Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Misstänkt för bidragsbrott har betalat hela skulden, kan man ändå dömas?

Hej
Idag anmäls jag till polisen för bidragsbrott. Jag har ett barn som behöver vård men försäkringskassan beslutade om att dra in vårdbidraget men gav samtidigt rätt till tillfällig föräldrapenning.  Jag missförstod detta och ansökte om föräldrapenning trots att jag jobbade. Jag betalade skulden så fort som det kom fram att det inte var okej att söka tillfällig föräldrapenning samtidigt som jag jobbade. Kan jag ändå straffas?

Rådgivarens svar

2020-03-27

Inledning
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

Jag kommer kort redogöra för reglerna kring bidragsbrott, därefter kommer jag att undersöka din situation för att slutligen ge dig rekommendationer om hur du kan gå vidare.

Bidragsbrott

Reglerna om bidragsbrott finns i lagen om bidragsbrott. Här framgår att lagen är tillämplig på bidrag eller ersättningar som beslutats av Försäkringskassan eller liknande myndigheter. 

I 2 § sägs det att den som lämnar oriktiga uppgifter eller inte anmäler ändrade förhållanden som denne är skyldig att anmäla enligt lag, och detta resulterar i att personen får en ekonomisk förmån ska dömas för bidragsbrott till fängelse i högst 2 år. Men om brottet är ringa ska personen dömas till böter eller fängelse i högst 6 månader.

I 3 § regleras det grova bidragsbrottet som resulterar i fängelse mellan 6 månader till 6 år. För att brottet ska klassificeras som grovt krävs att brottet rört ett betydande belopp, om den som begått brottet innehaft falska handlingar eller om gärningen ingått i en brottslighet som utövats systematiskt. 

Det finns även ett brott som heter vårdslöst bidragsbrott. Detta innebär att en person som av oaktsamhet begår en gärning som resulterar i bidragsbrott inte ska dömas på samma sätt som om personen begått gärningen medvetet. 

Det vårdslösa bidragsbrottet regleras i 4 § och kan resultera i fängelse i högst 1 år, men om det är lindrigt döms man inte till ansvar. Vid bedömning om brottet är lindrigt undersöker man risken för slutlig ekonomisk skada samt det belopp som bidragsbrottet avser.

Frivilligt tillbakaträdande
I lagen om bidragsbrott finns det ett lagrum som ger den enskilde möjlighet att rätta till sitt handlande. Detta kallas för frivilligt tillbakaträdande och innebär att personen lämnar in korrekta uppgifter innan denne får den ekonomiska förmånen. Om detta sker kan man inte dömas för bidragsbrottet. Men det krävs att det sker frivilligt. 

Slutsats och rekommendation
Som nämnts finns det ett brott som heter bidragsbrott, denna finns i olika former och resulterar därför i olika brott. Då jag inte har någon information om hur länge det pågått eller hur mycket pengar det rör sig om blir det svårt för mig att klassificera brottet. Påföljden är mellan böter och 6 års fängelse. Samtidigt krävs det ett uppsåt, alltså en vilja att begå dessa brott. Är det så att du inte ville begå brottet kan det därför bli svårt att döma dig för bidragsbrott, istället tror jag att vårdslöst bidragsbrott blir aktuellt.

Här krävs det grov oaktsamhet. Vad grov oaktsamhet är olika från fall till fall, men i värsta fall kan du alltså dömas för grov oaktsamhet och då är påföljden högst ett år. 

Tyvärr är det inte ett frivilligt tillbakaträdande du gjort, eftersom att de kontaktade dig innan du betalade allt du fått i bidrag. Därför blir detta inte aktuellt. 

Min rekommendation
Min rekommendation är att du i första hand kontaktar en jurist som kan hjälpa dig. Här är en länk till Familjens Jurist som har duktiga jurister som kan besvara dina frågor. Då detta kanske kommer att sluta i en process finns det fördelar med att ha en jurist som varit med hela vägen. 

Utöver detta kan det vara bra om ni undersöker hur försäkringskassan hänvisade dig från vårdbidrag till tillfällig föräldrapenning. Om de hänvisat till det så att du missförstod kan det finnas någonting i hänvisningen som hjälper dig i en eventuell process.

Som svar på dina frågor: Ja, påföljden fängelse finns med i straffskalan för de brott som du kan dömas för. Nej, det hjälper dig inte att du har betalat skulden. Du har inte frivilligt tillbakaträtt varför det inte hjälper dig i denna situation.

Hoppas att du fått svar på dina frågor, har du ytterligare frågor är du välkommen att ställa dem till oss på Fråga Juristen

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden