer extra jobbiga. Har du sålt din bostad eller aktier under förra året och tycker att det är svårt att veta hur du ska fylla i blanketterna K4, K5 eller K6? Oroa dig inte, vi på Familjens Jurist hjälper dig!

Paketpris för deklarationshjälp 4 990 kr*

Deklaration med jurist + en blankett (K4, K5 eller K6). Behövs hjälp med fler än en av dessa blanketter tillkommer 1 500 kr per blankett.

*Paketpriset avser inkomstdeklaration för privatpersoner där en K4-, K5- eller K6-blankett ingår när man bokar möte senast den 15 april 2024. Priset kan inte kombineras med andra rabatter. Behövs hjälp med andra blanketter eller en deklaration som kräver mer omfattande inhämtande av underlag eller utredning gäller löpande räkning alt. ett annat med handläggaren överenskommet fast pris.

Viktiga datum att ha koll på 2024

  • 12 februari Sista dag för fyllnadsinbetalning till Skatteverket

  • Mars Deklarationen skickas ut från Skatteverket

  • 15 april Sista dag för bokning till paketpris

  • 2 maj Sista dag för deklaration (utan anstånd)

Bilaga K4 - Försäljning aktier

Försäljningen ska deklareras året efter att du sålde aktier eller värdepapper. Om du har ägt aktier i ett bolag som har gått i konkurs så ska även de deklareras.

När du ska deklarera så behöver du räkna ut vinst eller förlust. För att  kunna göra det behöver du veta ditt försäljningspris och ditt omkostnadsbelopp. Omkostnadsbeloppet är summan av dina anskaffningsutgifter och är oftast det belopp du sammanlagt har betalat för dina aktier och värdepapper.

Avdrag och schablonmetoden

Schablonmetoden är en metod som kan användas vid deklaration av marknadsnoterade aktier för att ta fram omkostnadsbeloppet, oavsett om du känner till anskaffningsvärdet eller inte. Metoden går ut på att du tar upp 20 % av försäljningsvärdet som anskaffningsvärde. Den resterande delen blir automatiskt vinst och är det belopp som ligger till grund för den skatt du får betala på aktieförsäljningen.

Deklaration av ISK och kapitalförsäkring

Vinster och förluster som du gör på ett investeringssparkonto (ISK) och Kapitalförsäkring (KF) behöver du inte deklarera. Istället betalar du en årlig schablonskatt baserat på värdet av tillgångarna, och den är alltid förtryckt på din deklaration.

ISK behöver bara deklareras om du överför värdepapper från en vanlig depå till ISK.

Onoterade aktier

Man skiljer på marknadsnoterade och onoterade aktier. När du ska deklarera försäljning av onoterade aktier finns det särskilda regler. Dessa ska vanligtvis redovisas i blankett K12 eller K10.

Skatt

Om du har sålt aktier och värdepapper med vinst så räknas det som inkomst och du behöver därför betala skatt. Inkomst, alltså överskott, av kapital är 30 %. Om du däremot har ett underskott av kapital får du skattereduktion med 30 %. Dock gäller det bara om underskottet är högst 100 000 kr.

Bilaga K5 - Försäljning av hus eller fastighet

Vinst eller förlust från försäljning av hus eller fastighet ska alltid deklareras till Skatteverket året efter försäljningen. Det gäller oavsett när tillträde till huset skedde. Försäljningen ska redovisas i blankett K5 som sedan lämnas in tillsammans med din inkomstdeklaration.

Avdrag

Vid en husförsäljning finns det avdrag du har rätt att göra i din deklaration. Vanliga avdrag är till exempel arvode för mäklare, styling och fotografering, samt besiktning.

Du kan också ha rätt att göra avdrag om du har bygg nytt, byggt till, byggt om eller ändrat planlösningen. Vissa kostnader kan du göra avdrag på hela beloppet, medan andra kan du bara göra avdrag för en del av kostnaden. Tar du hjälp av oss på Familjens Jurist kan våra erfarna jurister säkerställa att alla skattelättnader tas med i deklarationen.

Försäljning med flera ägare

Om det är flera som stått som ägare av huset vid försäljningen så behöver samtliga personer deklarera husförsäljningen. Beloppen som fylls i K5-blanketten ska varje person fylla i utifrån den egna andelen i fastigheten.

Hus, radhus och fritidshus

Blankett K5 används om du har sålt din villa, radhus eller fritidshus. Om du har sålt obebyggd tomtmark, som kan anses som privatbostadsfastighet, ska du också använda bilaga K5. Har du sålt obebyggd tomtmark som inte ses som en privatbostadsfastighet ska blankett K7 användas.

Skatt

Sålde du ditt hus med vinst ska du betala vinstskatt, också kallat kapitalvinstskatt. Skatten är 22 % av vinsten och den ska alltid deklareras samt betalas till Skatteverket.

Om husförsäljningen gick med förlust, det vill säga att du sålde det till ett lägre pris än vad du köpte det för, uppstår kapitalförlust. Hälften av kapitalförlusten är avdragsgill.

Uppskov av vinstskatt

Om du önskar skjuta upp betalningen på hela eller delar av din vinstskatt kan du också använda K5-blanketten. Du kan söka uppskov om du köper en ersättningsbostad som du också bosätter dig i. Den del av vinsten som du får uppskov med kallas för uppskovsbelopp.

Bilaga K6 - Försäljning av bostadsrätt

Försäljning av bostadsrätt ska deklareras året efter att du skrev under köpekontraktet. Det innebär att om du skrev under köpekontraktet år 2023 så ska det deklareras 2024. Vid deklarationen ska blankett K6 användas. Den används också om du vill begära uppskov med beskattning av vinst.

Avdrag

När du säljer en bostad finns det vissa avdrag du har rätt att göra i din deklaration. Det kan exempelvis vara mäklararvode, fotografering, styling, besiktning och energideklaration. Du kan också ha rätt att göra avdrag om du har renoverat lägenheten som du sålt. Tar du hjälp av oss kan någon av våra erfarna jurister undersöka vilka avdrag du kan göra på din K6-blankett.

Försäljning med flera ägare

Om ni är flera som stått som ägare av bostaden vid försäljningen så behöver ni alla deklarera bostadsförsäljningen. Alla belopp som skriv in på K6-blanketten ska respektive person fylla i utifrån den egna andelen i bostadsrätten.

Skatt

Om du säljer din bostad med vinst ska du betala vinstskatt, även kallat kapitalvinstskatt. Skatten är 22 % av vinsten och den ska alltid deklareras samt betalas till Skatteverket.

Om du går med förlust när du säljer din bostad, det vill säga att du säljer den till ett lägre pris än vad du köpte den för, uppstår kapitalförlust. Kapitalförluster är avdragsgilla till 50 %.

Uppskov av vinstskatt

Uppskov innebär att du har sålt en bostad med vinst och skjuter upp att betala skatt på hela eller delar av vinsten. Uppskov kan du söka om du exempelvis tänker köpa en ny bostad som du ska bo i. Den del av vinsten som du får uppskov med kallas för uppskovsbelopp. Uppskovet ansöker du också med blankett K6.

Ha detta till hands

För bästa möjliga resultat rekommenderar vi att du har följande dokument nära till hands i mötet med jurist för blankett K5 eller K6:

  1. Köpekontrakt från både köp och försäljning
  2. Faktura eller kvitto på mäklararvodet och kvitton på ev. andra försäljningsutgifter
  3. Handlingar som visar dina utgifter för lagfart (stämpelskatt) och inteckningar (pantbrev)
  4. Fakturor och kvitton på dina förbättringsutgifter, exempelvis renovering, reparationer och underhåll.
Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden