Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Det solidariska ansvaret vid gemensamma lån

En dotter till min sambo har gått isär med sin sambo för ca 6 månader sedan efter det framkommit att han dragit på sig stora spelskulder.
De har ett gemensamt lån som bägge har skrivit under på ICA och nu har han fått skuldsanering. Skuldsaneraren/Kronofogden hävdar nu att hon blivit ansvarig för hela skulden, kan det stämma? Borde hon inte bli betalningsskyldig till halva skulden ?
 

Rådgivarens svar

2019-03-11

Hej,

Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Den rättsliga regleringen hittar du i skuldebrevslagen och i konsumentkreditlagen. Skuldebrevslagen är dispositiv och gäller endast till den del inte annat har avtalats. Det framgår inte på frågan om något avtal har träffats och därför kommer svaret utgå från vad som gäller enligt lag. Nedan kommer en redogörelse för din situation med svar på din fråga.

Samgäldenärskap
Lagen anger att när en och samma fordran har flera gäldenärer uppstår något som kallas för samgäldenärskap. Då finns som huvudregel ett solidariskt betalningsansvar för fordringen, vilket innebär att när två parter står på ett lån gemensamt har de ett gemensamt ansvar för lånet. Man är då i princip ansvariga för varandras skulder. Det kan framgå annat av lånevillkoren, men detta gäller som utgångspunkt vid gemensamma lån. Fordringsägaren kan då kräva vem som helst av låntagarna på hela lånet ifall en betalning uteblir. Det kan alltså stämma att dottern till din sambo blir ansvarig för hela skulden gentemot skuldsaneraren/kronofogden.

Regressrätt
Ovan sagda gäller i förhållande till borgenären, alltså banken. Mellan gäldenärerna gäller istället ett delat betalningsansvar som huvudregel. Den låntagare, i detta fallet din sambos dotter, som tvingas betala hela lånet får en så kallad regressrätt gentemot den andra låntagaren. En regressrätt är en rätt som en person som blivit tvungen att betala något för en annan persons räkning kan ha att av denne kräva ersättning för det utbetalade beloppet. Detta innebär att man kan kräva den andra parten på dennes del av skulden genom en så kallad regresstalan.

Sammanfattning och råd
Det solidariska ansvaret vid ett gemensamt lån innebär alltså att din sambos dotter kan bli skyldig att betala hela lånet, om inte annat framgår av lånevillkoren eller av ett avtal. Eftersom hon har ett delat betalningsansvar gentemot sin f.d. sambo får hon en regressfordran om hon tvingas betala för hela lånet. Hon har då rätt att kräva att den f.d. sambon ersätter henne det av f.d. sambons andel som hon betalat. Om din sambos dotter gör detta och den andra parten inte betalar för sin del av skulden kan hon vända sig till Kronofogden för att få skulden indriven genom att ansöka om betalningsföreläggande. Målet kan också prövas hos tingsrätten för att få en exekutionstitel i form av ett domstolsavgörande, som ger kronofogden möjlighet att driva in skulden för henne.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Här kan du läsa mer om ansökan om betalningsföreläggande hos Kronofogden. Behöver du komma i kontakt med en jurist kan du göra det genom att följa denna länk.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden