Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Barnomsorgsavgift

Hej, efter en separation så har vi gemensam vårdnad med växelvist boende (vv) Eftersom de är skrivna hos mig så har kommunen gjort mig betalningsansvarig för barnomsorgsavgiften. När jag frågar om det är möjligt att dela fakturan så säger handläggaren att det inte är möjligt. Min fd sambo vägrar att betala sin del av avgiften fast hen utnyttjar förskolan exakt lika mycket som mig.
Jag har två frågor:
1. Har kommunen rätt att neka mig delad avgift eller finns det någon möjlighet att överklaga deras beslut?
2. Finns det möjlighet att få min fd sambo att betala halva avgiften för dom veckor hen utnyttjar dagis?

Rådgivarens svar

2017-08-19

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Barnomsorgsavgiften betalas till kommunen. Kommunen beslutar själv om fakturan vid växelvis boende kan delas mellan föräldrarna. I annat fall ska barnomsorgsavgiften ingå i underhållsbidraget. Underhållsbidrag regleras i föräldrabalken. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

Barnomsorgsavgift till kommunen
Kommunen får ta ut en avgift för att ditt barn ska gå på förskola, familjedaghem eller fritidshem, se 8 kap 16 § skollagen. Hur stor avgiften är beror på familjens storlek och hushållets inkomster. När föräldrar med gemensam vårdnad inte bor tillsammans kan vissa kommuner erbjuda en delad faktura som skickas hem till vardera föräldern. Andra kommuner kan tyvärr inte erbjuda detta. När en kommun inte kan dela på fakturan skickas den hem till den förälder som barnet är folkbokförda hos. Avgiften beräknas på det hushållets inkomster.

Beslut av kommunen kan överklagas till förvaltningsrätten. Det är dock endast just beslut som kan överklagas. På varje beslut från kommunen ska en besvärshänvisning bifogas som beskriver hur och när du ska överklaga. Att kommunen inte kan erbjuda delad faktura för barnomsorgsavgiften är inget beslut i sig, det är ett tillvägagångssätt hos kommunen, detta kan alltså inte överklagas. Du kan dock alltid lämna din synpunkt till kommunen.   

Underhållsbidrag
Regler om underhållsbidrag hittar du i 7 kap föräldrabalken. Underhållsbidrag ska som regel betalas av en förälder som inte varaktigt bor tillsammans med barnet, se 7 kap 2 § föräldrabalken. När barnet bor ungefär lika mycket hos båda föräldrar föreligger ett växelvist boende. I vanliga fall behöver en förälder inte betala underhållsbidrag till den andra föräldern vid växelvist boende. Men, om en förälder har mycket högre inkomst än den andra kan dock den föräldern undantagsvis behöva betala underhållsbidrag. Underhållsbidraget bestäms med hänsyn till barnets behov och föräldrarnas samlade ekonomiska förmåga, se 7 kap 1 § föräldrabalken. Barnets behov är hur mycket barnet kostar varje månad, t.ex. kostnader för mat, hygien, fritidsaktiviteter, busskort och barnomsorg. Barnomsorgsavgiften ska alltså räknas med i underhållsbidraget.

Vad gäller i din situation?
Det är upp till kommunen att bestämma hur avgiften ska betalas. Eftersom din kommun inte kan erbjuda en delad faktura måste du och din före detta sambo komma överens om att dela på avgiften sinsemellan. Detta gör ni genom att muntligt komma överens om det eller att skriva ett avtal. Du skriver att din före detta sambo vägrar att dela på avgiften, även om kommunen skickar fakturan till dig för att barnet är folkbokfört hos dig är ni båda ansvariga för de kostnader som uppstår på grund av barnet. Hänsyn bör dock tas till era inkomster, vilka andra kostnader du och din före detta sambo betalar samt vem som får barnbidraget. Om någon av er har en mycket högre inkomst än den andra kan barnomsorgsavgiften ingå i ett eventuellt underhållsbidrag. Om du har låga inkomster kan du även söka om underhållsstöd hos Försäkringskassan. Underhållstöd vid växelvist boende beräknas på din inkomst och hur många barn du har.

Jag hoppas att du fick vägledning i din fråga. Behöver du ytterligare hjälp är du välkommen att kontakta våra duktiga jurister på Familjens jurist.

Med vänlig hälsning,
Sofia Berg

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden