Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Vad är hemfridsbrott och olaga intrång?

Fråga om olaga intrång/hemfridsbrott. Min mamma har flyttat ut från sin hyreslägenhet för annat boende, men har kvar sitt hyreskontrakt till 31 juli 2020 pga tre månaders uppsägningstid. Lägenheten är helt tömd, men slutstädning kvarstår innan ny hyresgäst ska flytta in 1 augusti.
Har nu blivit varse om att hyresvärden har låtit fyra hantverkare bo i mammas lägenhet sedan ca en vecka tillbaka och att de har tagit dit en säng och madrasser m.m. till lägenheten. De har blivit insläppta med nyckel av fastighetsskötaren och har under den tid de bott där använt en extra nyckel som fanns i den av oss låsta lägenheten. Vi har inte fått någon fråga om någon kan bo där och vi har inte släppt in någon. Har pratat med hyresvärden som medger att det är hantverkare inhyrda av dem som bor i lägenheten, men att de av misstag blivit insläppta i fel lägenhet av fastighetsskötaren. Hyresvärden har meddelat att hantverkarna ska flytta ur lägenheten och tömma den på sina saker under dagen. Hyresvärden är villig att ge min mamma viss kompensation för att de bott där. Min fråga är vad som är skälig kompensation och om man inte kommer överens om detta, kan man ta det vidare till åtal för olaga intrång/hemfridsbrott?

Rådgivarens svar

2020-07-27

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

Skälig kompensation

Vad som utgör en skälig kompensation kan jag tyvärr inte svara på. Det finns nämligen ingen lag som säger något om detta och det är därför upp till er involverade att komma överens om något.

Hemfridsbrott

Allmänt

Frågor om brott regleras i brottsbalken. Den som olovligen intränger eller kvarstannar där annan har sin bostad, vare sig det är rum, hus, gård eller fartyg, döms för hemfridsbrott (brottsbalken 4 kap 6 § första stycket). Det skyddade området är alltså en persons bostad. Med bostad avses främst hus m.m. där någon bor beständigt, men även tillfällig bostad såsom hotellrum, båthytt, husvagn eller tält räknas. Kravet på att lokalen måste vara någons bostad innebär att lokalen inte får vara övergiven eller annars ha upphört att vara någons bostad.

Vad gäller i ert fall?

Min bedömning är att varken hyresvärden eller hantverkarna har gjort sig skyldig till hemfridsbrott. Detta eftersom din mamma har flyttat ut från lägenheten och därmed inte längre har lägenheten som sin bostad. Det spelar då tyvärr ingen roll huruvida kontraktet fortfarande gällde.

Olaga intrång

Allmänt

Intränger eller kvarstannar någon annars obehörigen i kontor, fabrik, annan byggnad eller fartyg,

på upplagsplats eller på annat dylikt ställe, döms för olaga intrång (brottsbalken 4 kap 6 § andra stycket). Olaga intrång är identiskt med hemfridsbrott, med den skillnade att det inte är bostaden som skyddas, utan snarare kontor, fabrik, upplagsplats eller annat liknande ställe och som alltså inte är bostad. Till det skyddade området hör bl.a. enskilt arbetsrum, arbetsplats, föreningslokal, skolsal, idrottsanläggning, trappuppgångar och andra gemensamma utrymmen i hyresfastigheter och inhägnad byggarbetarplats, men också annan plats som är inrättad för visst ändamål, men det förutsätter då att det framstår som angeläget att man ska kunna freda området mot obehöriga.

Vad gäller i ert fall?

Tyvärr är det oklart huruvida det du beskriver kan klassas som olaga intrång eller inte. Problemet är att hyresvärden har godkänt övernattningen, vilket troligtvis innebär att intrånget inte är olovligt och därmed inte heller brottsligt. Det kan givetvis vara värt att kontakta polisen ändå och beskriva det inträffade för att låta dem göra en bedömning. Du kontaktar polisen lättast via 114 14.

Avslutning

Som du säkert märker är det svårt för mig att svara på dina frågor, framför allt eftersom det inte finns ett givet svar på vad som gäller. Ni kan som sagt alltid kontakta polisen och låta dem göra en bedömning, men det mest troliga är att något brott inte har begåtts.

Även om jag inte kan ge er ett hundraprocentigt svar så hoppas jag ändå att ni fått lite klarhet i vad som gäller. Har ni några fler funderingar är ni välkomna med en ny fråga.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden