Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Intrång i upphovsrättsligt skyddat verk

Hej. Ställer nu en mer exakt fråga på ett tema jag tidigare frågat. Fick inte ut exakt det svar jag ville ha fram senast.
Så, om någon spelar in egna hobbyvideos typ filmad teater och lägger på musik (svensk och utländsk) . Det görs bara kanske 2 eller 3 dvd-kopior och det finns inget syfte att göra fler eller sprida det hela på nätet eller annat. Om då någon annan får tag i materialet och sprider det mot ägarnas vilja och kanske även utan deras vetskap, kan de som gjorde filmerna då dömas till skadestånd för brott mot upphovsrätt? Hur stora skadestånd talar vi om isåfall?
Mvh/

Rådgivarens svar

2018-06-17

Hej,

Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Upphovsrätt

Regler om upphovsrätt till konstnärliga och litterära verk finns i lag om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk (upphovsrättslagen). Den som har skapat ett litterärt eller konstnärligt verk har upphovsrätt till verket enligt 1 § upphovsrättslagen. Ett upphovsrättsligt skyddat verk kan vara allt från datorprogram, filmverk, musikaliskt eller sceniskt verk till alster av brukskonst och byggnadskonst. Upphovsrätten tillkommen den som har skapat verket (upphovsmannen). Upphovsrätten ger upphovsmannen en uteslutande rätt att förfoga över sitt verk enligt 2 § upphovsrättslagen. Upphovsrätten är såldes en ensamrätt. Ensamrätten innefattar en rätt att framställa exemplar av verket och göra det tillgängligt för allmänheten i ursprungligt eller ändrat skick, i annan litteratur- eller konstart eller i annan teknik.

Ett verk kan göras tillgängligt för allmänheten på fyra olika sätt enligt 2 § upphovsrättslagen. Gemensamt för dessa förfoganden är att det måste ske till allmänheten för att det ska vara fråga om en kränkning av ensamrätten. För att ett tillgängliggörande ska anses ske till allmänheten krävs det att tillgängliggörandet riktar sig till en obestämd krets i den bemärkelsen att kretsen inte är begränsad till en grupp av särskilt utpekade personer. Avgörande för bedömningen är den krets av personer som potentiellt kan komma att tillgodogöra sig verket. Det saknar alltså betydelse i vad mån de faktiskt tar del av det.

Den typ av överföring till allmänheten som du beskriver skulle kunna utgöra en spridning till allmänheten enligt 2 § 3 st 4 p upphovsrättslagen. Punkt 4 lyder; när exemplar a verket bjuds ut till försäljning, uthyrning eller utlåning eller annars sprids till allmänheten. All slags spridning omfattas.

I 3 § upphovsrättslagen finns ytterligare en aspekt av upphovsrätten. Paragrafen anger att då exemplar av verk framställs eller verket görs tillgängligt för allmänheten ska upphovsmannen angivas i den omfattning och på det sätt som god sed kräver. Paragrafen anger även ett förbud mot att ändra verket eller göra det tillgängligt i sådan form eller i sådana sammanhang att upphovsmannens litterära eller konstnärliga anseende eller egenart kränks. Paragrafen reglerar de ideella rättigheter som upphovsrätten innehåller.

Framställning för privat bruk

I 12 § upphovsrättslagen anges att var och en får för privat bruk framställa ett eller några få exemplar av offentliggjorda verk. Exemplaren får inte användas för andra ändamål än privat bruk. Inom begreppet privat bruk faller att göra kopior åt sig själv eller åt personer inom familje- och umgängeskretsen om syftet är att de ska användas i privatlivet. Ett exemplar som framställts under omständigheter som faller in under denna inskränkningsbestämmelse för alltså inte därefter överlåtas till någon utanför familje- eller vänkretsen eller framföras offentligt. Då ett offentliggörande eller olovlig överlåtelse sker efter exemplarframställningen torde det efterföljande förfogandet vara det otillåtna och inte själva exemplarframställningen.

Exemplar som framställts med stöd av 12 § upphovsrättslagen får inte användas för andra ändamål som avses i 12 §.

Intrång i upphovsrätten

I 53 § upphovsrättslagen anges att den som beträffande ett litterärt eller konstnärligt verk vidtar åtgärder som innebär ett intrång i den till verket enligt 1 och 2 kapitlet knutna upphovsrätten döms, om det sker uppsåtligen eller av grov oaktsamhet, till böter eller fängelse i högst två år. Straff inträder vid överträdelser av upphovsmannens förfoganderätt, dvs. då verket mångfaldigas eller görs tillgängligt för allmänheten. Straff inträder även vid intrång i upphovsmannens ideella rättigheter, dvs. då verket görs tillgängligt för allmänheten utan att upphovsmannen anges. I 54 § upphovsrättslagen anges att den som i strid med upphovsrättslagen utnyttjar ett verk ska betala skälig ersättning för utnyttjandet till upphovsrättsmannen eller hans eller hennes rättighetsinnehavare. Sker utnyttjandet uppsåtligen eller av oaktsamhet ska ersättning även betalas för den ytterligare skada som intrånget eller överträdelsen medför. När ersättningens storlek bestäms ska särskild hänsyn tas till utebliven vinst, vins som den som har begått överträdelsen/intrånget gjort, skada på verkets anseende, ideell skada och upphovsmannens eller rättighetsinnehavarens intresse av att intrång inte ska begås. Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet vidtar en åtgärd som innebär intrång eller överträdelse enligt 53 § upphovsrättslagen ska även betala sådan ersättning som regleras i 54 §.

Sammanfattning

Att använda ett upphovsrättsligt skyddat verk i strid med upphovsrättslagen kränker upphovsmannens rättigheter till verket. Det eller de exemplar som du har framställt för privat bruk omfattas av undantagsregeln och ni begår inget upphovsrättsligt intrång då du samt vänner och familj tar del av exemplaren. Om exemplaren skulle spridas till allmänheten utgör detta ett upphovsrättsligt intrång. I den situation som du anger, att någon annan skulle sprida exemplaren utan er vetskap eller vilja, bör du inte kunna anklagas för ett upphovsrättsligt intrång. För straffrättsligt ansvar krävs att den som vidtar den olovliga åtgärden ska vidta denna åtgärd uppsåtligen eller av grov oaktsamhet. För skadeståndsskyldighet krävs att åtgärden att sprida exemplaret skedde uppsåtligen eller av oaktsamhet. Det finns därmed en eventuell möjlighet att du kan anklagas för att vara oaktsam vid tillgängliggörandet av exemplaret för en person som kan förväntas eller misstänkas tillgängliggöra det för allmänheten. Det olovliga förfogandet bör dock främst bestå i denna persons tillgängliggörande för allmänheten och det är därmed denna persons agerande som bör vara det som kan klandras. Hur stort ett skadestånd kan väntas bli är inte möjligt att svara på då skadans storlek beror på omständigheterna och ersättningens storlek måste bestämmas i varje enskilt fall.

Är ni i behov av ytterligare hjälp är ni varmt välkommen att kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,
Sofia

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden