Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Obetald hyra som grund för vräkning

Hej! Hyr en villa och i hyran ingår uppvärmning med ved som värden ska skaffa fram. I vinter har vi inte fått någon ved trots upprepade förfrågningar. Istället har vi tvingats värma huset med el. Elräkningen har då blivit mycket hög. Vi har efter att ha pratat med vår socialarbetare (har försörjningsstöd) betalat räkningen med en del av hyran och gett resten till värden. Hyran är på 6600 och värden har efter uppvärmningskostnad fått runt 3500 i hyra de senaste två månaderna. Värden vill nu vräka oss med detta som orsak, trots att jag pratat med honom om det i förväg och det då verkade lugnt.
Vi har meddelats med datum om när vi ska vara ute. Vi har 4 små barn. Värden har inte kontaktat socialkontoret i kommunen. Kan vi bestrida vräkningen? Vi är rädda att han kommer gå in i huset om vi vägrar flytta och fysiskt göra sig av med våra saker, då han gjort det förut mot andra.

Rådgivarens svar

2020-02-25

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer att besvara din fråga genom att först förklara den juridiska regleringen på området, sedan applicera det på din specifika situation samt ge dig en rekommendation för hur du kan ta ärendet vidare.

Grund för vräkning

För att en hyresgäst ska få bo i en hyresrätt krävs det att hyresgästen betalar hyran. I det fall en hyresgäst inte betalar sin hyra har hyresvärden rätt att avhysa (ett annat ord för vräka) hyresgästen, oavsett omständighet. Obetald hyra är alltså en grund för vräkning.

För att hyresvärden ska kunna vräka en hyresgäst krävs det att Kronofogdemyndigheten ska ha meddelat ett beslut om avhysning. När hyresvärden ansöker hos Kronofogdemyndigheten om att få sitt krav framställt får hyresgästen ett brev från Kronofogdemyndigheten med information om kravet. I brevet finns bland annat information om hur lång tid hyresgästen har på sig att agera samt hur hyresgästen kan bestrida hyresvärdens vräkningsansökan.

Hyresgästen får inte skiljas från sin hyresrätt om hyran betalas inom tre veckor från det att hyresgästen delgetts uppsägningen eller om Socialnämnden inom tidsfristen skriftligen meddelat hyresvärden att de åtar sig betalningsansvaret för hyran (se jordabalken 12 kap 44 §).

Skyldighet att meddela Socialnämnden

Hyresvärden är skyldig att anmäla när en hyresgäst riskerar att bli vräkt från sin bostad till Socialnämnden. Socialnämnden jobbar för att en vräkning ska kunna undvikas samt erbjuder stöd till hyresgäster som riskerar att bli vräkta.

Om den eventuella avhysningen berör en barnfamilj är det särskilt viktigt att Socialtjänsten får upplysning om detta. Vid avhysningar ska barnets bästa alltid värnas om. Barnets rätt till ett tryggt och stabilt boende ska prioriteras.

Er situation

Utifrån er fråga förstår jag situationen som sådan att ni på grund av de höga elkostnaderna inte har kunnat betala hela hyran. Som nämnt ovan är obetald hyra en grund för vräkning, oavsett om er hyresvärd har uttryckt att försening med hyran varit ok.

För att ni ska kunna bli vräkta krävs det att Kronofogdemyndigheten ska ha meddelat ett beslut om avhysning. Er hyresvärd kan alltså inte på eget bevåg meddela er att ni ska vara ute en viss tid.

Som du beskriver har din hyresvärd en skyldighet att kontakta Socialnämnden, men grunden för vräkning kvarstår trots att er hyresvärd inte uppfyllt sin skyldighet.

Rekommendation

Jag råder er att tala med er hyresvärd och försöka komma till en lösning, förslagsvis försöka enas om en avbetalningsplan.

Om fallet är så att det är Kronofogdemyndigheten som meddelat er om datumet rekommenderar jag er att försöka betala hyresskulden innan tidsfristen för att undvika att bli vräkta. Er hyresvärd har i detta fall, utifrån omständigheterna ni uppger, annars rätt att vräka er. Ni kan även ta kontakt med Socialnämnden för stöd och för det fall ni har svårighet att betala söka hjälp med betalning av hyran.

Jag önskar er stort lycka till med ert ärende och hoppas ni känner att ni fick svar på er fråga. Om ni har ytterligare funderingar är ni välkomna att höra av er igen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden