Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Urminnes hävd

Vilken relevans har begreppet "gammal hävd" (eller motsvarande) i dagens samhälle, exempelvis när det gälle en väg som går över en grannes tomt och har använts under 80 års tid?

Rådgivarens svar

2017-07-27

Hej och tack för att du valt att vända dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

Begreppet du nämner återfanns i den äldre jordabalken (ÄJB) och däri hette rättsinstitutet urminnes hävd. ÄJB ersattes emellertid av jordabalken (1970:994) (JB), som trädde i kraft den 1 januari 1972, och reglerna om urminnes hävd togs inte med till JB. Detta innebär att reglerna om urminnes hävd slutade att gälla i samband med den nya lagstiftningen och det är idag inte möjligt att förvärva rätt genom urminnes hävd. Om en rätt genom urminnes hävd emellertid förvärvats innan lagstiftningen ändrades består den rätten, vilket framgår av 6 § i lag (1970:995) om införande av nya jordabalken.

Urminnes hävd är ett rättsinstitut som funnits sedan gammalt och som är som ett slags bevis eller antagande om att rättstillståndet tillkommit på ett lagligt sätt. För att kunna hävda urminnes hävd krävs det att besittningen, bruket och nyttjandet varit omfattande och pågått under väldigt lång tid. Rättsförhållandet ska även kunna bevisas genom exempelvis gamla brev och vittnen. För att kunna åberopa urminnes hävd krävs det, sedan nya JB tillkom, att rättsförhållandet pågått sedan innan år 1880. Har nyttjandet uppstått senare kan man alltså inte åberopa urminnes hävd. Det innebär att det i dagsläget är väldigt svårt att med framgång åberopa rättsförhållandet.

Som svar på din fråga kan inte urminnes hävd åberopas för en väg som går över grannens tomt och som använts under 80 år eftersom rättsförhållandet inte uppkommit före år 1880. Fastighetsägaren kan upplåta servitut (en typ av hyra) för att upplåta rätt att köra på vägen. Fastighetsägaren kan även neka till detta och då får de som använt vägen hitta en annan väg för att ta sig till och från sin fastighet.

Grannen har rätt att neka alternativt rätt till ersättning för intrång på fastigheten. Om det har uppkommit en konflikt mellan dig och din granne angående en väg som går över din grannes tomt och som du använt länge rekommenderar jag att ni pratar med varandra och kanske kan ni komma överens om att du får hyra en rätt att använda vägen.

 

Jag hoppas du fick svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar,
Sara

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden