Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Uppehållsrätt som EU-arbetssökande och möjligheter till svenskt medborgarskap

Hej
Jag vil ställa juridisk fråga och det går om invandrare och arbete.
Jag bor här 4,5 år och har kommit till Sverige och har fått uppehållsrätt som arbetstagare ( 3a kap.3§1 utlänningslag) efter har jag lärt svenska språket på Komvux 3 år. Nu jag är arbetslös 1,5 år. Jag kommer från Estland och har estnisk medborgarskap. Som arbetssökande får jag ekonomisk stöd från socialförvaltningen. Tre veckor innan jag har träffat handläggare på socialförvaltning som var mycket inte nöjd att jag har inte hittat jobb sista år. Och har samlat information på vilken sätt jag kommer här och så vidare. Det vad de säger till mig nu att jag behöver att börja vilken jobb/aktivitet som helst om fortsätta att få ekonomisk stöd från socialen. Det betyder att jag behöver att börja städare jobb eller aktivitet som leder till städarejobb från arbetsförmedlingen. Det är bara det jobb som de har för mig (på grund av jag har ingen slutat högskolutbildning). Jag vil inte gjärna börja sånt job. Min fråga är kan det sak att jag tackar nej till socialen och arbetsförmedlingen om städarejobb påverka att jag stannar här. Också kan det påverka om jag efter en år(sålänge jag vet var kan man gjöra det) anmälar mig om medborgarskap här. Okså (på annat sätt) kan man generelt få medborgarskap här om man har inte jobbat här länge. (Jag vil börja något annat jobb utan städare men tyvär kan inte hitta mer en ett år)

Tack

mvh

A

Rådgivarens svar

2018-02-21

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Jag har valt att dela upp din fråga i två delar. Den första delen kommer besvara om du kan bli av med din uppehållsrätt på grund av att du är arbetslös och den andra delen förklarar hur man blir svensk medborgare. Reglerna som besvarar din fråga finns i utlänningslagen (UtlL) och lagen om svenskt medborgarskap (LSM)

1. Kan du bli av med din uppehållsrätt?

Jag antar att du har din uppehållsrätt i form av arbetssökande enligt UtlL 3a:3 p 2. Det finns ett rättsfall från EU-domstolen där de säger att en arbetssökande kan utvisas efter sex månader (C-292/89) om personen inte lyckats skaffa ett jobb. Men, om du visar att du fortfarande söker arbete efter de första sex månaderna har gått och att du har en reell chans att bli anställd får du inte utvisas.

Frågan blir alltså om du (1) fortfarande söker arbete och om du (2) har en reell chans att bli anställd.

  1. Det verkar som att du fortfarande söker arbete. Så på den här punkten är du lugn.
  2. Däremot är det osäkert om du har en reell möjlighet att bli anställd i och med att du tackar nej till alla erbjudanden. Om dina krav är alldeles för högt ställda så finns det kanske inte en reell möjlighet att du blir anställd och därmed finns det en risk för att du kan utvisas.

2. Svensk medborgare

EU-medborgare som har bott i Sverige i fem år och har uppehållsrätt, uppehållskort eller permanent uppehållstillstånd kan ansöka om att bli svensk medborgare.

Krav för att bli svensk medborgare – (LSM 11 §)

  • Du ska kunna styrka din identitet.
  • Ha fyllt 18 år.
  • Ha permanent uppehållstillstånd, uppehållskort eller uppehållsrätt.
  • Ha uppfyllt kraven för hemvist i Sverige (bott i Sverige i fem år).
  • Ha levt ett skötsamt liv i Sverige.

Det finns inga egentliga krav på att du ska ha ett jobb när du ansöker om medborgarskap, men däremot kan du få ett nej på din ansökan om du inte har betalat skatt, böter eller andra avgifter. Du kan även bli nekad om du har skulder till privata företag som har gått vidare till Kronofogden. Har du begått brott kan du även nekas medborgarskap.

Sammanfattning och råd

Det finns en risk för att du blir utvisad om det verkar som att du inte har en reell möjlighet att bli anställd. Jag skulle råda dig till att ta första, bästa jobb och så tycker jag att du ska visa att du verkligen är villig att ta de jobb som erbjuds – vem vet, du kanske kommer trivas superbra även om det kanske inte är ditt drömjobb?

Att du inte har jobbat på länge borde inte påverka dina chanser att få svenskt medborgarskap. Här kan du läsa mer om kraven för svenskt medborgarskap.

Jag hoppas att mitt svar har gett dig lite klarhet i situationen. Om du undrar över något i svaret kan du använda kommentarsfunktionen. Har du fler frågor på lager är du hjärtligt välkommen att vända dig till oss igen.

Mvh

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden