Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Olovlig körning med A-traktor

Hej
Min lillebror a-traktor blev tagen för olovlig körning i stillastående tillstånd vid provkörning och jag undrar om det bara är hans körkort och lämp som ryker eller ryker körkortet för mina föräldrar med?

Rådgivarens svar

2018-01-17

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Brottet olovlig körning finner du i lagen om straff för vissa trafikbrott.

Olovlig körning
Den som uppsåtligen för ett körkortspliktigt fordon utan att vara berättigad till det döms för olovlig körning (3 § lagen om straff för vissa trafikbrott).

Vem är berättigad till att föra en A-traktor?
En A-traktor är en ombyggd personbil som på grund av sin konstruktion maximalt kan köra i 30 km/h (se 2 § lagen om vägtrafikdefinitioner). För att få köra A-traktor krävs antingen att man har ett traktorkort eller ett B-körkort (2:2 § körkortslagen).

En trimmad eller annars konstruerad A-traktor som kan köra snabbare än 30 km/h betraktas dock i lagens mening som en personbil. För att få köra ett sådant fordon krävs därför att man har ett B-körkort (2:1 § körkortslagen).

Konsekvenser av brottet
Straffet för olovlig körning är normalt böter (3 § lagen om straff för vissa trafikbrott). Om den som begår brottet har traktorkort och har kört en trimmad A-traktor riskerar denne dessutom att få traktorkortet återkallat (se punkt 4 i 5:3 § körkortslagen).

Den olovliga körningen kan även få konsekvenser om personen i framtiden till exempel vill ta ett B-körkort. För att få övningsköra eller ta körkort krävs att personen har ett körkortstillstånd (3:1 § körkortslagen). När personen ansöker om detta kontrollerar Transportstyrelsen att personen är lämplig som förare (3:2 § körkortslagen). Om personen nyss har dömts för olovlig körning riskerar denne att betraktas som olämplig och nekas då körkortstillståndet. Det tillkommer då en spärrtid på lägst en månad och högst tre år innan denne kan få ett nytt (3:9 § körkortslagen).

Tillåtande av olovlig körning
Den som tillåter en annan persons olovliga körning kan likaså dömas för olovlig körning (se tredje stycket i 3 § lagen om straff för vissa trafikbrott). Typiskt sett är denna tillåtande person en förälder. För att dömas för detta brott behöver föräldern inte uppsåtligen, alltså medvetet och med vilja, ha tillåtit körningen. Det räcker med att föräldern har varit oaktsam, alltså att denne inte har gjort det som borde ha gjorts för att förhindra barnets olovliga körning.

Straffet för tillåtande av olovlig körning är böter (3 § lagen om straff för vissa trafikbrott). Den tillåtande personen kan dessutom enligt ett tidigare avgörande även komma att få sitt eget körkort återkallat enligt punkt 6 i 5:3 § körkortslagen. I avgörandet återkallades en förälders körkort efter att han hade tillåtit sin elvaåriga son att köra en personbil. Om brottet ej bedöms vara speciellt allvarligt och om inte något annat tyder på att personen som gett tillåtelsen är en olämplig förare kan det dock räcka med en varning (5:9 § körkortslagen).

Vad gäller i ditt fall?
Eftersom jag inte vet så mycket omständigheterna i ditt specifika fall kan jag inte med säkerhet säga vad som kommer att ske.

Om din lillebror inte har A-körkort och bara har kört en otrimmad A-traktor en kortare sträcka utan dina föräldrars vetskap, har jag svårt att se någon längre spärrtid för din bror eller att dina föräldrars körkort återkallas. Värre är dock om han till exempel med dina föräldrars vetskap har kört en trimmad A-traktor över hastighetsbegränsningarna eller annars har utgjort en trafikfara.

Jag hoppas att du har fått mer klarhet i frågan! Tveka inte på att höra av dig igen om du har fler funderingar!


Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden