Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Under vilka förutsättningar kan arbetstagare vägras föräldraledighet?

När kan arbetsgivare neka föräldraledighet?

Rådgivarens svar

2021-04-18

Hej och tack för att du vänder dit till oss på Fråga Juristen med din fråga!

De bestämmelser som reglerar rätten till ledighet, ledighetens förläggning och annat kring föräldraledigheten återfinns i föräldraledighetslagen. Att notera är att dessa endast utgör en storts nedre gräns, vilket innebär att arbetsgivaren kan välja att vara mer generös gentemot arbetstagare. Dessutom kan vad som ska gälla vid föräldraledighet regleras i kollektivavtal eller individuella avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare. Jag kommer i detta svar utgå ifrån vad som framgår i föräldraledighetslagen.

En förälders rätt till föräldraledighet

En förälder har som utgångspunkt rätt att vara helt ledig för vård av barn (föräldraledighet), 3 och 5 § föräldraledighetslagen. Huvudregeln är att arbetstagaren ska få ta ut hel ledighet för den eller de dagar som hen begär (11 § föräldraledighetslagen). En förälders rätt till föräldraledighet begränsas dock till högst tre perioder på ett år (10 § föräldraledighetslagen).

Anmälan om föräldraledighet ska göras minst två månader före ledighetens början, eller om det inte kan ske, så snart som möjligt (13 § föräldraledighetslagen). Även om utgångspunkten är att man ska få ta ut hel ledighet när man begär det så måste arbetstagaren också samarbeta med arbetsgivaren när det kommer till förläggningen av ledigheten samt andra frågor som rör ledigheten där bådas intressen ska beaktas. Det innebär att arbetsgivaren och arbetstagaren, i den mån det går, ska komma överens om när arbetstagaren ska vara föräldraledig.

När kan en arbetsgivare neka föräldraledighet?

Om arbetstagarens önskemål om förläggning av ledigheten orsakar en påtaglig störning i verksamheten hos arbetsgivaren, är arbetstagaren skyldig att anpassa sin ledighet endast om det inte innebär en olägenhet för honom själv (14 § föräldraledighetslagen). Det innebär att en arbetstagare kan behöva anpassa sin ledighet efter arbetsgivaren. För att arbetsgivaren ska kunna neka föräldraledighet på grund av att det medför en påtaglig störning i verksamheten måste arbetsgivaren motivera att det inte går att lösa störningen på något annat sätt, t.ex. genom att bedriva verksamheten med befintlig personal eller att anställa en vikarie.

Utgångspunkten är alltså att man som arbetstagare har rätt att vara föräldraledig de perioder då man behöver det, under förutsättning att det sker i enlighet med reglerna i lag och kollektivavtal och det inte innebär en påtaglig störning i verksamheten för arbetsgivaren. Vad "påtaglig störning" innebär får avgöras i varje enskilt fall. Det är naturligt att bedömningen blir olika mellan exempelvis en mindre och en större arbetsplats, eftersom en stor arbetsplats oftast har större möjligheter att hitta flexibla lösningar.

Vad är en påtaglig störning?

En sådan omständighet att arbetsgivaren måste anställa en vikarie med speciella kompetenskrav skulle kunna innebära en "påtaglig störning" för arbetsgivaren, särskilt eftersom din man vill vara ledig en relativt kort period under sommaren vilket kan innebära extra svårigheter för arbetsgivaren att hitta en vikarie. Annat som kan utgöra en påtaglig störning kan exempelvis vara om anmälan skett med för kort varsel, önskemålet rör en felaktig period, om inget samråd skett eller om det kan medföra påtaglig störning i verksamheten. Då kan arbetsgivaren ändå ha rätt att neka föräldraledighet, även om arbetstagarens rätt till ledighet väger väldigt tungt.

Detta gäller däremot som sagt endast om det inte innebär en olägenhet för arbetstagaren, exempel på olägenhet för arbetstagaren kan vara att arbetstagaren inte kan erhålla nödvändig barntillsyn. Men även här får varje enskilt fall avgöra vad som innebär en olägenhet. 

En arbetstagare har rätt att vara föräldraledig enligt 1 § föräldraledighetslagen. En arbetsgivare har alltså ingen möjlighet att helt neka föräldraledighet. Möjligheten att förlägga ledigheten på annat sätt än vad arbetstagaren har begärt ska endast ske i undantagsfall.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så får du gärna återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga. Skulle ni i framtiden behöva hjälp av en jurist kan se vilka rättsområden våra jurister på Familjens Jurist jobbar med här.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden