Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Nyttjanderättsförbehåll i gåvobrev och samägande av sommarstuga

Jag och min bror fick en sommarstuga som gåva av våra föräldrar. Nu har min bror gift om sig och bråk uppstått. Min bror och hans nya fru har en annan stuga i samma sjö som dom använder och dom har inte använt vår stuga på flera år. Min bror vill nu skriva äganderättsavtal. I gåvobrevet som vi skrivit under står att mina föräldrar har nyttjanderätt så länge dom önskar. Det är vår pappas arvegods, hans föräldrars stuga från början och vår pappa är uppväxt där och brinner för stugan. Min bror hävdar att vår pappa inte får göra något i stugan och inte heller vara där utan vår tillåtelse? Min fråga är, enligt det avtal vi skrivit på har min bror rätt att förbjuda pappa att vara i stugan? Pappa brukar underhålla med målning och olja in altanen och laga/om något behövs lagas. När jag läser det som skrivits i gåvobrevet så uppfattar jag det som att pappa får fortsätta med sådant vilket jag anser är till stor hjälp. Jag behöver hjälp att tyda det som skrivits så jag inte missar något. I gåvobrevet  står:

”Givaren förbehåller sig nyttjanderätt så länge de önskar, på villkor att nyttjanderättshavararna själva erlägger de på fastigheten belöpande kostnader så som uppvärmning, fastighetsavgift, försäkring samt sedvanliga reparationer, underhåll och liknande. Nyttjanderätten får inskrivas. Tillträde sker vid undertecknade (Underskrivet av Mina föräldrar, mej och min bror 2014-08-21 med två vittnen). Vederlag skall ej utgå. Utgifter såsom skatter, räntor och andra periodiska avgifter för fastigheten, som belöper på tiden före tillträdesdagen skall betalas av givarna och därefter av gåvotagarna ”

Min bror vill även hyra ut stugan, kan han göra det om jag inte tillåter eller har han rätt till det på sina veckor om vi säger att vi delar upp stugan veckovis.

Rådgivarens svar

2020-07-06

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Nedan följer en redogörelse för vad som gäller och råd anpassade till din situation. Regler som är relevanta för din fråga finns i jordabalken och samäganderättslagen.

Vad innebär att någon i ett gåvobrev förbehåller sig nyttjanderätt?

Det är ganska vanligt att föräldrar ger bort en fastighet till sina barn under livstiden, men samtidigt förbehåller sig nyttjanderätt till fastigheten. När ett gåvobrev innehåller ett nyttjanderättsförbehåll är gåvan villkorad, d.v.s. gåvan ges under förutsättning att givaren får fortsätta använda fastigheten. För att undvika framtida missförstånd eller konflikter kan ett så kallat nyttjanderättsavtal upprättas. I ett nyttjanderättsavtal kan parterna exempelvis avtala om vad nyttjanderätten ska innebära i praktiken och vilka rättigheter respektive skyldigheter parterna ska ha.

Hur fungerar samäganderätt?

I samäganderättslagen finns regler om vad som gäller när två eller fler personer äger något, till exempel en fastighet, tillsammans. Enligt 2 § samäganderättslagen krävs samtliga delägares samtycke vid olika beslut som rör en samägd fastighet. En delägare kan alltså inte ensam bestämma att en samägd fastighet ska renoveras, hyras ut eller säljas. Detta gör att det kan vara svårt att äga en fastighet tillsammans med andra och det leder tyvärr ofta till konflikter.

Varje delägare har enligt 6 § samäganderättslagen rätt att ansöka om att fastigheten ska tvångsförsäljas på offentlig auktion. Denna möjlighet fungerar som en sista utväg när delägarna inte kan komma överens.

Samäganderättsavtal

Du skriver att din bror vill skriva ett äganderättsavtal. Mot bakgrund av informationen i din fråga verkar det som att det är ett samäganderättsavtal som din bror menar.

Vid samägande är det bra att upprätta ett avtal som reglerar hur den samägda egendomen ska hanteras och förvaltas. Ett samäganderättsavtal innehåller ofta skrivelser om hur mycket var och en äger, hur beslut ska fattas och hur det ekonomiska ansvaret ska fördelas. På Familjens Jurists hemsida kan du läsa mer om samäganderättsavtal.

Vad gäller i er situation?

Det kan finnas omständigheter i ert fall som jag inte känner till, vilket du bör ha i åtanke när du läser min bedömning nedan.

I gåvobrevet står det att nyttjanderätten gäller under förutsättning att nyttjanderättshavarna (era föräldrar) står för löpande kostnader såsom uppvärmning, fastighetsavgift, försäkring samt sedvanliga reparationer, underhåll och liknande. Du nämner att er pappa brukar måla/olja in och reparera fastigheten vid behov, vilket ju ligger helt i linje med skrivelsen i gåvobrevet. Era föräldrar har rätt att vara i stugan och är enligt villkoret i gåvobrevet även skyldiga att utföra sedvanliga reparationer m.m. Din brors inställning om att er pappa inte har rätt att vara i stugan utan er tillåtelse och att han inte heller har rätt att ”göra något i stugan” har inget stöd i gåvobrevet. Om det är så att era föräldrar inte betalat de kostnader som de ansvarar för enligt gåvobrevet så skulle det kunna leda till att era föräldrar inte har rätt att nyttja stugan, men det finns inget i din fråga som tyder på att så skulle vara fallet.

Du berättar också att din bror vill hyra ut stugan och du undrar om han kan göra det mot din vilja. Om du motsätter dig uthyrning av stugan har din bror inte rätt att hyra ut den, enligt regeln i 2 § samäganderättslagen. Alla delägare måste ju vara överens vid sådana beslut.

Sammanfattningsvis – din bror bör inte ha rätt att förbjuda din pappa att vara i stugan och han bör inte heller ha rätt att hyra ut stugan mot din vilja.

Rekommendation

Jag råder dig att först och främst försöka tala med din bror om hur du uppfattar situationen och om vad som gäller enligt lagen. Kanske kan du också involvera era föräldrar i samtalet. Er situation är komplicerad, särskilt eftersom det saknas nyttjanderättsavtal och samäganderättsavtal. Det kan vara svårt att upprätta sådana avtal när osämja redan uppstått, men om ni vill ge det ett försök hjälper våra duktiga jurister på Familjens Jurist gärna till.

Om ni inte kan komma överens, så råder jag dig att på egen hand boka tid med en av våra jurister. Via telefonmöte eller personligt möte kan du få råd om hur du bör gå tillväga för att iaktta dina och dina föräldrars rättigheter. Givetvis kan vi också företräda dig i domstol vid en eventuell framtida tvist.

Jag hoppas att du känner att du fick svar på din fråga! Har du andra funderingar så är du varmt välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden